Egyes diplomák messze nem érnek fel egy mérnöki, orvosi, gyógyszerész, vegyész diplomához, tulajdonosai mégis olyan hevesen panaszkodnak, mikor arról van szó, hogy diplomás munkanélküliek. Talán pályaválasztás előtt nem csak azt kellett volna szem előtt tartani, hogy muszáj főiskolára menni még akkor is, ha ez az egyetlen szak, ahová felvesznek.
Szafi amit írsz, az ésszerű (tőled nem is várnék kevesebbet), azonban még sincs teljesen igazad. Amit mondasz, hogy a mérnöki, gyógyszerész, orvosi diploma többet ér ahhoz gyorsan hozzáteszem, hogy a
munkaerőpiacon ér többet, minden más szempontból pont ugyanannyit ér, mint az összes többi, vagyis
önmagában semennyit se, a tényleges értékét az azt birtokló személy egyéni képességei adják meg. (Vagyis, hogy mennyire ért ahhoz, amiről papírja van)
A másik, ami ennél fontosabb, és amiért nincs igazad, az az, hogy bár kárhoztathatod azokat az embereket, akik nem mérnöknek, orvosnak, stb tanulnak, mert nem racionális a választásuk, ugyanakkor az egyéni képességeket is vedd figyelembe: van akinek a reál tárgyak egyszerűen nem mennek. És nem azért, mert hülyék, hanem mert nem megy nekik. Én is tudtam, hogy jobban járnék (pénzügyileg), ha inkább atomfizikusnak tanulok, de ha egyszer nem ment a fizika annyira, mint a humán tárgyak, akkor ez van. Ettől nem érzem még magamat, úgy, hogy csak azért tanultam tovább, mert "
Talán pályaválasztás előtt nem csak azt kellett volna szem előtt tartani, hogy muszáj főiskolára menni még akkor is, ha ez az egyetlen szak, ahová felvesznek"
Egy kicsit másképpen bemutatva a fentieket: pályaválasztásnál azt is figyelembe kéne vennie mindenkinek, hogy egy Barca vagy Real kezdőjátékos egy év alatt többet keres, mint egy mérnök, egy orvos és egy gyógyszerész együtt egész életében, szóval tulajdonképpen mindenkinek profi focistának kéne mennie. És mégse megy mindenki annak, helyette inkább büfészakokra járnak, bármilyen büfészakra, mert mondjuk C. Ronaldo keresetéhez képest minden szak büfészak. És miért van ez így? Mert az emberek hülyék, és nem látják be, hogy inkább focistának kéne lenniük a spanyol élvonalban? Nem egészen. Inkább azért mert a többség nem tud úgy focizni, mint ezek a játékosok.
Annyit még hozzáteszek, hogy a "panaszkodós" részében egyet értünk. Azt én is siralmasnak tartom, hogy egyesek amiatt többlet-panaszkodásra érzik jogosultnak magukat, hogy ők "diplomás munkanélküliek". A munkanélküli az munkanélküli, szar az így is, úgy is, kár ezt még megtoldani mindenfélével.