24 nov 22, 21:39:51 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: EZ A NARUTO-KUN RÉGI FÓRUMÁNAK ARCHÍVUMA.

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 875 876 [877] 878 879 ... 1001
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Duma 10  (Megtekintve 1239570 alkalommal)
0 Felhasználó és 181 vendég van a témában
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten
Nem elérhető Nem elérhető

« Válasz #13140 Dátum: 14 jan 15, 23:12:38 »

A többihez nincs mit hozzátennem, nyilván én nem tudok tapasztalatból beszélni, de sokat olvastam róla... és igen, nagyon szomorú, amit említettél, főleg az, hogy nem emlékezünk meg róla soha. Sokan (sőt a legtöbben) nem is tudnak róla.
De ez a délvidéki mészárlásra meg az erdélyi esetekre is ugyanúgy vonatkozik. Ezért bosszant mindig, amikor iskolákban kötelezővé teszik a Holokauszt-múzeum látogatását, vagy a Sorstalanság megnézését meg ilyenek. Nem azzal van a bajom, hogy emlékezünk a zsidókat ért szenvedésekre, hanem azzal, hogy a sajátjainkra (értsd: határon túli magyarok) nem. Az is felb*szott, mikor a társadalomtudomány (vagy valami ilyesmi óra volt, nem emlékszem xd) tanár január 12-án nézette velünk az Auschwitzról szóló kisfilmet. Oké, nézzük meg, de január 12-én inkább odaböffenthetett volna valamit a pofánkba a Don-kanyarról, elvégre alig találni olyan magyar embert, akinek valamelyik őse/rokona ne járta volna meg, vagy ne tapasztalta volna meg a keleti front viszontagságait. Szóval nagyon idegesít, hogy az ilyenek mindig "elsikkadnak", aztán xy miniszter olyanokat pofázik, hogy a holokauszt volt a magyar nemzet legnagyobb tragédiája. Hát bocs, de szerintem meg Mohácstól kezdve Trianonig még ezer nagy katasztrófát lehetne felsorolni.

A probléma persze a mi fejünkben gyökerezik, meg a mentalitásban, hogy "felejtsük el a múltat, fordítsunk neki hátat stb". Ezeket a személyes történeteket, szomorú sorsokat ugyanúgy össze lehetne/lehetett volna gyűjteni, akár könyvet írni vagy filmet forgatni belőle, hogy szélesebb körben ismertebbek legyenek, és akkor talán jobban foglalkoznának vele az emberek. Én anno akartam felvidéki magyarokról írni novellákat, de nem találtam elég forrást, meg most már amúgy sincs időm.
« Utoljára szerkesztve: 14 jan 15, 23:14:47 írta Saphira » Naplózva

heo
Shinobi no Kami
*

Fényhozó

« Válasz #13141 Dátum: 14 jan 15, 23:14:56 »

Amúgy várj most jutott eszembe a kérdés van egy szlovák ismerősöd aki beszél magyarul? Akarod mondani van egy szlovákiai magyar ismerősöd? Vagy esetleg egy magyarországi szlovák? Mert én a szlovák ismerőseimmel csak szlovákul beszélek. Ritkán tanulnak meg magyarul.  (Még unokatestvérem is fél használni  magyart pedig nem megy neki rosszul, de fél hogy elront valamit. Múltkor rá is csodálkoztam mikor ott volt barátom is és mondott valamit magyarul, barátja - aki meg morva - jól le is cseszte, hogy mikor az ásványkereskedőkkel akarta, hogy alkudjon kiállításon meg nem volt hajlandó.)
Tudtommal szlovák. Barátnője/jegyese magyar. Miatta jönnek át sokszor Miskolcra is és itt mindig magyarul beszél. Nem valami nagyon jól, de próbálkozik. Meg valamennyit a megismerkedésük előtt is tudott magyarul.
Mondjuk van az a csúnya mondás, hogy az a cseh, aki beszél magyarul, az szlovák. Itt Miskolcon legalábbis él ez a mondás, kinek bánatára, kinek örömére. Nevet
Ez a fél, hogy elront valamit dolog... Nincs ezzel baj, mert, ha szlovákul szólalna meg kellene inkább félnie. Meg azt úgysem értjük, max. ha káromkodik. Nevet

Ja, igen. Nem vagyok egy nagy nyelvész, de ez az y és a végződés, nos, hogy lehet a tésztának többes száma? Szerintem ez ökörség. Nevet
Naplózva

<Feleségem: Mini-chan Ámor> <Gyermekeim: Sabaku, M. Bogi, Rikan> <Anyósom, tiszteletbeli fogadott anyám: Ritli-sama>
<Az én pici szarvasom: Flexee> <Tanítványaim: Zizi100, drszabi, shidori93>
noemimi-chan
Naruto-Kun Fórum Isten

Rejtett Hó Falu Rejtett Hó Falu

Aliz csodaországból...

« Válasz #13142 Dátum: 14 jan 15, 23:19:19 »

A szlovák a nadrágot is többes számban mondja, ill. az ollót, papucsot és a szemüveget is, hirtelen szétnézve ezek jutottak eszembe.

Tudod unokatestvéremnek nem kell félnie, ha szlovákul szólal meg mivel Brünnben tanul. Amúgy meg pozsonyi apukája cseh származású, barátja mint mondtam morva. Szóval, ha mindkettőnk barátja ott van akkor vagy angoloznak, vagy fordítunk.

Saphi, ha írni nem is, de ha olvasnál Grendel Lajos novelláit ajánlom. 
« Utoljára szerkesztve: 14 jan 15, 23:26:16 írta noemimi-chan » Naplózva

"Valós képem van erényeimről és gyengeségeimről. Az én fegyverem az elmém. A fivéremnek ott a kardja, Robert királynak ott a harci pörölye, nekem pedig az elmém... az elmének pedig könyvekre van szüksége, ahogyan a kardnak fenőkőre, ha meg akarja őrizni élességét."  "Büszkén, mint egy megtérésre hívott rossz angyal, aki inkább választja a kárhozatot, mint büszkesége megtörését."
heo
Shinobi no Kami
*

Fényhozó

« Válasz #13143 Dátum: 14 jan 15, 23:25:20 »

Neki bizonyára nagyon jó. Mosolyog
Naplózva

<Feleségem: Mini-chan Ámor> <Gyermekeim: Sabaku, M. Bogi, Rikan> <Anyósom, tiszteletbeli fogadott anyám: Ritli-sama>
<Az én pici szarvasom: Flexee> <Tanítványaim: Zizi100, drszabi, shidori93>
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #13144 Dátum: 14 jan 15, 23:29:46 »

EGY VILÁG OMLOTT ÖSSZE BENNEM. XDDDDDDDD

És azóta beragadt a caps lock. xd
Naplózva

noemimi-chan
Naruto-Kun Fórum Isten

Aliz csodaországból...

« Válasz #13145 Dátum: 14 jan 15, 23:31:17 »

Miért is?

Én meg miért kapom magam novella olvasáson, mikor tanulnom kell???
Naplózva

"Valós képem van erényeimről és gyengeségeimről. Az én fegyverem az elmém. A fivéremnek ott a kardja, Robert királynak ott a harci pörölye, nekem pedig az elmém... az elmének pedig könyvekre van szüksége, ahogyan a kardnak fenőkőre, ha meg akarja őrizni élességét."  "Büszkén, mint egy megtérésre hívott rossz angyal, aki inkább választja a kárhozatot, mint büszkesége megtörését."
K ichigo
Uchiha Madara
*

Akatsuki Akatsuki

Shinigami Daiko Partner's: Tensa Zangetsu & Rukia

« Válasz #13146 Dátum: 14 jan 15, 23:32:39 »

Nem tudom hogy volt e már,de most épp itt van az ideje egy táblázatnak kacsint
Naplózva

Syzygy
Naruto-Kun Fórum Isten

Rejtett Eső Falu Rejtett Eső Falu

hipsztersznobművész

« Válasz #13147 Dátum: 14 jan 15, 23:38:02 »

Miért is?

Sherlock fizikai kontaktusba került egy NŐVEL. és nem A nővel.
Naplózva
noemimi-chan
Naruto-Kun Fórum Isten

Aliz csodaországból...

« Válasz #13148 Dátum: 14 jan 16, 00:17:17 »

Jaj, azt mondtam, hogy "én megmondtam".

Játszok olyan játékot:
Greg Lestrade faints, becouse they were sherlocked. O.o
Naplózva

Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #13149 Dátum: 14 jan 16, 01:31:25 »

EZ EGY HIHHHHHHETETTLENÜÜL ZSENIÁLIS RÉSZ VOLT. Nevet

Még ki tudja, mennyire kell várni a következőre.  Szomorú Szomorú
Naplózva

noemimi-chan
Naruto-Kun Fórum Isten

Aliz csodaországból...

« Válasz #13150 Dátum: 14 jan 16, 01:33:59 »

A következőt akarom! Most!

De hogy lássátok alku képes vagyok, ha nem lesz egy éven belül új évad megelégszem, ha most a félévben sikeres lesz az összes vizsgám.  Hümm-hümm

Egyre inkább terjed a pet palackos cikk, TTK-s emberek is megosszák (bár föciszakos az illető ikszdé)
« Utoljára szerkesztve: 14 jan 16, 01:39:29 írta noemimi-chan » Naplózva

gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #13151 Dátum: 14 jan 16, 07:45:26 »

Akár hiszed, akár nem, nagyon ritkán kell felkelni a fiatalúr miatt éjszaka.  Mosolyog
Naplózva
Syzygy
Naruto-Kun Fórum Isten

Rejtett Eső Falu Rejtett Eső Falu

hipsztersznobművész

« Válasz #13152 Dátum: 14 jan 16, 08:08:00 »

Egy holland városban, egészen hangulatos. Nem is voltam olyan messze tőle, mert Eindhoven mellett van.

« Utoljára szerkesztve: 14 jan 16, 08:10:27 írta Syzygy » Naplózva
noemimi-chan
Naruto-Kun Fórum Isten

Aliz csodaországból...

« Válasz #13153 Dátum: 14 jan 16, 09:01:31 »

Nem tudom eldönteni melyik utcában szeretnék lakni ezek közül. T_T

Minnyár vizsga -.-"
Naplózva

Morita
Rikodu Sennin
*

« Válasz #13154 Dátum: 14 jan 16, 09:35:41 »

Azt hiszem itt ingatlanbizniszbe vágnék.
Miért húz alá mindent pirossal a gépem? Gondolkozik

Ma itt alszik unokatesóm. Váratlan de örömeli a látogatás. Nevet
Naplózva
Oldalak: 1 ... 875 876 [877] 878 879 ... 1001
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott bluBlur Skin © 2006, hbSkins