24 nov 24, 14:42:39 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: EZ A NARUTO-KUN RÉGI FÓRUMÁNAK ARCHÍVUMA.

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 22
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A MangaFan kiadó jóvoltából magyarul megjelent Naruto Manga  (Megtekintve 95772 alkalommal)
0 Felhasználó és 36 vendég van a témában
Cartnecker
Adminisztrátor
Nem elérhető Nem elérhető

Egyesített Shinobi Haderő Egyesített Shinobi Haderő

« Válasz #225 Dátum: 08 júl 30, 05:40:37 »

Mindenesetre az 5. kötetet is el fogom olvasni, aztán ha ez megtörtént, írom a pozitív & negatív kritikáimat ^^

Nos... a szóhasználat és a fordítás tetszik, nagyon állat lett Nevet Ráadásul tök jól vannak megfogalmazva benne a mondatok is. Ami viszont hatalmas gáz, hogy vagy 20 elírást találtam a kötetben. Pl. Gara / Gaara - néha így, néha úgy írják. Remélem a 6-osat elküldik nekem kiadás előtt xD
Naplózva
Hekate
Chuunin
*

Filozófus Kunoichi

« Válasz #226 Dátum: 08 aug 01, 16:49:49 »

Hát, nem is tudom, mikor megláttam, hogy Kishimoto-san nevét Kisimoto Maszasi-ként írták le, kicsit elment a kedvem a magyar kiadástól... De ha azt mondjátok, hogy nem is olyan rossz, talán még meg is veszem.
Naplózva

Az egyensúly a lényeg.
Chakra
Adminisztrátor

« Válasz #227 Dátum: 08 aug 01, 20:55:46 »

Ezt nem is igazán értem...  Hmm?
Az még el is menne, hogy egy kitalált szereplő nevét "magyarosan" írják le (pl. Szakura).
De hogy egy élő és a manga szempontjából igen fontos ember saját tulajdonnevét is magyarítják, ez már béna. Arról nem is beszélve, hogy ha nagyon kukacoskodni akarok, akkor azt is mondhatom:
"Ki az a Kisimoto Maszasi? Tudtommal a mangát Kishimoto Masashi rajzolta."

Persze még hozzátehetjük, hogy ha nem angol, hanem magyar átírást használunk, akkor asszem valóban Kisimoto Masasi lesz. Ugyebár asszem az angolok azért tesznek oda egy "h"-t, hogy tudják, azt nem sz-nek, hanem s-nek kell ejteni.
És akkor még valami:
Ha a Kisimoto Masasit abszolute fonetikusan, magyar kiejtés szerint leírom, akkor Kisimoto Maszasi lesz belőle.

Így most szépen meg is cáfoltam magam. ^^"

Tudjátok mit? Kérdezzük meg Masashi-sant, hogy ő hogy írja latin betűkkel a nevét és akkor úgy használjuk. ^^
Naplózva

"A mágia él. Az idők folyamán a helye változik, és velünk együtt növekszik. A mágia minden lehet, amit csak el tudsz képzelni. Végtelen sok módon felfoghatod... fényként, sötétségként, pirosként, vagy akár kékként. És szabadon él, akárcsak a Fairy Tail." - Makarov mester, Fairy Tail
Hekate
Chuunin
*

Filozófus Kunoichi

« Válasz #228 Dátum: 08 aug 01, 21:02:03 »

Ááá, ha angolul akarnánk fonatikusan írni, semmit sem kellene rajta változtatni, Kishimoto Masashi lenne és kész. Érdemes lenne tőle megkérdezni, igen ikszdé De hát én majd eldobtam az agyam, amikor megláttam, szegény barátom próbált lecsendesíteni, de én csak mondtam, mondtam, hogy ez szentségtörés...! ikszdé
Naplózva

Az egyensúly a lényeg.
Cartnecker
Adminisztrátor

« Válasz #229 Dátum: 08 aug 02, 13:17:04 »

Az MTA által elfogadott átírási szabályoknak megfelelően írják a neveket. Pont. Ennyi. - az más kérdés, hogy én sem értek vele egyet xD
De amúgy tök fura, mert elég kicsi a magyar anime / manga piac -ha egyáltalán beszélhetünk itt piacról xD- és mégis ketté oszlik. Tudtommal, Tonya a Animax góréja a Hepburnt támogatja, a magyar mangakiadók egy része pedig a magyaros átírást.
Sőt... ez annyira meglátszik, hogy a MONDO magazin -ami ugye MangaFan(magyaros átírás) Animax (Hepburn) közös kiadványa- egyik cikkében arra lettem figyelmes, hogy egyszer így, egyszer úgy írták a neveket ikszdé Na most akkor döntse el a kedves olvasó hogy vát dö fák iz it...

Oké. Ez egy pöppet off volt. ^^"
Naplózva
Hekate
Chuunin
*

Filozófus Kunoichi

« Válasz #230 Dátum: 08 aug 02, 13:45:59 »

Nemrég megvettem egy Animax által kiadott Mangáról készült dokumentumkönyvet, ami bemutatja az alapvető mangákat, mangakákat és a mangát övező kulturális-szociális jelenségeket Japánban. Naruto is említve van benne, a következő képpen: Naruto hősei egy hatalmas marketingpiac részei (gondoljunk itt a rengeteg kiegészítőre és a sorozat animésített változatára), lényege az egyszerűsége: egyszerű rajzok plusz harci jelenetek. Az olvasó érdeklődését újfajta fegyverekkel, technikákkal, kihívásokkal kelti fel, ezt nevezik sima shounen mangának. Mára Japánban már nem csak egy sima manga, hanem egy márkanév, és a cél az, hogy minél szélesebb közönséget meghódítson...

Hát, kicsit elszomorodtam, hogy engem egy ilyen átfogó járvány fertőzött meg, habár a jövőben nem szándékozom Naruto-hősnek öltözni... A könyv szerint a mangaka az olvasói igényekre és a munkafolyamatok elvégezhetőségére is épít, mikor a történetet formálja. Másszóval: ez egy oda-vissza passzolgatott manipulációs forma. Író hat olvasóra, olvasó hat íróra. Azt hiszem, bele kell nyugodnom, hogy Naruto nem művészi sorozat, csak szórakoztatás... pedig én olyan nagyon komolyan hittem benne...!

Na de hát, végeredményben nem tántorított el a sorozat nézésétől, de mostantól akaratlanul is az ügyes manipulációs formákat fogom lesni... már eddig is figyeltem a képi megoldásokat, de ezek után, azt hiszem, még inkább átmegyek elemzésbe. Persze csak az első érzelemsokk után kacsint
Naplózva

Az egyensúly a lényeg.
Chakra
Adminisztrátor

« Válasz #231 Dátum: 08 aug 04, 18:29:51 »

Ez valahol egy nyílt titok volt. Nincs bennem ellenszenv Sasuke irányában (semleges a kari, csak a profizmusa tetszik, meg ahogy néha pofára esik ikszdé), de mióta őt erőlteti Kishimoto Mamashi senpai, azóta nagyon érezhető amit idéztél.

Viszont, ha valaki nem csőlátású anime/manga kocka és Magyarországon él (értsd pénztárca...), akkor nem fog agyba-főbe Narutós cuccokat vásárolni...

Felőlem Kishimoto keverheti a kását, nekem a manga (főleg a manga) már nem csak egy manga, hanem "munka" és kihívás lett. Méghozzá olyan amit szeretek csinálni és magasról nem érdekel, hogy egyes média és gazdasági elemzők (akiknek lehet annyi közük van a mangákhoz, mint nekem a ramen-készítéshez) milyen százalékokkal dobálóznak. ^^ És ha valami ilyen sikeres, akkor előbb-utóbb úgyis pénzhajhászás lesz belőle... Persze ez nem mentség se a kiadónak, se Kishinek.

Hetake-senpai, ettől még nyugodtan cosplayelhetsz a Narutóból, mert ugye /ahogy mondani szoktam/ a Te véleményed egy dolog és a más véleménye meg egy másik dolog. Van ennek a mondásomnak egy rövidebb verziója is, csak azért kapnék egy nap bant magamtól ^^"

Lehet, hogy már a csapból is a Naruto folyik és ez a magyar CON-okon is észrevehető, mert szinte már utálják a Narutós előadásokat és cosplayeseket. DE! Ez nem a Naruto miatt van, hanem mert nem elég jók az előadások. Nem bántok senkit, én jelmezkészítésben, Kakashiként 3 mondatot alig tudtam kinyögni, az is olyan tájszólás lett, hogy... mindegy. ^^" De azért az, amikor a 2008 TavasziCON-on 1-1 elmaradó Narutós előadást általános "hurrá" követett, már rémisztő volt... Szomorú

Mindezzel arra akartam kilyukadni, hogy ha úgy nagy vonalakban ésszel áll hozzá az ember, akkor nem lesz belőle "megveszek mindent ami Naruto" kocka és nem jelentkezik a fenti piacosodás. Az ésszel való hozzáálláson azt értem, hogy "kritikusként" álljon a mangához és vesszen el a részletekben. ^^

Gyááá! ikszdé Ekkora OFF-ot...
Cart-dono, mit érdemlek ezért? ^^
Naplózva

"A mágia él. Az idők folyamán a helye változik, és velünk együtt növekszik. A mágia minden lehet, amit csak el tudsz képzelni. Végtelen sok módon felfoghatod... fényként, sötétségként, pirosként, vagy akár kékként. És szabadon él, akárcsak a Fairy Tail." - Makarov mester, Fairy Tail
Hekate
Chuunin
*

Filozófus Kunoichi

« Válasz #232 Dátum: 08 aug 05, 09:40:09 »

Hát, akkor most én is OFF-olok:) Chakra-san, én a jelmeztől való elzárkózást nem azért említettem meg, mert túlzásnak tekintem, hanem egész egyszerűen tőlem idegen. Volt egyszer régen egy nagyon erős Harry Potter-fan korszakom, és már említettem, hogy annak az eredménye körülbelül hatszáz oldalnyi fanfiction lett, de soha be nem öltöztem talárba, illetve ha egyszer meg is tettem, nem lett tőle olyan érzésem, mintha annak a világnak a részévé váltam volna, amit szeretek. Sőt, úgy éreztem, szentségtörést követek el... úgymond belefurakodok valamibe, ahol csak a fantáziának, és nem a valóságnak van helye. Éppen ezért, bármilyen történet vagy világ rajongója legyek is, jelmezbe nem fogok bújni (hacsak nem játszok el benne egy szerepet egy filmben ikszdé). Mindezek ellenére nem vagyok kevésbé őrült, mint mások, csak az én rajongásom (és bocsánat, hogy ezt nagyon személyesre veszem) kicsit más jellegű, főleg lelki. Nem lógnak Naruto-poszterek a falamon, nincsenek Naruto-s képek a gépemben, a barátaimnak alig beszélek róla - és mégis, őszintén szeretem. Ez a sorozat szilárdított meg abban az elhatározásomban, hogy anime-rendező legyek. A saját regényeimet, amelyen jelenleg is dolgozom, próbálgatom átfektetni mangába. Azelőtt tanultam rajzolni és festeni, de nem tartottam magam különösebben jónak, most azonban ismét kedvet és energiát kaptam hozzá, és már nem fognak vissza a nyugaton kialakult elítélő vélemények. Hogy ismét a HP-re utaljak, ha megfigyelitek, egy szimpla regényből már hatalmas piac lett, ugyanígy a Naruto-ból. Viszont, minden egyes kockájából próbálok valamit tanulni az ábrázolási rendszerekből, kialakítani a saját stílusomat (jelenleg tollal, tussal és diófapáccal ügyeskedem). Egyik fő célom az, hogy egyike legyek azonak az európai úttörőknek, akik megszerettetik ezt a műfajt az itteni közönséggel, és nem csak szórakoztató, de okító ill. elgondolkodtató és művészi jellegű képsorokat juttasson az olvasók kezébe.

Merem remélni, hogy nem én vagyok az egyetlen, és ha eljön az ideje, akkor megalapíthatjuk az első európai manga ill. anime stúdiót. Addig pedig az álmaim mellett űzöm a másik kijelölt szakmámat is: a színészetet, a rendezést, az írást. 

Elvégre, ha belegondolok, minden mangaka ott kezdte, ahol én is vagyok: olvasással és őrült módú rajzolással...

OFF end.
Naplózva

Az egyensúly a lényeg.
Kazekage sama
Uchiha Madara
*

« Válasz #233 Dátum: 08 aug 07, 13:01:43 »

Nos nekem megvan mind az ör kötet és teljesen megvagyok elégedve velük, remélem sokáig folytatják majd és ebből legalább nem vágnak ki semmit  >.<# A nevek Magyarositása ( bár a magyar nyelv szabályai szerint így helyes leírni...) idegesitő elsőre de én már megszoktam =)
Naplózva

rocklee
ANBU újonc
*

« Válasz #234 Dátum: 08 aug 08, 12:29:11 »

Nos már készülőbe van a 6. kötet is.
remélem sokáig folytatják majd
Naplózva

"Hermész madara a nevem, szárnyimat megettem, szelíd így lettem"

Mesterem: sani-chan
Rachet
Akadémiai tanár
*

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #235 Dátum: 08 nov 08, 15:46:40 »

nemrég olvastam az eddig megjelent köteteket. Egész jók lettek  Mosolyog Csak elég lassan jönnek  Neeem
Naplózva
rocklee
ANBU újonc
*

« Válasz #236 Dátum: 08 dec 04, 22:02:04 »

Sztem tök normális időbe jönnek. 9-10 fejezet egy kötetben, 2 hónap alatt (elvileg ennyi időnként jelenik meg), míg a rendes manga is hetente jelenik meg akkor ez 9-10 hét kéne h legyen.
Naplózva

"Hermész madara a nevem, szárnyimat megettem, szelíd így lettem"

Mesterem: sani-chan
Rachet
Akadémiai tanár
*

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #237 Dátum: 08 dec 20, 17:29:33 »

Igen, csak ezt a mangát nem kell rajzolni, mert már meg van... Csak fordítani kell, szerintem  Gondolkozik
A 6. kötet előreláthatólag mikor jelenik meg?
Naplózva
kakairuRULEZ
Jounin
*

lasse

« Válasz #238 Dátum: 08 dec 20, 17:57:24 »

Sok időbe telhet a fordítás (úgy gondolom). Tudjátok, mi magyarok másképp fordítunk és erre nagyon odafigyelnek a fordítók, hogy a helyzet szerint poénos legyen a szöveg, meg ilyenek. Észrevettem, hogy a Mangafan gyakran használja a kretén szót  Nyelvesít Nemcsak a Narutóban, hanem az Árnybíróban is. Pedig biztosan tudjátok, hogy kretén angolul: cretin, de külföldön nem túl gyakori. Ők idiot - ot szoktak használni, de mi, magyarok viccesnek találjuk, ha kretént írunk be.
Egy volt osztálytársam is ezt a szót használta, amikor még nem jelentek meg a mangák nálunk. Folyton röhögök, ha ezt meghallom!  Nevet Nevet Nevet Még az általam fordított Kakairu doujinshikba is ezt írtam be.

Naplózva
Kazekage sama
Uchiha Madara
*

« Válasz #239 Dátum: 08 dec 20, 18:42:47 »

A 6. kötet már lassan két hónapja megjelent xD
Naplózva

Oldalak: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 22
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott bluBlur Skin © 2006, hbSkins