Sajnos abban a szerencsétlenségben volt részem hogy megnéztem ma a Hobbit 2-t.
Bocs a monológért, de rég csalódtam ekkorát filmben mint ebben, szóval elég nagy mennyiségű agresszió gyűlt fel bennem
Az első rész után eleve már csak egy ilyen egyszernézős filmet vártam, de olyan szinten alulmúlta minden elvárásomat hogy ha nővéremmel nem röhögöm végig gyakorlatilag az egész filmet akkor legkésőbb a felénél kimegyek a moziteremből.
Előre leszögezem, hogy én nem vagyok egy hardcore Tolkien-kocka aki az összes könyvet meg történetet kívülről tudja, és idegbajt kap ha valaki Kili helyett Filit mond, de a Gyűrűk Urát és a Babót azt olvastam és szeretem. Plusz arra sem vagyok allergiás ha egy film nem tökéletes adaptációja a könyvnek/eredetinek amíg a hangulatot átadja és logikusak benne a változtatások. Viszont itt azért elvártam volna hogy a film azért illeszkedjen a Gyűrűk Ura trilógiához(a filmhez minimum), szóval ne lője le előre a 'poénjait'.
Igazából nem is tudom mivel kezdjem. Szirmaiban kifejezetten csalódtam most, azt vártam tőle hogy szedje ezt a "filmet" apró cafatokra mint ahogy anno az utángyártott három Star Wars-filmmel tette, és a Benedictes része is tök felesleges meg indokolatlan volt a videójának.
Először is, a szereplőgárda felének SEMMI keresnivalója ebben a filmben az égvilágon. És ha még ott lennének az egy dolog, de teljesen idiótán vannak megcsinálva. Legolas átment Terminátorba, már vártam tőle egy 'I'll be back'-beszólást, plusz nem értem hogy miért karddal megy neki a tőle minimum 5 méterre álló orknak, amikor Helmszurdoknál a tőle fél méterre állót is nyíllal szedte le kb. Az apja bár a könyvben se a legszimpatikusabb karakter, de itt a kisugárzása olyan szinten buzisra sikerült hogy egyszerűen semmit nem tudtam komolyan venni ami kijött a száján. A tündecsaj-Kili szerelmi szál nem csak teljesen felesleges volt, hanem teljesen out of character is, tekintve hogy a tündék meg a törpök olyan szinten utálják egymást, hogy a Legolas/Gimli és a Galardiel/Gimli kapcsolat is egy csoda volt gyakorlatilag.
Aztán a hordós jelenet. Először is, mit keresnek ott a tündék? Meg az orkok? Meg a kapu a folyón? Miért nem borultak ki a nem leszögelt hordóból mikor is... már amikor a vízre érkeztek? Legolas TÉNYLEG, tényleg a törpök fején ugrálva nyilazza az orkokat? Meg Kili basszus, ugye belelőnek a combjába egy mérgezett nyílvesszőt, ami amikor visszaugrott a hordójába BELETÖRT a lábába. Ekkor kellett volna elájulnia a fájdalomtól és megfulladni, VAGY később a hordóban még elvérezni, VAGY mikor kiszedik belőle akkor elájulnia másodszor is, MAJD cipelni kellett volna a csónakig(ami amúgy megint nem értem mit keres ott) aztán ugye belehalni a mérgezésbe/ a nyílt sebbe való koszos folyóvíz bekerülése miatt keletkezett fertőzéstől, esetleg a vérveszteségtől.
Aztán Gandalf szála. Ha még csak annyi utalás lett volna Szauronra mint amit az első részbe szerepelt akkor nem zavart volna, mert mint ahogy a poszt elején is mondtam, mert nem vagyok akkora Tolkien-kocka, mint a haverom, aki megtanulta a tünderúnákat és úgy levelez órán egy másik emberrel. De itt meg konkréten elmegy a Nazgúlúr sírjához Radagasttal, akinek szintén semmi keresnivalója nincs itt, majd Gol Dolgurba(vagy hát kb. ez a neve a helynek, ezeket sose tudom/akarom megjegyezni) ahol az orkoknak már SEREGE van, és ott Inception Szauron FOGSÁGBA EJTI Gandalfot egy kalitkában. Amikor a Gyűrűk Ura első részének, ami jó 60 évvel később játszódik a fele azzal telik el, hogy Gandalf rájön hogy jéé, Szauron környékén valami ott mozgolódik. Ezt hogy oldják majd meg? Deus ex sas már megint? Vagy Szauron (aki miért nem ölte már meg) kitörli az emlékeit? Esetleg kiderül h csak álmodta? Sajnos már ezt is el tudom képzelni.
A hegy bejárata. A törpök már valószínűleg órák óta keresik az oda vezető lépcsőt, mikor Bilbo csodálatos látásról téve tanúbizonyságot megpillant az irdatlan méretű lépcsőt, ami egy még irdatlanabb méretű szobor része, akkora, hogy valószíűnleg a tóvárosból is látszik, mire a törpök megdícsérik hogy milyen éles szeme van.
A kulcsos jelenet az mi az isten volt? Thorinék elsétáltak egy pillanat alatt, mikor kiderült hogy nem jött be a napos dolog, és Bilbo maradt ott akinek úgymond a legkevesebb köze volt a egészhez, aztán mikor rájött hogy mégis ki tudja nyitni, akkor bár az előző vágásnál a törpék már az ösvényen se látszottak, akkor hirtelen mind ott állnak felsorakozva-bepózolva egy olyan helyen hol amúgy így el se férnének, de mindegy.
A város kormányzójának volt egy saját Grimmája, csak neki még a szemöldöke is össze volt nőve. De jó neki.
A sárkány. Sokáig ő tartotta bennem a lelket hogy ő majd menő lesz legalább, és tényleg volt vele pár jó jelenet, az mikor felébred például nagyon tetszett. Martin Freeman játéka zseniális volt. De a 'beszélgetés vele'... Ugye a könyvbe a sárkánynak azért a legfőbb tulajdonságai ezek voltak: mohó, szereti ha hízelegnek neki, ravasz=okos és Szarumánhoz hasonlóan azért tudja befolyásolni az embereket a dumájával. Meg eleve, egy sárkány, már eleve menő. Itt meg nyomta a végtelen, fájdalmasan üres és sikertelenül hatásvadász monológját arról, hogy ő mennyire menő de olyan szinten sablonos volt minden szava hogy az egyik fülemen be, a másikon ki. Arról nem is bezsélve, hogy miközben dumált ráadásul idegbeteg módjára járkált ide-oda, ahelyett hogy csak egy helyben állt volna, esetleg tette volna pár kört a terembe hogy azért lássa a néző hogy hogy néz ki. Plusz azért a könyvbe beszélgetett Bilboval, de neki itt meg annyi szerepe volt hogy néha mondott pár hízelgő szót és hangosan bólogatott a sárkány dumájára. Így az előbb felsorol tulajdonságokból csak az önimádat meg az egyszerű és szomorú hülyeség jött le a Samug oldaláról, nem volt semmi méltósága meg tartása, aminek a sárkánylétéből kelett volna fakadnia.
Aztán mit kerestek a törpök a sárkánynál később? Bilbot basszus azért hozták magukkal mert a hobbitot nem tudja kiszagolni Smaug, a törpöt meg igen, ők is csak egy röhejes és indokolatlan akciójelenet miatt kellettek ide. A sárkány az első 5 percben annyi tüzed okádott hogy a az egész hegynek fel kellett volna izzania tőle, nemhogy a törpöknek falfirkává égniük, de nehogy valaki azt próbálja bemagyarázni nekem hogy ha elbújsz egy 1 méter vastag oszlop möég akkor az megvéd egy akkora lángtenger elől ami az egész hatalmas csarnokot betölti? Arról nem is beszélve, hogy ha megégni nem égsz meg(de igen, megégsz.) akkor rohadtul megfulladsz.
Olvadtarany-szörf fémpajzson? ÉGÉS. Össze-vissza eső szikla és fémdarabok? Betörik a fejed. Meg volt valami olyan jelenet egymás után, hogy a sárkány percekig ütött valami fémrácsot h neki tudjon menni a törpéknek, ahelyett hogy átfújta volna rajta a tüzet, majd később egy óriási kőfalat tört úgy át mintha kartonból lenne.
Apropó, itt is csak a sárkány hülyeségét növelték, mert 4000 alkalma lett volna őket megölni de olyat beletettek hogy Thorin a sárkény orrán egyensúlyozik
Most akkor vagy vették volna komolyra a dolgot, úgy, hogy a törpök tényleg épp csak megmenekülnek mondjuk úgy hogy kifutnak a kis járaton ahol följöttek, vagy jött volna át az hogy Samug csak macska-egér játékot játszik velük és nem vette komolyan egyáltalán.
Meg az az aranyba öntéses ötlet.. komolyan, egy sárkányt? Meg Thorin aki Bilbot majdnem legyilkolta mikor az Archenstone nélkül jött vissza úgy megolvasztana egy random mennyiségű aranyat hogy lehet a kő pont benne van?
Ja, tényleg Thorin. Ugye az első filmben elég szarul jött ki hogy folyton olyan bunkó volt Bilboval, de ezt itt nagyon szépen megoldották azzal, hogy Thorin mikor éppen nem premier plánban pózol a kamerának, akkor non-stop szemét mindenkivel. Nem akarja hagyni hogy Kilinek bekössék a lábát mikor kiszállnak a folyóból, bunkó Bardhoz aki átcsempészte őket, a fegyverraktár kirablásakor Kili kezébe nyomja a legtöbb fegyvert majd küldené le a még mindig átlőtt lábával a lépcsőn(majd csodálkozik hogy leborul. Meg eleve hogy került oda fel?) ahelyett hogy kint hagyná, majd otthagyja őt is meg két másik törpöt is a városban, nem köszöni meg Bilbonak hogy megtalálta a kulcslyukat, majd nem akar bemenni értem mikor azt hiszik baj van, majd bemegy és nem akarja kiengedni a kő nélkül és így tovább. Meg ezek miatt amúgy kapzsibbra sikerült mint a sárkány
Meg a gyűrű... ha már ennyire befolyásolta Bilbot, akkor mi lett volna itt 60 év alatt belőle? Csak annyi hatással volt rá hogy nem engedte öregedni, és kész, nem volt itt semmi elhagyás meg újra megtalálás meg semmi eltorzult kameraállásos-zenés-fényes jelenet, hogy a gyűrű hűűdegonosz. Láthatatlanná teszi, és kész.
A tavi városnak ugye minden mólóját meg kikötőjét őrizték, ezért kellett a törpöknek becsempésztetni magukat Barddal. Ki engedte be az orkokat? Ki engedte be a tündéket? Ki engedte Legolast MEG az ork(okaka)t kilovagolni a végén?
Szóval összességében az volt a baj, hogy bár a Hobbitban ügyesen kiegészítve lett volna 3 résznyi anyag, ezt kitöltötték felesleges és random jelenetekkel, míg az olyanokat amik eleve jók meg el lehetett volna húzni/bővíteni őket lerendezték pár percekkel. Teszem azt, Beorn egy nagyon jó és érdekes karakter, és bár egyáltalán nem így képzeletem, ha már úgy csinálták meg, ahogy, akkor megtudhattunk volna róla többet, meg a nála eltöltött időt is ki lehetett volna fejteni, satöbbi. Meg neekm azzal se let volna bajom ha beleteszik Legot meg a többi tündét, de akkor normálisan kellett volna őket megcsinálni.
De a Gimlis poén jó volt Legolassal
A film egyetlen poénja.. egy olyan karakteről akinek nincs is ott semmi keresnivalója... na mindegy.