Cikk hierarchia
Dragon Ball Magyarországon és ami mögötte van
  Cartnecker Cartnecker Dátum -  2015.12.05. 13:47 2015.12.05. 13:47 16490  megnyitás 16490 megnyitás  38 Hozzászólás 38 Hozzászólás
printer
Minden idők egyik legnagyobb médiatörténeti botránya volt, hogy az ORTT nyomására az RTL Klub felfüggesztette a Dragon Ball Z vetítését.
Az országban tomboló hatalmas Dragon Ball melletti összefogás messze túltett a felnőttek által bálványozott szappanoperahősök szemműtétjére (Esmeralda), vagy pedig épp felszabadítására (Isaura) tett összefogásokon.
Miért állították le a sorozat vetítését? Tényleg valaki kiugrott az ablakon és meghalt Son Gokuért? Régi újságcikkek és nyilatkozatok.1997. december 4. csütörtök
Sokan nem is tudják, de ez egy meghatározó dátum sok animefan életében, hiszen az akkoriban indult RTL Klub eme nap délutánján vetítette a Dragon Ball első epizódját magyar szinkronnal. Biztos sokan emlékeznek rá, hogy a szinkronhangok a sorozat elején elég sűrűn cserélődtek, viszont a főhősünk, Son Goku magyar hangja Lippai László nélkül már-már elképzelhetetlen magyarul a Dragon Ball.

1998. januárA tévé körültekintő módon fölkészíti a kisgyerekeket erre a durva és ocsmány világra. Legalábbis ez derül ki a Dragon Ball című hihetetlenségből az RTL Klubon. A rajzfilmben egy, valamilyen oknál fogva majomfarokkal is bíró kisfiút üldöznek különféle hadseregek és bűnhordák. Valami csodagolyóért.
Kicsit későn kapcsolódtam a sorozatba, de így is lenyűgöző. Nagyjából ötpercenként akarják legyilkolni a kölyköt, aki most éppen egy toronyból menti meg egy falu idős polgármesterét, akit a tegnapi részben kicsit megrugdosott az őr. Fölnőtt katonafélék olyanokat mondanak a gyereknek, hogy "most megbánod, hogy megszülettél", "most megöllek", aztán kézzel, jóféle ninjaszerszámmal vagy valami nehézfegyverrel megpróbálják leteríteni. Persze tud karatézni és mindenkit legyőz. Az egész példátlanul durva, ordenáré, ócska, méltatlan és undorító. Jó lenne egyszer a nyilvánosság előtt ujjal mutogatni arra a beteg emberre, aki ilyen filmeket kitalál, meg arra is, aki megveszi és beleszerkeszti a gyerekműsorba.
” – Népszava, 1998. január 24.

Szegény Toriyama mesterről érdekesen vélekedik a cikk írója, arról a Toriyama mesterről, kinek alkotása hatalmas lökést adott az anime és manga kultúrának, hiszen sok későbbi művész alkotásához szolgált alapul a mester által kitalált világ. Ráadásul generációk nőttek fel szerte a világon ezen a remekművön. A cikket olvasva az embernek még a talpa is ökölbe szorul, és ez az agresszivitás nem a Dragon Ballnak köszönhető, hanem egy olyan cikk írójának, aki még meg sem próbált háttérinformációkat szerezni arról, amiről „ilyen” véleményt nyilvánított.
Szóval ilyen és ehhez hasonló cikkek jelentek meg a 90-es évek végén, van ahol kevésbé durván, van ahol durvábban, de a lényeg, hogy ezek erőteljesen megalapozták az animékről és mangákról való vélekedését az embereknek. Ekkor születtek meg az előítéletek: Az összes anime: erőszakos, durva, brutális, káros a gyermekek személyiségfejlődésére. Ezeket az előítéleteket próbálja meg a mai napig levetkőzni eme szubkultúra, több kevesebb sikerrel.

1998. május-július Az Országos Rádió és Televízió Testület [továbbiakban: ORTT] májusban vizsgálat alá vonta a Dragon Ball anime sorozatot. A testület részéről elkészült az erről szóló szakértői vélemény. Ezt lobogtatva az ORTT júliusban kiadott egy határozatot, amit ide kattintva elolvashattok.

Mivel nem volt jogerős bírósági ítélet, így az RTL Klub szépen végigadta a Dragon Ballt, s míg az ORTT a Dragon Ballal volt elfoglalva, az RTL Klub megvásárolta a sorozat folytatását a Dragon Ball Z-t, ami 1998. őszén került adásba a 14:40-kor kezdődő Rajzfilmklubban.
Az ORTT 1999 elején többször felhívta az RTL Klub figyelmét, hogy a Dragon Ball és már a Dragon Ball Z sorozatokkal kapcsolatban is többszörösen sértik az 1996. évi I. törvény 5. § (4) bekezdésben leírtakat: (“A kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas, így különösen az erőszak öncélú alkalmazását magatartási mintaként bemutató, illetőleg a szexualitást öncélúan ábrázoló műsorszámot csak 23.00 és 5.00 óra között lehet közzétenni. Közzététel előtt erre a közönség figyelmét fel kell hívni.”); ezt az RTL Klub továbbra is figyelmenkívül hagyta, hiszen szerintük semmilyen probléma sincs a Dragon Ballal.

1999. árpilis 23. péntek Az RTL Klub folyamatosan megtámadta az ORTT határozatait a bíróságon, de a csatorna mégis úgy döntött, hogy a jogerős bírósági ítéletig szünetelteti a sorozat vetítését. Szabó Stein Imre, az RTL Klub akkori PR- és marketingigazgatója így nyilatkozott az ügyről:
- A bírósági ítéletig, a felesleges konfliktusok elkerülése érdekében jobbnak láttuk, ha levesszük a képernyőről a sorozatot, de ezt természetesen átmeneti megoldásnak tekintjük. Rengetegen telefonálnak be hozzánk, és a műsor további vetítését kérik, sok iskolában aláírásgyűjtést kezdtek a gyerekek. Mindennek ellenére megvárjuk a bírósági döntést. Ha az a javunkra szól, újra műsorra tűzzük a Dragon Ballt. […] Mi is szakértőkhöz fordultunk és az általunk készítetett vizsgálat kimutatta, hogy Son Goku kalandjai semmivel sem károsabbak, mint a többi, hazánkban már elfogadott mese- vagy rajzfilm, éppen ezért bírósághoz fordultunk, hiszen szeretnénk újra vetíteni a Dragon Ballt, aminek már a folytatását is megvásároltuk.
A kommunikációs igazgató úgy véli, az ORTT-nek nem csak az általa felkért szakértők, hanem a közönség véleményét is figyelembe kellene vennie a döntéseinél, különösen az ilyen népszerű sorozatok esetében. Hozzátette, bizonyos kompromisszumokra ők is hajlandóak, azaz a vetítési időpontot áttennék egy későbbi, a legkisebb gyermekek számára már nem „veszélyes” esti órára.
Arra a felvetésre, hogy ha az ORTT nem változtatja meg döntését, kiadják-e a Dragon Ballt videokazettán, nemleges választ adott az igazgató: - Kétségtelen, üzleti szempontból lennének kiskapuk, de nekünk nem csak ezt kell szem előtt tartani. Videón nem tervezzük a sorozat kiadását. Bízunk abban, hogy a közönség rövidesen találkozhat újra kedvenceivel. – mondta végül Szabó Stein.

Sokan öngyilkossággal fenyegetőztek: - Az öngyilkosságra biztos felfigyelnek majd az RTL Klubnál is, és leadják a további részeket. Igaz, ha meghalok, nem láthatom a folytatást, de legalább mások megtudják, hogyan végződik a történet. – Nyilatkozta Karcsi (14) a Blikknek.

A mai napig terjed egy olyan pletyka, miszerint azért (is) szüntették be a Dragon Ballt, mert valaki Son Gokunak képzelve magát kiugrott az ablakon, csak ugye nem jött a „varázsfelhő”, hogy elkapja, így meghalt. Pár évvel ezelőtt az A+ (az Animax elődje) fórumra írta egy ismeretlen felhasználó, hogy ezt a kiugrásos esetet ő találta ki, csak azért, hogy felfigyeljen rá az ORTT, illetve az RTL Klub, és ezáltal újra képernyőre kerüljön a Dragon Ball, de hogy ennek mennyi az igazságtartalma azt nem tudhatjuk. Egy biztos: Az ablakból való kiugrásról sehol sincs semmilyen hivatalos hír, úgyhogy mindenki vonja le a konzekvenciát.

Budapesten a Dragon Ballosok egyik legfőbb központja az Árpád-üzletház mára már megszűnt Szigetkék játékboltjában volt. A bolt tulajdonosai még soha nem találkoztak ehhez fogható őrülettel.
- Volt olyan gyerek, aki még nem is tudott normálisan beszélni, de odalépett a pulthoz és azt mondta: Dragon Ball – meséli Ferencz László, aki szerint a kicsik és nagyobb társaik, nemegyszer a szüleikkel versengve minden pénzüket a mesehősöket ábrázoló kártyákra vagy figurákra költik. – Lelkiismeretünk sokszor megszólal, azért a saját zsebünknek nem vagyunk az ellenségei, így árusítjuk ezeket a játékokat – veszi át a szót Kati, a feleség. Ő már Karácsony táján megjósolta az őrületet. – Nagyobb profitot hoz, mint a karácsonyi vásárlási hullám, amely ebben a szakmában nagy szó! Férjével még a sorozat leállítása előtt rajzpályázatot hirdettek a gyerekek számára. Meglepte őket az óriási érdeklődés. A rajzokkal az egész boltot a kirakatokkal együtt ki tudnák tapétázni. – Nekem egyáltalán nem tetszik a mese, de el kell ismernem, hogy lehet benne valami, ha ennyire szuggerálja a gyerekeket – jelenti ki László, miközben újabb és újabb adag kártyákkal szolgálja ki a betérő fiatalokat.

A sorozat felfüggesztése utáni hónapokban megjelentek a sorozat részeit tartalmazó videókazetták, összesen 4 darab, melyen 16 epizód volt látható, majd megjelent egy DVD is, amire ugyanezt a 16 részt felpréselték.

A hatalmas felháborodást keltő döntés okozta indulatok a 2000-es évek elején már csitulni látszottak. Az RTL Klub belekezdett egy hosszú évekig tartó pereskedésbe, a rajongók pedig az interneten gyülekeztek, várták a csodát. Sokan az egyszerűen nézhetetlen 40-50 megás RMVB videókkal lengyelül, és japánul nézték tovább a sorozatot, voltak akik kicsit türelmesebbek voltak és a német RTL2-féle Dragon Ballt, majd Dragon Ball Z-t választották.
(Lehetett hallani pár olyan rajongóról, akik szinte megtanultak németül, annyit nézték a Dragon Ballt az RTL2-n.)

Szintén a 2000-es évek elejéhez köthető az a próbálkozás is, amikor az Adoc-Semic kiadó elkezdte kiadni a Dragon Ball mangákat magyar nyelven az első fejezettől kezdve. Havonta 1 füzet jelent meg, és 1 füzetben általában 2-3 fejezet volt feldolgozva.
Olyannyira nem volt ez sehol sem hirdetve, hogy szinte szájról-szájra terjedt a híre a dolognak és még így sem tudnak róla sokan a mai napig. A manga nem élt meg többet, mint 1,5 év hiszen a 16. lapszámnál a kiadó megszüntette a kiadást. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a japánoknál Magyarország úgymond feketelistára került: Felfüggesztették annak a sorozatnak a vetítését, ami az egész világon tarolt, illetve még a mangakiadást is megszüntették. Ez náluk egy kész szentségtörés volt.
Úgyhogy hosszú éveken keresztül itta és talán még issza is ennek a levét a hazai anime/manga piac.


Az RTL Klub kedvét nem szegte a Dragon Ball bukása, hiszen újabb animéket vásárolt: Pokémon, InuYasha, stb. de ezeket már olyan szinten megvágták (az ORTT-vel szembeni konfliktusok elkerülése végett), hogy nem egyszer volt egy eredetiben 20 perces InuYasha rész 6 percre lerövidítve.

Teltek múltak az évek és jött 2004. májusa, azaz a jogerős bírósági ítélet...

A jogerős bírósági ítélet igazat adott az ORTT-nek és az RTL Klub keresetét teljes egészében elutasította. A bírósági ítélet kimondja, hogy a csatorna 22 órától hajnali 5 óráig terjedő időszakban vetítheti a sorozatot, de az RTL Klub valamiért erre nem volt hajlandó. Hogy miért nem, azt a mai napig nem tudjuk, viszont születtek különböző, érdekesebbnél-érdekesebb rajongói elméletek:
  • Lejárt a licenc, ezért az RTL Klubnak újra meg kellene vásárolnia ahhoz, hogy leadhassa.
  • A megvásárolt licenc feltételei között volt, hogy olyan késői sávban nem lehet leadni a sorozatot. (Ez egy eleve bukott elmélet, hiszen a felfüggesztés utáni időszakban az RTL tett egy próbát a hajnali vetítésre pár rész erejéig, ilyenkor az első 4-5 részt ismételték)
  • Nem akartak több balhét a sorozattal, ezért végleg lemondtak róla.
  • Nem illett már bele a kialakított műsorstruktúrába
  • A rajongók már végignézték az interneten felirattal, így nem érte volna meg nekik.

Teltek az évek és egyszer csak rejtélyes módon felbukkant a neten 15 darab magyar szinkronos epizód. Ez még nem is lenne furcsa, de ez a 15 epizód olyan volt, ami még nem ment le TV-ben. A rajongók ezzel bizonyosságot nyertek, hogy az egész sorozat le van szinkronizálva, de ott porosodik valakinek a fiókjában.
Jött az első rajongói ötlet 2006 táján, hogy meg kell bombázni a különböző TV csatornákat e-mailek százaival, hogy vetítsék a Dragon Ballt. Ez sajnos nem jött be, hiszen mindenhonnan elutasító válasz érkezett.

Az évek múlásával és az internet terjedésével egyre szebb minőségű videókat lehetett beszerezni, mind a sorozatot, mind a filmeket tekintve.
10 évvel a sorozat felfüggesztése után is számos rajongó maradt különböző weboldalakon, blogokon.
Megjelent a Dragon Ball Kai, jelentek meg különböző kis special-ök, szóval a fiatalabb generáció is megismerkedhetett Son Goku kalandjaival.
Sokan már feladták a szinkronokért folytatott harcot, de szerencsére volt a rajongóknak egy csoportja, akik kitartottak és hosszú évek kitartó munkájával, és gyűjtögetésével megspékelve sikerült megvásárolniuk a Dragon Ball Z le nem adott részeinek szinkronját, úgyhogy a történet szinte majdnem kerek volt, de még egy dolog hiányzott: A Dragon Ball GT.

2010 előtti években felröppentek olyan pletykák, hogy 2009. szeptemberében rajtol a Dragon Ball GT magyar szinkronnal, de számos ok nehezítette ezt a tervet.
Az animések között már-már olyan szállóigévé vált a Dragon Ball GT magyar szinkronos bemutatása, mint a 4-es metró átadása, de szerencsére sikerült ez a lehetetlennek tűnő küldetés az Animax-nek. A Román premierrel mondhatni egy időben Magyarországon újra képernyőre került Son Goku.
Lehet, hogy a GT nem Toriyama keze munkáját dicséri, de egy biztos: Sokan vártak arra, hogy Son Goku újra képernyőre kerüljön 12 év kihagyás után.

Az ezt követő években újabb meglepetések születtek: A Viasat6 megvásárolta és le is adta a teljes Dragon Ball Z sorozatot, majd pedig bejelentették Japánban a Dragon Ball folytatását, a Dragon Ball Supert!
Hozzászólások a weboldalon
#1 fzsotti
2015.12.07 08:02:09
Szép összegzés.
#2 Vikker
2015.12.07 15:44:36
Köszi a cikket!
Érdekes...
1255 #3 boakris
2015.12.07 16:14:11
Köszönöm a cikket, nem gondoltam, hogy ez állt a háttér mögött! :)
#4 DarkLord
2015.12.07 17:38:52
Köszi a cikket!
3044 #5 zsagia
2015.12.07 19:18:27
A Dragon Ball volt az elso amit elkezdtem nezni es ami miatt megragadt ez a stilus :D Sok erdekes dolog kiderul a cikkbol , koszi!
#6 narutoforever
2015.12.07 21:37:40
Keep it real! Ha pedig teáztak volna Gokuék akkor a Dunai teadélutánt megelőzvén tettek volna lépéseket az ügyben.
Pacsi az összegzésért!
#7 sityu89
2015.12.07 22:21:18
Hmm.. Agresszív + erőszakos + minden... De persze a Tom és Jerry az nem... Szánalmas, hogy betiltották anno. :@
#8 oozaru
2015.12.08 03:32:50
Nosztalgikus volt elolvasni.. .. anno mekkora hír volt mikor betiltották
#9 AnneBlackmoon
2015.12.08 19:27:36
Még kicsi voltam, mikor betiltották. De amióta az eszemet tudom mindig is néztem a DB-t. Egyébként pedig megkérdezném az RTL-től: ha a Dragon Ball erőszakos és agresszív volt, akkor kérdem én: az Inuyasha mi volt? Ha jól emlékszem az is az RTL-en ment. Ott azért elégé szabdalták a démonokat, stb.
Na mind1. Szép összegzés, élmény volt olvasni :) :kkshi:goku
6919 #10 madarakun
2015.12.08 21:33:03
A kiugrott fiut illetoen a szuloket kellene okolni nem pedig az animet. Ez Magyarorszag persze az amerikai filmeket azt veszik ezerrel!
Koszi a cikket :)
#11 rovaska
2015.12.08 21:42:19
Ezeket a "szakértőket/hozzáértőket" inkább hozzánemértőknek nevezném :P nem hiszem, hogy a DB lett volna az, ami igazán ártalmas volt a gyerekekre...
#12 hhg496
2015.12.08 21:50:23
köszi
#13 AnneBlackmoon
2015.12.09 17:30:07
könnyebb okolni a külföldről behozott animéket/sorozatokat/filmeket, egyszerűen bármit, mint belegondolni abba, hogy talán nem az a hibás. de ez már tényleg egy másik téma. nem akarok belemenni.. :/
#14 pupu
2015.12.09 18:07:39
DB gyerekkorom meséje volt.:O
6891 #15 tomy88trance
2015.12.09 18:47:28
Érdekes azért,hogy az RTL egyrészt azt mondta,hogy vállalná a DB-t későbbi vetítési időben is,erre mire megszületett a bírósági döntés meggondolták magukat :D Az ORTT meg a másik fele, nevetséges szerintem :) A legtöbb mesét felnőtt készíti és így vagy úgy van benne olyan tartalom amire azt lehetne mondani,hogy gyereknek nem okés, a másik,hogy a reklámok meg filmek se jobbak ,sőt... :)
Hozzászólás küldése a weboldalra
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 65% [11 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 29% [5 szavazat]
Jó 6% [1 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]