Azért ne hasonlítsuk már Zoro 20-30 csonttörését ahhoz, hogy Luffynak és Brooknak kinőtt a foga egy kis tejtől. Előbbi 2 Yonkotól kapott be egy egyesített, utóbbi egy egyértelműen inkább poén volt és komolytalan. A Pacifistás példára pedig Thriller Bark és Sabaody között azért eltelt pár nap, itt meg ugye nem lesz annyi idő csak pár óra. Bár mondjuk szerintem a másik véglet is túlzás, azt nem hinném, hogy Zoronak hosszú hónapok kellenek majd, hogy rendbeszedje magát.
Ebben a felvonásban biztos, hogy nem igazán lesznek a harcok kirészletezve, tehát nem mélyünük el pár fejezetet egy harcban, talán kivétel volt a Supernova vs Yonko, azonban ott még ez is édeskevésnek tűnt. A negyedik fejezetig a harcok többsége csak a kóstolgatásról és az adok-kapokról fog szólni.
Amúgy olvastam egy érdekes teóriát vagy ha úgy tetszik sejtést a 3. és 4. felvonás hosszáról. Elméletileg felvonásonként duplázódik a fejezetek száma, ettől persze kivétel az utolsó fevonás, mert az tulajdonképpen egy lezárása lesz az ívnek.
1. felvonás ~ 15 fejezet
2. felvonás ~ 30 fejezet
Ezek alapján a 3. felvonás ~ 60 fejezet. Ergó nagyjából egy olyan 5-6 fejezeten belül véget kell érnie. Aztán ha tényleg így lesz, akkor van esély, hogy a 4. felvonás ~ 120 fejezet lesz.
(Én a fejezetek száma előtt hullámvonalat használtam, de ehelyett kötőjelet jelenített meg. Ezzel is utalva a becslésre +/- pisiszünet meg ilyenek.)
"Not everyone dies because they want to die. Most of them die against their will."
"I was so possessed by the demon of anger that it disfigured my face."
Rikiya: Mondjuk azért azt hozzátenném hogy nem volt szándékom soha kivonni a kritikát az oldalról, általában akkor szóltam közbe amikor 3 oldalon át más sem volt csak a fikázás (mert szerintem az meg a ló túloldala), pont azért próbáltam oda csempészni valamit hogy: ok ez meg ez szar, meg nehezen magyarázható, de mellé kaptuk ezt meg azt is ami tök szuper. Szóval szerintem fontos hogy "ne merüljünk el a szarban". Mert érthető hogy betriggerel a sokszori hülyeség, de azért még mindig sok dolgot csinál remekül Oda.
Kristof: Én úgy tudom hogy a hagyományos Kabukiban a harmadik a leghosszabb, a negyedik a legrövidebb és az utolsó a levezetés. Lehet ettől valóban elfog térni, de nem hiszem hogy a negyedik felvonás elnyúlna annyira. Az én tippem a "tragédiára" Luffynak egy mínusz szem. Oda mondta hogy a sztori vége felé akar egy kalózt szemkötővel, és hát most mivel lehetne Luffy kalózabb Kalózkirály ha nem egy szemkötővel?
Ebbe a képbe is most futottam bele: https://preview.r...ef6a3a88ec
Feltűnő a hasonlóság, pláne az alsó embernél, az egyetlen bökkenő, hogy elvileg Big Mom megette őket. Ha ebben az ívben nem kezd ezzel semmit Oda, akkor valószínűleg ez csak a véletlen műve.
"Not everyone dies because they want to die. Most of them die against their will."
"I was so possessed by the demon of anger that it disfigured my face."
Rikiya írta:
Igazad van Jon, a problémák többsége már a kezdetektől fogva fennállt. De ezekkel meg pont az a baj, hogy az idő múlásával egyre rosszabbak, egyre feleslegesebbek, egyre hiteltelenebbek, egyre röhejesebbek... Eredményként egyre idegesítőbbek lesznek.
Szerintem egy kicsit félreértettél, én nem feltétlenül gondolom ezeket hibáknak. Van, amiket annak gondolok, (Sanji gagjeinek a timeskip utáni sajnálatos túltolása pl., vagy pl. a halálesetek belengetése, majd a kihátrálás mögüle - de itt megint, a legemlékezetesebb és legzavaróbb ilyen eset még mindig Pell-é, 800 fejezettel ezelőttről, tehát a probléma nem új keletű, sőt, de igen, vannak olyan esetek, amiket bár elfogadtam félig-meddig szintén a manga sajátjának, ez nem jelenti azt, hogy örülök is nekik), de van, amit simán csak elfogadok, mint a manga által alkotott világ részét. Sokszor pedig a manga előrehaladtával megtanultam ezeket élvezni. Emlékszem, amikor Alabastáig jutottam, hát húztam a szemöldököm néha Vivi kacsáján pl. Ma már biztos nem zavarna, sőt, valahogy automatikusan, ahogy haladt előre a manga, megtanultam élvezni, nevetni, elfogadni ezeket az őrült, bohókás dolgokat, mint a világ részét.
Engem tehát nem idegesített Nami meg Usopp, hogy első körben kikapnak, meg futnak, hogy majd forduljon a kocka valaminek a hatására (mondom, szerintem az Usopp-Page One csatát sem kell még temetni attól még, hogy most le lett verve ideiglenesen a földbe Pay-Pay), de persze el tudom fogadni, ha valakit igen.
A One Piece vállaltan egy bizonyos stílusú, ami nem mindenkinek jön be feltétlenül. Rengeteg aspektusa van a történetnek, ami véleményem szerint objektívan elismerésre méltó, és élvezhető (ilyen a világépítés pl., a történet részletes előre megtervezettsége, a foreshadowing; az, ahogy a különböző átívelő szálakat összehozza Oda sokszor száz meg száz fejezetek elmúltával), viszont van, ami nem feltétlenül: ezért bár nálam az egyedüli manga, amit eddig 10/10-esre értékeltem, mégsem állítom, hogy úh, mindenkinek feltétlenül élveznie kell, meg el kell fogadjon mindent.
De ez nyilván nem mentesít fel a jogos kritikák alól, és persze, mondja is el mindenki a véleményét. Csak olyan dolgokat fölösleges elvárni, amik soha nem voltak, és nem is lesznek a manga sajátja: ne várja pl. senki, hogy mittomén, meghaljon egy Szalmakalapos (legalábbis a legvégső háború előtt), vagy hogy majd lesz olyan arc, ahol a gonoszok és a jók közötti vonal elhomályosul, stb.
A "Run piece"-szel kapcsolatban, engem nem zavar, mert úgy érzem, hogy bár sok az ugrálás, meg Namiék esetében a fejezeteken át tartó üldözés, szinte minden egyes fejezetben történik valami igazán lényeges, olykor több ilyen dolog is, nem érzem pusztán időhúzásnak ezt. (Dressrosában ellenben pl. nagyon fárasztó volt hétről-hétre olvasni az arc közepét, ha jól emlékszem, az volt az egyetlen alkalom, hogy nem mindig olvastam hétről-hétre, amióta utolértem a mangát (ráadásul Dressrosában is értem utol a mangát),
És végül én nem érzem veszélytelennek sem az arcot, annak ellenére, hogy a főszereplőket egyáltalán nem féltem, de őket egészen az utolsó háborúig nem féltem egyáltalán, ettől még számukra sem súlytalanok az események, csak más megközelítéssel talán. De pl. Kinemonékkal kapcsolatban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy túlélik az arcot. Főleg, hogy a harmadik felvonás tradícionálisan tragédiával ér véget, és biztos, vagy hát legalábbis nagyon remélem, hogy nem abban merül ki, hogy Luffy elveszíti az egyik szemét De ha nem is feltétlenül halál lesz az a tragédia, akkor pl. Luffy veresége lehet az, ami után a negyedik felvonásban újra össze kéne szedni mindenkit egy új, végső visszatámadásra. Meglátjuk.
Lehet mondnai, hogy Big Momnak át kell állnia, különben esélytelenek, de egyrészt ebben nem vagyok biztos, másrészt Big Mom mindig is wild card volt, és várjuk ki, mit akar vele Oda. Sokan gondolják úgy, hogy Big Mom eleve úgy lett megírva, hogy ő nem egy teljesen leverendő gonosz, hanem talán egy potenciális szövetséges, miután Luffy leveri (én pl. nem örülnék ennek jelenleg), vagy hogy Luffy fogja majd beteljesíteni az álmát arról, hogy minden faj békében éljen meg egymás mellett, stb. Mondom, nem tudom mit akar Oda Big Mommal, csak kivárni tudom, kíváncsian.
A negyedik felvonás szerintem már biztos, hogy rövidebb lesz (nem biztos, hogy annyira rövid, de ha a harmadik mondjuk tényleg 60 fejezetes lesz, akkor mittomén, 30-40), és az ötödik meg állítólag egy tényleg nagyon rövid lezárás szokott csak lenni.
Az, hogy a CP0ban Big Mom gyerekkori haverjai vannak, már egy ideje keringő elmélet, és szerintem lehetséges is, meg marha érdekes is lenne, csak akkor nyilván valahogy meg kell magyarázni, hogy akkor mégsem ette meg őket Big Mom?
Szerk.: Bocsi, hogy megint kicsit össze-vissza lett.
És köszönöm én is a fordítást!
Szerkesztette: Jon - 2021.05.13. 14:51
Jon írta:
Kérdés, hogy akkor most Luffy tényleg le fogja tudni-e hozni ezt szólóban. Nekem a Crocodile elleni harc van a fejemben, aki ellen elsőre nagyon simán és gyorsan kikapott, aztán rájött Croc erejének a gyengéjére, és úgy felfegyverkezve már egyenlő felekként tudtak harcolni, DE kikapott másodjára is, hogy egy rövid idő elteltével harmadjára és utoljára összecsapjon vele, és le is verje végre. A sima első vereség már kipipálva, ahogy a szinte egyenlő felekként való harc a második körben is úgy látszik, hogy most megérkezett. Kérdés, hogy ez így elég is lesz-e azonnal? Én arra tippelnék inkább talán, hogy nem, és majd kell még egy utolsó kör. Meglátjuk.
Wow, hát nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan. De ha már írtam ezt a kommentet pár hete, és elém jött twitteren most a fejezet után egy összehasonlítás, érdemes megnézni:
Luffy- Crocodile/Kaido első kör
Nemcsak a Luffyhoz intézett lekezelő szöveg, de még kicsit a képbeállítás is hasonló talán. Legalábbis hogy Crocodile-nál a lezuhant kalapot látjuk külön, mint egy hatáselemet, Kaidonál meg magát a levert Luffyt egy külön panelban. Persze ez lehet kicsit erőltetett, de mindenesetre a hangulata a két oldalnak nagyon hasonló szerintem, a szöveg tartalma meg szintén.
Luffy vs Crocodile második kör
Luffy vs Kaido második kör
Ez a tetőről ledobós jelenet szinte már tényleg nagyon-nagyon erős párhuzamnak tűnik...
Hát nem számítottam rá, hogy ez így ilyen hirtelen ránk lesz dobva, de nagyon tetszik. Megadja a súlyát is Kaidonak, meg ennek az egész harcnak, és egy csomó érdekes kérdést felvet: ki menti meg Luffyt? Mi lesz a harcokkal? Folytatódnak, vagy félbeszakadnak? Yamato elvileg a tetőre tart...
Kaido eddig is egy marha érdekes és menő ellenség volt, ez még csak rátett erre nem egy lapáttal.
A fejezet többi része is tetszett, vagy legalábbis nem volt rossz, talán egy kicsit sok idő ment már el Namiékra az elmúlt fejezetekkel együtt, de nem tudom, hol lehetett volna lerövidíteni, hogy pl. a Zeuszos, meg az Ultis jelenetek ne legyen összecsapva. Big Mom karakterét nagyon élvezem továbbra is, annak ellenére, hogy még mindig nem tudom, hogy mit akar vele Oda (bár a cím, Big Mom anarchiája szépen leírja szerintem magát a karaktert). Gyönyörűen megmutatkozott megint a képmutatása Tamával, meg úgy általában a gyerekekkel kapcsolatban is, hisz Zeusz is kvázi a saját fia, alkotása... és ha már Zeusz, most őt tényleg megették? Szerintem mindenki arra számított, hogy Nami meg fogja kapni, és én még mindig reménykedem benne, de ha nem, akkor jól meglepett ezzel Oda. De elég... durva és hirtelen vége lenne ez szegénynek, én még mindig reménykedem, hogy Nami megszerzi/kapja valahogy... Legalábbis jó lenne, de ki tudja.
Ennyit akkor arról is, hogy most hirtelen Nami le tudja majd győzni Ultit, simán kikapott tőle újra. Persze még mindig úgy gondolom, hogy végül majd ő fogja leverni akkor is, de nem most még, úgy látszik. Meg eleve, a felállított harcok, amiket legalábbis követtünk, úgy tűnik, hogy ideiglenesen félbeszakadtak: Luffy kidőlt, Ulti és Page One ideiglenesen kidőltek, szóval most akár még adná is magát egy szünet/törés az arcban, hogy majd újra összejöjjenek ezek (mert azt hiszem, hogy ezek lesznek a végső párosítások). Ahogy múltkor is mondtam, azon múlik, mi lesz Luffy harcával, és hát az most megszakadni látszik... de persze lehet, hogy csak rövid ideig (Crocodile ellen is csak pár fejezetes szünet volt, míg újra harcoltak, ha jól emlékszem - csak Crocodile akkor már teljesen fel volt építve, ellenben Kaido ha most mittomén, 15-20 fejezeten belül kikapna, nagyon gyorsnak és elsietettnek érezném - eleve, szerintem még egy flashback tőle is jönni fog, ha nem is hosszú, vagy valami, ami jobban kibontja a karaktert, hogy majd a végső leszámolásnál már tényleg egy kifejtett, végső ellenséggel harcolhasson Luffy).
Hát kíváncsi vagyok, innen merre
Szerkesztette: Jon - 2021.05.14. 12:56
Köszönöm szépen a munkátok!
Na én elvesztem, hogy mi lesz ebből. Viszont tetszett a fejezet. Szegény Zeusz, elég szomorú, hogy megeszik reménykedtem, hogy Nami kap power upot.
Ulti karaktere amúgy is idegesített, ha végleg kidől se leszek szomorú.
Luffy vereségére számítottam én is, de nem hittem volna, hogy lezuhan. Esetleg valaki elkapja majd Yamato vs Kaidou legalább egy vita szinten tuti lesz és ott kaphatjuk meg a háttérsztorikat. BM-é is tetszett, ez is izgalmas lesz. Ha már Kaidou a szörny, aki nem tud meghalni Remélem Rox/rocks-os morzsákat is elszór majd Oda.
Köszönöm mindenkinek az új fejezetet! Szegény Zeus-t én is sajnálom, de valahogy számítottam arra hogy nami nem fogja megkapni amolyan "Power-up"-ként, hiszen végső soron mégis csak Big Mom egy részéből készült. Azt hogy a story innentől hogyan fog alakulni már tényleg nem lehet megjósolni, eddig azt hittem hogy végre luffy sarokba tudja szorítani kaido-t 1v1-ben, erre ez a végkifejlet fogad minket.