Nos, most hogy én is aktív figyelője vagyok a Dragon Ball Z sorozatnak (hamarosan be is fejezem, aztán lehet belekezdek a Kaiba is, és tovább olvasom a sima DB mangát) azt kell mondjam, hogy a Bleach és a Naruto egyaránt sok elemet átvettek tőle. Lehet közrejátszik benne, hogy Toriyama-sensei mindkét mangakának (Kubo, Masashi) jó barátja és mintaképe. Naruto - maga a karakter - hasonlít Gokuu-ra, hisz ő is narancsos cuccban feszít és ugyanolyan egyszerű a gondolkodásmódja, mint a majomgyereknek.
A Bleach viszont inkább a harcjeleneteket vette át (egy kis sugarat ellőnek és atombomba méretűt robban, egy ütéstől beomlik a fél utca stb.) és a kezdetekben jellemző fanservice szálakat.
Bár a Bleachet inkább kötném a Yuu Yuu Hakushouhoz mint a DB-hez. Véleményem szerint ez a két manga azért ilyen népszerű az idősebb és a fiatalabb rajongók körében, mert azokat a vonalakat, amik jók voltak a Dragon Ballban és a Yuu Yuu Hakushou-ban, tovább vitték (látványos harcok, kellemes és nem túl bonyolult történet, szerethető karakterek). Bár, ha rangsorolnom kéne az animéket és a manga verziókat, akkor valami ilyesmi jönne ki az én rangsorolásom szerint:
Anime:
Naruto (sima): Igen, nekem még mindig ez a kedvencem, igaz hogy tele volt fillerekkel, de ezek csak akkor voltak zavaróak, mikor a manga eseményei a végükhöz értek. Közben elég kevés filler volt, nem úgy mint a Shippuudenben.
Dragon Ball: A nosztalgia érzés miatt is nagyon szeretem ezt az animét, meg a harcok miatt is. Azoknak a küzdelmeknek megvolt a valódi kemény érzése, hogy egy shounen-fightot néz az ember. Kevés női karakter, sok izmos, szuperhős kaliberű csávó harcolt szuperhős stílusban, ahogy azt kell, ráadásul humora is van. Ráadásul ennek készült fillermentes, felújított változata is, ami nem kis pozitívum.
Yuu Yuu Hakushou: Ez az anime nem tetszett annyira, hogy 25 résznél továbbnézzem.
Bleach: Mivel itt össze-vissza vannak bevágva a fillerek, ezért nekem ez az anime az utolsó a rangsorban.
Manga
Dragon Ball: Ezen a mangán néha akkorákat szakadtam hogy az valami mesebeli.
A grafikája egyszerű de nagyszerű, úgyhogy mindenképpen első helyezett.
Naruto: A part I eseményei miatt ez a kedvenc mangám, csupán azért kap második helyet, mert a manga eseményeivel a Pein vs Jiraiya és az Itachi vs Sasuke harc óta nagyon nem szimpatizálok, és ezért leragadtam a sima Naruto sorozatnál, amit megismertem, megszerettem, mikor még kicsik voltak.
Bleach: Hasonló a helyzet, a Soul Society eseményei után megfigyeltem egy erőteljes romlást a mangában, ezen kívül volt benne jellem-erőszak, nincsenek már erőkorlátok, stb. Ezen kívül nagyon lassú a sodrása, sokkal kevesebb dolog történik benne tíz kötet alatt, mint a Narutóban ugyanennyi idő alatt, vagy legalábbis az ember kevesebbnek érzi.
Yuu Yuu Hakushou: Ez csak azért az utolsó, mert a mangáját még nem olvastam, és azok alapján amit az animében láttam, nem is érdekel annyira hogy belevágják.