Húzódzkodástól nem is lesz, mert az hátizomra megy inkább. Nekem fekvőtámasztól is volt már mellizomlázam.
Hát azért mozog az egész felső test. Pont azt szeretem a saját testsúlyos edzésben, hogy összetettek a gyakorlatok és nincs izoláció. Max egy-két izom jobban dominál, de nagyon sok izom dolgozik és végtelenségig lehet variálni. Pl szűk/tág húzódzkodás, egykezes rávezetők, külső-belső tenyérfogással. Pl a chin-up elég jól megy felső mellizomra is, főleg ha a törzset kicsit előre döntjük húzódzkodás közben. Bár javítsatok ki, ha nem így van. Nekem a gyémánt fekvőtől sincs soha izomlázam, meg kb semmitől, ami saját testsúlyos. Lehet az is közrejátszik, hogy ektomorf vagyok, majdnem száz százalékban és a más testfelépítésem miatt más izomcsoportok dolgoznak ugyanazon gyakorlatoknál, mint egy más testfelépítésű embernél. De lehet, csak a genetikám ilyen, meg az edzettségi szinten miatt, élsportolói múltam miatt sincs soha izomlázam a calisthenictől. Ha súlyt adok hozzá és túlzásba viszem csak úgy, az is általában csak egy napos. Edzés után érzem, hogy bedurran az izom, meg ki van fáradva, de alszok egyet aztán regenerálódva is vagyok.
Ez a cikk inkább arról szól, hogy valaki felelősségteljes felnőtt. Fiú-férfiaknál is lehetne egy ilyen cikket írni. Csak annyi a különbség, hogy nincsenek meg a felnőttben azok a gyerekes tényezők és fejlettebb a tudatosság.