No, van egy elvetemült elméletem. Néhány dologban igazodik a már elhangzottakhoz.
Tehát szerintem a OP nem fegyver, nem hordoz semmilyen hatalmat, hanem épp ellenkezőleg, azzal, hogy valaki eljut oda, és megtalálja, bizonyítja az erejét, bátorságát, kitartását, stb. A korábban előadott cetlis-üzenetes verzió tetszik, de szerintem kell lennie egy tárgyi szimbólumának is ennek a teljesítménynek. Eddig oké, most jön az agymenés.
A One Piece nem más, mint Roger kalapja. Kicsit úgy is fel lehet fogni, hogy mint a király koronája, az utód fejére kerülve bizonyítja annak pozícióját. Mint tudjuk, volt Rogernek sapija, a kivégzésre viszont nem vitte magával.
A következő fordulat: ez a sapi nem más, mint Luffy szalmakalapja. Érdekes módon, Roger pont ugyanilyen tökfödővel kezdte világkörüli turnéját (talán ezért hívják one piece-nek: ez az egyetlen darab cucca, ami megmaradt a sok kaland meg harc közepette, mire elért a csúcsra
)
De hogy folytassam a mesét: Roger, amikor feloszlatta a csapatát, Shanksra bízta a kalapját, talán egy "Add tovább" jellegű kéréssel (nem hiszem, hogy túl sok infót adott hozzá, de hát annyi minden nem derült még ki, szóval bárhogy lehetett). Szerintem ezért tartotta Shanks olyan nagy becsben a kalapját, mert a Kapitánytól kapta.
Hogy miért pont neki adta Roger, az szerintem elég egyértelmű: valószínűleg sejtette, hogy a régi haverjai az ő halála után nagy valószínűséggel "nyugdíjba" vonulnak, ráadásul azzal, hogy egy ifjoncnak adta, jelezte, hogy most átadja a stafétabotot a kövi generációnak. És valószínűleg Roger könnyedén átlátta, hogy a fiatalok közül Shanks fogja a legtöbbre vinni, neki van megfelelő ereje meg jelleme erre a feladatra.
Aztán, mint tudjuk, miután a kapitánya szavait hallotta Luffytól (aki mellesleg ugye szintén D.), a Vöröshajú neki adta a kalapot, és nem is titkolta, hogy innentől kezdve a gumigyereket tekinti az eljövendő új kor lehetséges frontemberének.
Összefoglalva, a sorozat végén, Raftel szigetén Mugiwaráék megkapják Roger üzenetét, és kiderül, hogy tárgyilag a One Piece már azelőtt Luffyé volt, hogy elindut volna érte a tengerre. De ha nem teszi meg, akkor sosem tudja meg, szóval akkor mégsem lenne igazán az övé, eszmeileg csak akkor jogos birtokosa a One Piecenek, ha eljutott a célhoz.
Vagyis ez is a 'az út maga néha fontosabb, mint maga a cél' jellegű filozófiához vezet. És ugye visszakanyarodunk a régi nótához, hogy útközben szerzi meg a hírnevet, hatalmat, stb.
Aztán amikor a gumigyerek újra találozik Shanks-szal, és vissza akarja adni a sapit, a Vöröshajú azt mondja, hogy tartsa meg, mert úgy tűnik, Roger tényleg neki szánta, tehát őt illeti meg, hordja egészséggel. Luffy meg ezután még jobban becsüli, és még büszkébben hordja a már jelképévé vált szalmakalapot. És hepiend
Persze nagy valószínűséggel nem így lesz, de igen aranyos kis mese kerekedett belőle (igaz, egy-két mellékszálat kihagytam
) , és mellesleg Rayleigh megjegyzéséhez (első találkozása Luffyval) is jól illik, mert számomra az is azt mutatja, hogy a kalpagnak története van.