Mert általánosban csak a szépet tanítják... Arról már nem szól a fáma, hogy az életnek vannak árnyoldalai is...
Érdekes, hogy az általánosban csakugyan ez tanítják, de otthon a szülők pont az ellenkezőjét.
Slane: Be fogják az eurór vezetni, csak valamivel később. most még nem tudom megmondani, hogy mikor. De be fogják vezetni.
Talán túloztam az évekkel (megfeledkeztem a jenkik szívósságáról lásd a túlsúlyprobléma, vagy a közoktatási gondok) de a következő nemzedék (akkor felkerekíteném 20-25 évre) megszabadul tőle. Csak nehogy beüssön az athéni deja vu, amit már fentebb említettek.
Bár nem nekem szándtad, de ha megengednéd tennék egy megjegyzsét: az általános iskolás elmélettel egyet értek, de Szent Istvános példázódásal nem. Koppány félelmből hűságet esküdött Gézának, és lemondott a szeniorátusról. Megvárta amíg a rokona meghalt, és aztán akcióba lendült abban a hitben, hogy Istvánt tök...
másfelöl ha valami csoda folytán nyert is volna (bár alapból a szittyai könnyűlovasságnak nemsok esélye volt a nehézlovasággal szemben) ő is legalább ugyanilyen kedves lett volna Istvánnal.
Nem is beszélve arról, hog ymit tettek volna a németek meg a többi barbár nyugati civilizáció, amely már nem egyszer igázott le népeket a kereszténység szlogenje alatt, miközben csak a hódítás, a zsaákmányszerzés, és a kincstári bevétel érdekelte őket már akkoris. Nem is beszélve az unatkozó hercegek bosszúvágyával a magyar kalandozó hadjáratokért.
Tehát Koppány még rosszul is időzített.
Viszont ha jobban megnézed a törvénykönyveit, akkor rájössz, hogy ott viszonylag elnéző intézkedései voltak még a lázadókkal szemben is (nekik kakukk, de a családjuknak nem). Vazul fiai is így menekülhettek meg, bár a törvény sokkal korábbanról származik.
Csak azt akarom ezzel mondani, hogy ezek középkori királyok ne mind votlak véregző vadállatok. A történelem nem ilyen egyszerű. Inkább sokszínűség jellemzi. Lászlót is annak írják, ugyanakkor az adott orban nem volt más váalsztása, hogy visszállítsa közrendet. Akkor lett vlna vadállat, ha a reneszánsz uralkodókhoz hasonlóan ő is élvezte volna máglyán megégett (László korában lefejezett) emberek halálát.
A törökök esetén is persze hogy s törököknek csak egy békés egymás mellett élés volt az a 150 év. Mivel sokesetben a Habsburgok még rosszabbak is voltak a törököknél (ennyit a keresztény testvériségről), és a magyar rendeknek nem egyszer kellett segítséget kérniük. Ők meg jót röhögteka markukban.
Igaz, hogy százezrek haltak meg néhány évtized alatt (többségben civilek), de hát nekik már Mátyás korában is hivatalosan csak a németekkel volt gondjuk. Gyakorlatilag azonban még úgyis megtámadták az országot, hogy Mátyás minden alkalommal áttengedte őket Ausztriába.
(Váradi csata-1475, Kenyérmezői csata-1479)