Nem "menő" kifigurázni, de egy felnőtt ember szerintem nem sértődik meg ilyesmin, mert a helyén tudja kezelni a dolgot. Nem az identitása elleni támadásnak veszi, mivel büszke ugyan a nemzet múltjára, de nem abból meríti a személyes identitását, amit már egy ártalmatlan tréfa miatt is fenyegetve érez és ettől dühöngeni kezd.
Minden egészséges társadalom óvja és misztifikálja a múltját. Erre bizonyítékként szolgálnak például az ókori görögök, akik teljes mitológiát fontak köré és minden nemzet történelmét elgörögösítették, úgy beállítva, mintha a sajátjuk lett volna (Héraklész például maga Gilgames).
Csak egy egészségtelen társadalom csinál folyamatosan viccet a múltjából és történelemből, például manapság az európai kultúrkör nemzetei. Hajrá, ha szerinted ez a normális, és még jobban fel akarsz zárkózni. Mert mondhatjátok, hogy még sohasem éltünk ilyen jól, meg most milyen fejlett a világ, de hülye az, aki nem látja meg a bajokat a színfalak mögött.
Mindemellett, én nem vagyok az ártalmatlan viccek ellen, ahogy nem szólaltam fel a régi és az új István, a király történelmet célzó viccei ellen sem. Mert itt mind magát a művet bíráltuk az előző mű fényében. Ennyi.
De amikor már ok nélkül teszik nevetségessé a történelmet, vagy állítják be szánalmasnak, azt azért nem csoda, hogy sokan nem tolerálják (most nem, nem a rockoperáról beszélek). Csak nézz szét a neten, a magyar fiatalok nagy százaléka nem is ismeri a történelmét, így több aggályt is felvet az, amit te írsz.
1. Görbe tükrön keresztül ismerik meg, és azt hiszik, ez a valós.
2. Mivel a magyar történelemről nem készül 300 meg Spartacus-féle film, így még szánalmasabbnak hiszik a magyarok történelmét, mint eddig.
3. Eddig is úgy gondolják, hogy a magyar nemzet "a nagy lófaszt" (igen, most idéztem) adta a világnak, gyerünk, erősítsd csak bennük ezt a tévhitet.
Nem azt mondom, hogy a történelmet csak dicsőítve szabad bemutatni. Pont, hogy az egyensúlyt megtartva kéne, csakhogy a magyar történelem sehogy sincs bemutatva a közönségnek, ha most hirtelen elkezdenénk kifigurázni és nevetségessé tenni, az eléggé a negatív oldalra billentené a mércét.
És még a Báthory filmet sem mi készítettük, hanem a szlovákok meg csehek (tényleg, egy kritikával még tartozom Noénak).
Na,most mindjárt jön Lámpás, és kioszt, hogy ez mind hülyeség.