A spártai katonák voltak a kor legjobb harcosai. Soha nem hátráltak és a végsőkig küzdöttek. Lásd Leonidász és 300 harcosa. Akik feláldozták magukat hogy az athéni p*ncik vissza tudjanak vonulni =D
Azért ne a 300-ból indulj ki, mert ez a csata nem teljesen így volt. Ezeket a legendákat ugyanazok írták, akik szerint Bükephalosz Pegasus leszármazottja.
A spártaiak nem 300-an voltak, a perzsák meg nem 5 millióan. Az athéniak meg nem is harcoltak, mert a spártaiak sem segítettek Athénnak Marathonban, mert a babonáik szerint holdtöltekor nem harcolhattak. Az Athéniak meg nyertek nélkülük is, és legközelebb ők sem segítettek Spártának Thermopülánál (persze ez a csata csak arra volt jó, hogy legyen idejük felkészíteni az athéni flottát, mert egyedül az athéni flottával volt esélyük a győzelemre, és nem a spártai gyalogsággal).
Az athéniak egyszer sem futamodtak meg a perzsák elől, sőt a spártaiak bukása miatt is ők szoptak, mert nekik kellett kiüríteni a városukat. És végül nem a hősies spártaiak nyerték meg az összes csatát, hanem megint csak a "punci athéniak".
A spártaiak menők egyébként, de sok róluk szóló történet nem igaz. A gyerekeket sem dobálták le a Taigetoszról, hanem létrehoztak egy Apothetait, azaz "kitevés helyét", ahová a nem kívánt gyereket kivitték. És mivel mindenki ismerte ezt a helyet, a kitett gyereket hazavihette az, akinek szüksége volt rá valami miatt. Gyakorlatilag az örökbefogadás ókori intézménye volt ez, és sokkal emberségesebb, mint athéni mása, ahol összevissza kitették a gyerekeket, és mivel nem volt intézményesített, mindenki által ismert hely erre a célra, így azok a gyerekek sokkal kisebb valószínűséggel találtak olyat, aki örökbe fogadta őket.
A kor legmenőbb harcosai meg egyértelműen nem a spártaiak voltak, akik később eléggé megrekedtek az ósdi harcmodorban. Az athéniak nem hiába kerekedtek később felül a flottájuk miatt, katonailag meg egyértelműen a perzsák voltak a leghatalmasabbak, szerintem még G.R.R Martin is a Halhatatlanokról mintázta a Makulátlanokat.
És egy plusz adalék, hogy a szkítákkal meg egyik sem mert kikezdeni, mert úgy tartották, hogy a szkítáknak még az asszonyai is legyőznek minden sereget. :DD Az amazonok története is innen ered, ők ugyanis szkíták/szarmaták voltak, mert e népeknél a nők is részt vettek a csatában.
A katana szerintem simán elbírna bármilyen páncéllal, nehogy már ne...
Ilyet csak az mond, aki semmit nem tud a fegyverekről. A katana hiába éles, akkor is csak egy könnyű kard. Ha teljes erőből összecsap egy katana és egy európai kard, a katana jobb esetben kicsorbul, rosszabb esetben eltörik. Hiába ütögetsz éles késsel egy vascsövet, vas vasat nem vág el, és a gyengébb fog először engedni.
De most komolyan. Egyszerűen nem tudom elképzelni hogy ezt bármilyen kard átütné =D
De, átüti. Az európai böhömnagy kardok átütötték, ha elég nagy erővel sújtottak le. De azok inkább már buzogánynak számítanak.
Micsoda sztereotípiák a középkorról. Nevet Nemrég olvastam erről, hogy mennyi tévhit él az emberek fejében a "sötét középkorról", ami nem is volt annyira sötét.
Ezt már én is említettem valamikor.
A lovagokat szerintem legkönnyebben, egy képzett számszeríjász teríthette le.
Nemcsak a számszeríjak, az angol hosszú íjat is kifejezetten erre fejlesztették ki. Erős tiszafa, 150-160 fontos erő, a lovagok nem igazán szerettek egy ilyennel összefutni.