Már megbocsáss, de erre muszáj írnom. Eddig kussoltam, mert valaki szépen megkért rá, de az eddig tartott.
Lehet, hogy nincs összehasonlítási alapom a megélhetést illetően - hogy a te szavaiddal éljek. Viszont úgy látom, te meg nem igazán ismered az itteni viszonyokat és túlzottan elfogult vagy. Egyébként ismerős. Kimegy a sok kis éretlen senki külföldre, és máris olyan felsőbbrendűnek érzi magát, hogy gondolataiban egy Etiópia-szintű nyomor jelenik meg, ha Magyarországról beszélnek.
Nektek valószínűleg még van mit enni és van fedél a fejetek fölött.
Igen, mert Magyarország a legnagyobb posztapokaliptikus sivár földtömeg, ahol csak a legrátermettebbek maradnak életben, és ahol egymást eszik az emberek, miközben élet-halál harcot vívnak az oázisokért. Eközben óriási, könnyes tehénszemekkel sóvárog mindenki a pár kilométerre arrébb elterülő Fényes Nyugat után, ahol cyberpunk űrhajókkal száguldoznak az égen, hatalmas felhőkarcolók sokasága lepi el a tájat, a fű is zöldebb, az emberek meg azt sem tudják mi az a szükség.
Képzeld, legtöbb embernek itt is van mit enni és van fedél a fejük fölött. Nem ásunk fel egy egész hegyet, hogy kitúrjunk pár földigilisztát vacsorára, és nem sárból építjük a házainkat. Képzeld, még utak is vannak. Gondoltad volna?
Akinek meg itt nincs mit enni, annak külföldön sem lesz. Mert ez körülbelül azt jelenti, hogy nincs életképes, keresett szakmája vagy diplomája, és ezért nem tud elhelyezkedni. A felesleges emberek után külföldön sem kapkodnak. Persze, kimehet külföldre takarítani, de akkor is csak egy lenézett, bevándorló takarító lesz. Bírom, amikor hazajönnek az ilyenek, és menőznek a tökéletes életükkel, holott mást sem csinálnak csak mások után mossák fel a szart. Az ilyeneket sajnos itt sem veszik semmibe, meg ott sem.
Röviden zárjuk le akkor ezt úgy hogy akkor ha valaki úgy dönt hogy otthon marad akkor majd tapasztalhatja az élet fájdalmas nehézségeit ( már most lehet ). Aki meg külföldre megy annak meg örülök mert jobb jövő várhat a fél számára és családja számára. Szerintem ezt egy gyerek nem tudja megérteni aki meg igen akkor az már jobban átlátja a dolgokat.
Nem, én nem vagyok hajlandó így lezárni. Képzeld, én az itteni életben sem az élet fájdalmas nehézségeit látom, és nem hiszem, hogy csak akkor lehetek boldog, ha eltakarodok külföldre. Ez esetben definíciód szerint én vagy ezt a rendkívül szépen levezetett matematikai képletet megérteni nem képes gyerek vagyok, vagy csak nem látom át a dolgokat.