Saphira
|
|
« Válasz #1008 Dátum: 10 aug 24, 21:11:03 » |
|
Nekem Animax legnézettebb animéinek listája el is árulta a csatorna nézőinek társadalmi helyzetét. Az egész az égig magasztalt Yu Yu Hakushoval kezdődött, amely egyesek szerint - csupán azért - mert megelőzi ezen toplistán a Narutót, a Bleachet és pár hasonló sorozatot, máris a korszak egyik nehézsúlyú mestermunkája. Egyébként semmi bajom a Yu Yu Hakushoval, régen én is néztem.
De azért, mert páran nézik az animaxon, még nem fogja "alázni a shounen kategória mai nagyágyúit."
Elvégre, ha ilyen szemmel nézzük a dolgokat, akkor nyíltan kijelenthetjük, hogy a DICE, a Dinoszauruszok királya és a Kilari alázza a Narutót. Miért ne tehetnénk? Legfeljebb minden értelmes anime közösség kiröhög, de az Animax felmérései akkor is ezt mutatják.
Ja, és miről is szól a DICE? Valami robotdínókról. Ki a célközönség? Gyerekek. Miről szól a Dinoszaruruszok királya? Hát, igazából fogalmam sincs, de figyelembe véve a címét, ennél is kijelenthetem, hogy valami gyerekműsor. Aztán ott van a Kilari. Egyszer láttam belőle fél részt az Animaxon. Igen, csak felet, mert pár perc múlva az lett a hatása, hogy röhögve fetrengtem a földön. Ilyen nevetséges animét még nem láttam. Sőt, röhögni sem volt erőm, mert a szívroham kerülgetett. A rész valami olyasmiről szólt, hogy valami Starfestre készültek, ahol az volt a cél, hogy mindenki minél szebb ruhában tűnjön fel. De valaki ellopta Kilari ruhaterveit és abban lépett fel. Kilari, a társai és a menedzsere meg komoly fejjel állítottak be a tolvajhoz, és hangoztatták, hogy ezzel túllépett a célon, és ez már nem megbocsátható bűn. Ezzel már elkövette a legördögibb vétket. A ruhával. És komolyan, ez a feszültség vonult végig az egész részen. A ruha. Ez volt az egész lényege. A ruha. A rész mondanivalója. Én meg már nem tudtam, hogy sírjak-e, vagy nevessek.
Persze, a Kilari is alázza a Narutot, hiszen listavezető. És ezzel az egész lista dologgal el is mondták, hogy az Animax nézőinek nagy része kisgyerek. Márpedig nem hiszem, hogy a kisgyerekek a történet mondanivalója, összetettsége vagy minősége miatt néznék ezeket. Pusztán azért, hogy szórakozzanak. Ez viszont körülbelül azt is jelenti, hogy az Animaxnak nem sok köze van a "magyar animetársadalomhoz." Kétlem, hogy a conok animax nézőkkel lennének megtömve, vagy hogy azok lennének a manga és anime legnagyobb elkötelezettei. Akkor meg ne egy ilyen nézettségi arány által állítsák már fel azt az elméletet, és jelentsék ki, hogy ez meg az, alázza a mai nagyágyúkat. Számomra egyértelmű, hogy a magyar animések nagy része a világháló köré csoportosul. Aki nézi is ezt a csatornát, az inkább unaloműzésből teszi, nem pedig azért, mert ott akarja megnézni kedvenc animéjét. Magyarországon nem nagyon van kereslet sem a kiadott mangák iránt, sem a csatorna által sugárzott animék iránt, mert úgy is mindenki a hálón fogja megnézni, illetve elolvasni. Így például az, hogy Animaxon az elvártnál gyengébben teljesít a Naruto vagy a Fullmetal Alchemist, nem hiszem, hogy sokat jelentene. Mert mindenki, aki szereti ezeket és kíváncsi volt rá, az már megnézte itt.
Egyébként is, biztos vagyok benne, hogy hazánkban ma a leghíresebb és legkeresettebb most is futó anime, illetve manga, az a Naruto. (Függetlenül az Animax és Mangafan felmérésektől.) Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Narutóval foglalkozó oldalak forgalma. Meg egyébként is, ennek az animének már van egy kiforrott rajongótábora. Legtöbben már hallottak róla, így akinek tetszett, az már olvassa az interneten, akinek meg nem, az nem foglalkozik vele. Aminek meg kiforrott rajongótábora van, azt kevesebben nézik, hiszen már többen látták. Erre pár oldallal később beírják, hogy Franciaországban a mangaeladások negyedét a Naruto teszi ki. Persze az már más ország. Ott biztos nem sugározzák a Kilarit, és nem ismerik isteni magasztosságát. No nem baj.
Ja, ez a kirohanás az e havi Mondo miatt született, ha valaki nem jött volna még rá.
|