Ha már felkeltem fél 4-kor azért, hogy kiderüljön, nincs ma új rész, akkor maradok és válaszolok ^^
deadtom írta:
Anno ezeket elolvastam, de most is bele-bele nézegettem. Mondjuk ez már egy 1,5 éves sztori elég sok dolog megváltozott náluk azóta. Diplomatikus leszek mert, ha elkezdenék érvelni egyik-másik oldal felé akkor 1 óra múlva is azt pötyögném. Valahol a kettő között van az igazság és akkor ezt én itt lezártam.
Az a sok változás azért történhetett meg, mert az animés közösséget az elmúlt 10-15 évben "kiszolgáló" csapatok, akiknek a munkáiból szó nélkül hasznot húz az MA vezetője, megelégelték és különböző módokon felszólaltak/felléptek ellenük. Az alapvető tisztességre akkor is és ma is totál képtelenek. Ez semmit sem változott.
deadtom írta:
Pl. az egy elég nagy pozitívum, hogy vannak, főként régebbi animék amiket csak náluk találtam meg. Igen ezeket is valaki lefordította és ugye ők is indárol linkelik a videót. De érdekes az inda keresője nem adta ki, fogalmam sincs ki fordította, külön feliratot se találtam. [...]
Amúgy meg, hogy mi pozitívum vagy negatívum a gyüjtőoldalakkal kapcsolatba az nem csak a saját szemszögből kellene megvizsgálni.
Majdnem biztos vagyok benne, hogy az a feliratos anime, amit "csak náluk" találtál meg, fellelhető legalább 2-3 másik gyűjtőoldalon, akik egyrészt nem tegnap óta működnek, másrészt a fansubokkal együttműködve léteznek. Csak mivel velük évekkel ezelőtt sikerült egyezségre jutni, hogy ne oda sz*rjanak már, ahonnan esznek, így nem lettek annyira ismertek, mint a szóban forgó gennyes kelés. Hozzáteszem, ma már van vagy 8-10 gyűjtőoldal, mindegyik mások munkájából húzta fel magát, egyiken sem található meg minden, ellenben majdnem kivétel nélkül mind regisztrációköteles. Tehát azzá váltak, ami ellen küzdöttek. Amit mi, régebbi csapatok, évek óta tudunk (regisztráció mögé kell helyezni a tartalmat, mert nem hófehér jogilag a létezése, csak szürke), arra ők csak most kezdenek rájönni.
Na de látod, a probléma pontosan ott kezdődik, amit felvezettél: az emberek mocskosul elkényelmesedtek az elmúlt 15 évben. Most már nem is veszik a fáradságot, hogy esetleg utánanézzenek valaminek, hanem az első szembejövő trágyát képesek megnézni oszt jóvan. És ezt használja ki nevezett oldal, miközben kiszúrja a saját nézőinek a szemét pl. ilyenekkel (felső a náluk lévő, alsó a mi fordításunk):
Mondhatnám, hogy teszek rá, mert valójában teszek rá, de azért sajnálom valahol azokat az elkényelmesedett és elkényeztetett embereket, akik azt hiszik, csak az van, amit a nevezett oldal ezüsttálcán eléjük rak.
Foglaljuk össze tömören: csak azért, hogy ne kelljen megalkudniuk, ne kelljen kompromisszumra lépniük, hanem náluk legyen minden azonnal és a leggyorsabban, simán képesek beáldozni a minőséget. Egyszerűen képtelenek elviselni annak a gondolatát, hogy nem ők az elsők valahol/valamiben.
Itt nem a gyűjtőoldalakról van szó általánosan, hanem kifejezetten erről az egy gyűjtőoldalról. A gyűjtőknek lehet és van is létjogosultsága, de nem olyan módon, hogy a fansub oldalakat szánt szándékkal taccsra vágja, hiszen neki attól lesz/lehet színvonalas az oldala, ha igényes minőségben találhatók meg rajta az animék. De ha valakinek a mennyiség a fontos, márpedig itt arról van szó, akkor a virtuális számadatokon kívül mi az, ami miatt ez megéri? Ezt a fantáziátokra bízom.
deadtom írta:
Akkor meg csinálni kell egy patreon oldalt ahol X főbe maximalizálni kell az előfizetőket. Ahol 1 hétig csak ők nézhetnék a bónuszszöveggel ellátott nick nevükkel vízjelezett részt. Akinek a nevével ellátott rész felkerülne a magyara-ra az repül, a többiek meg 1 hét után nézhetnék ugyan úgy a részt mint régen. De ahogy nézem az OP 1096. része nincs is fenn a magyaranimén.
Sajnos nincs már annyi időm, hogy 2-3000 különféle felirattal ellátott videót égessek (ha nem égetjük, kiszedik belőle). Mindemellett sosem kötöttük és sosem fogjuk pénzhez kötni az oldal használatát.
Igen, nincs fent, mert kitartóan küzdöttünk és ők fáradtak el hamarabb. Vagy ostromolták őket azok, akik kiálltak az ügyünk mellett. Lekerült a Shaman King Flowers is, nem nyúlják már a Mokushirokut sem (a Netflixes forrást teszik fel "Ismeretlen" megjelöléssel), és a One Piece esetében is 1 hónapos csúszást jelentettek be. Magyarán mondva tárgyalás és kompromisszum helyett megint kitaláltak valami saját, nagylelkű intézkedést, ami olyan szempontból hasznos volt, hogy a csapat felének ismét megjött a kedve tevékenykedni és több anime epizódot publikáltunk az elmúlt héten, mint előtte X héten át átlagosan.
Hozzáteszem, annyira viszketnek attól, hogy nem ott fognak tobzódni a One Piece nézői, hogy a saját almukból származó csapatuk egyből felvett egy nullkilóméteres fordítót. A lektoruk (ha ugyanaz lesz, mint a legutóbbi, kb. 5-6 részen át tartó, eltussolt esetben, tehát a csapat "vezetője" olyan profi, hogy javítókulcs alapján felvételiztet. És hogy miért reklámozom ezt most itt? Mert tényleg örülök neki. Végre lesz min röhögni egyrészt (illetve a fenti képhez hasonló, elrettentő példákat mutogatni), másrészt meg lassan 12 éve folyamatosan csinálom hétről-hétre az animét egyedül, nagyjából és egészében erős tippem van arra, hogy meddig fogják húzni. Aki ragaszkodik ahhoz, hogy ott nézze, tökéletesen megérdemli azt a mogyorókrémes croissant-nak álcázott, telibef*sott levelestésztát, amit majd nyújtanak nekik.
deadtom írta:
Meg arra is emlékszek, hogy a DBS idején mi pörgettük a fórumot. [...]
[...] Vagy ami szomorúbb, hogy az embereknek nincs saját véleményük, elfogadják a másikét oszt jóvan. Meg lusták bepötyögni akár 10 sort is.
Ousama Ranking-ot én nem néztem szerintem undorító az egész animáció, de annyi tudnék hozzáfűzni amit fentebb is írtam, foggalmuk sincs az embereknek, hogy bizonyos animéket ki fordít. Erre megoldás lenne egy mindent átfogó adatbázis.
Azt meg hogy mért nem jönnek új csapattagok és az MA-hoz köthető fordítócsapathoz mért mennek vagy mért vannak többen azt tőlük kellene megkérdezni.
Tudnék még bővebben is írni a felvetéseidhez, de ez a OP topikja, úgyhogy jobban nem szemetelem teli.
Igen, azokra az időkre emlékszem, akkor tényleg pörgött a DB téma. Néha fel-fellángol egy-egy, de azon kívül semmi. És már nem csak a fórum, hanem szinte mindegyik kommunikációs felület kihalt.
Azzal, hogy egyre kevesebbeknek van saját véleménye, sajnos egyet kell értenem. És megint visszakanyarodhatunk ahhoz, hogy az elkényelmesedés és elkényeztetettség mit okoz. Ha egy kicsit kizoomolunk ebből a problémából és a való élet szemszögéből nézzük, akkor cudar világ vár ránk emiatt.
Csak azért neveztem nevén, mert az volt a szikra. Hiába akármilyen adatbázis, ha az embereknek nincs igénye arra, hogy érthető felirattal nézzenek valamit. Ha választani kell, hogy online nézik 360p-ben szar felirattal, vagy le kell tölteniük egy 700 megás FullHD BDripet időzített, formázott, akár japánból fordított felirattal, akkor előbbit fogják választani, mert az online van. Ettől függetlenül egy alternatív megoldás kidolgozása az igényesebb animések számára folyamatban van.
Nem őket kell megkérdezni, elárulom a választ: hozzánk szinte már csak a 25 év feletti emberkék jönnek, akik dolgoznak, családjuk van, felnőtt emberek életét élik. Nekik a legtöbb esetben már nincs idejük arra, hogy napi 3-4-6-8 órát töltsenek egy ingyenes tevékenységre, pláne ha más hobbijuk is van ezen kívül (ha csak ez lenne, akkor még csak-csak beleférne napi 1 óra). Ellenben az elkényelmesedett fiatalok döntő többsége oda jár animézni, így könnyű olyanokból meríteni, akiknek lenne kedve csinálni - csak épp fejleszteni nem tudnak rajtuk, illetve leginkább megrágják és kiköpik őket, mert nem az igényes felirat elkészítése a cél (ahogy azt bármelyik munkájukon látni lehet), hanem hogy gyorsabban legyen kint, mint bárhol máshol. Ha valaki nem halad, simán leveszik a projektjéről és kivágják mint azt a bizonyos macskát. Így az ottani szárnypróbálgató tagoknak elmegy az életkedve is és olyan benyomása lesz a fansub csapatokról egy igencsak fekélyes példa miatt, ami eltántorítja attól, hogy bármilyen hasonló tevékenységre adja a fejét.