Hozzászólások
Naruto-Kun.Hu » Anime / Mangasorozatok » Egyéb anime / manga sorozatok
Time Paradox Ghostwriter manga
KaukazusiGyikember
Egy viszonylag új jumpos manga, az első fejezete (angolul) május 17-én jelent meg. Kenji Ichima írja és Tsunehiro Date rajzolja. Vasárnaponként jön ki angolul az újabb rész, jelenleg a hetediknél tart, és eddig kiemelkedő népszerűségnek örvend rendkívül egyedi és érdekes története miatt.

Három okból hozok neki most létre fórumtémát:
1. Mert még nincs.
2. Hogy népszerűsítsem, mert eddig tényleg nagyon jó sztorija van, leköti és bevonzza az embert (meg a gyíkembert), szóval egy próbát mindenképp érdemes tenni vele.
3. Mert úgy fest, most, a következő fejezettől fog igazán beindulni a történet. ^^

Itt lehet elolvasni Manga Plus-on az ismertetőt és az eddig megjelent fejezeteket: https://mangaplus...les/100092

Na meg a kép, hogy egy kicsit több életet vigyek a nyitóbejegyzésbe: ^^
apprentiotaku.files.wordpress.com/2020/06/time-paradox-ghostwriter.jpg

Szerkesztette: KaukazusiGyikember - 2020.06.29. 18:21


Sokaknak angolul van az aláírása.
Na, az enyém pont nem.
Az enyém gyíkul van.
 
http://purposegames.com/game/a-gyikemberek-testfelepitese
Blader
Az első fejezet alapján meglehetősen érdekes, jelenleg várok vele, hogy gyűljön fel valamennyi és egyszerre nekiesek.
 
Bastian
Ha egy Bakuman lenne, akkor érdekelne. Viszont az időutazós elemekkel ki lehet kergetni a világból...


i.imgur.com/IenRHO5.png

"Nem vagyok híve annak, hogy elragadjanak a haszontalan érzelmek és hátba szúrjanak az
aggodalmamért. Annak pedig még kevésbé vagyok híve, amikor valaki mást szúrnak hátba."
Accelerator - Shinyaku Toaru Majutsu no Index (10. Kötet, 9. fejezet)
 
Blader
Én alapjáraton szeretem az időutazós történteket, gondolom a mikró is egy tisztelgés volt a Steins;Gate előtt. Viszont könnyen belegabalyodik az ember és szétbarmolhatja azt, amit eddig felépített. Személy szerint nekem nincs bajom velük, ha jól és logikusan vannak megírva.
 
Bastian
Ez így igaz, de gyakran a történet végén csapják arcon az embert. A Steins;Gate egy pozitív kivétel számomra, de azon kívül többször szívtam már a fogamat...


i.imgur.com/IenRHO5.png

"Nem vagyok híve annak, hogy elragadjanak a haszontalan érzelmek és hátba szúrjanak az
aggodalmamért. Annak pedig még kevésbé vagyok híve, amikor valaki mást szúrnak hátba."
Accelerator - Shinyaku Toaru Majutsu no Index (10. Kötet, 9. fejezet)
 
KaukazusiGyikember
Személy szerint nekem nincs bajom velük, ha jól és logikusan vannak megírva.

Én is így vagyok vele. Az időutazásos művek azért lehetnek megosztóak, mert valójában semmit sem tudunk az időutazásról, csak egy maréknyi bizonytalan elmélet van, amit viszont mindenki ismer, és amelyek közül felhasználják valamelyiket ezekben az alkotásokban. Ilyen viszonylatban inkább azzal lehet játszani, ha az adott elmélet ritkán fordul elő, vagy, ha bár az gyakrabban felhasznált, okosan van kitalálva hozzá a sztori. Erről a műről pedig a második biztosan elmondható, de legalábbis én ezzel a fajta időutazás-elmélettel nem találkoztam még gyakran.
És egyáltalán nincs túltolva a dolog. Ilyen szempontból én a Death Note-hoz tudnám hasonlítani: itt is összesen 1 db olyan dolog van, ami "nem erről a síkról való", és ami a történet magjául szolgál, egyébként teljesen normális, mai világban játszódik a sztori.


Sokaknak angolul van az aláírása.
Na, az enyém pont nem.
Az enyém gyíkul van.
 
http://purposegames.com/game/a-gyikemberek-testfelepitese
Peti94
Első ránézésre, nem tűnt túl vonzónak, de most, hogy írtatok az időutazós témáról, így már mindjárt érdekesebbnek tűnik.
@Bastian Én pont ellenkezőleg, simán megnézek bármilyen időutazós sztorit, még akkor is ha alapból gyengén van felépítve, mert mindegyikben lehet valamilyen érdekes elem, amit más történetekből kihagytak. ;)

Még nem kezdtem el, de a két elmélet van amit leggyakrabban felszoktak használni időutazásos témánál:
Az egyik az, amikor a múltba utaznak és megváltoztatnak valamit, akkor az hatással van a jövőre, és ezután már egy megváltozott jövőbe térnek vissza.
A másik amikor a múltban történt változtatás hatására új idősík jön létre, ezért a változtatásnak nincs hatása az eredeti idősíkra.
 
KaukazusiGyikember
Igen, címre tényleg nem tűnik elsőkörben annyira vonzónak vagy érdekesnek, de ha elkezdi olvasni az ember, hamar rájön, hogy mint sok esetben, itt sem szabad arról ítélni.

Na ha még nem kezdted el, nem spoilerezek neked, hogy itt milyen elmélet lesz. Én amúgy a leggyakoribb elméletekhez sorolnám a buborékelméletet (minden döntéssel kettéválik a valóság, már ha valaki még nem találkozott volna ezzel) is, ami ugyebár az alternatív idősík elmélet továbbgondolása.


Sokaknak angolul van az aláírása.
Na, az enyém pont nem.
Az enyém gyíkul van.
 
http://purposegames.com/game/a-gyikemberek-testfelepitese
Peti94
Na elolvastam az első fejezetet és hát... nem fogott meg annyira, mint ahogy szerettem volna.
A legjobb hasonlat a mangából: Amikor a sokadik a karakter mondja, hogy: Még sose sírtak egy manga első fejezetén, na én pont ellenkezőleg éreztem magam, már majdnem belealudtam ebbe a manga készítős dologba.
Egyszerűen annyira hétköznapi, hogy egyáltalán nem érdekel, hogy egy kezdő gyerek milyen mangát készít.

Eddig számomra az egyetlen érdekes dolog az időutazás megléte/témája, de még ez se annyira sc-fi szerű, hogy fenntartsa az érdeklődésem.
Sajna valószínűleg nem fogom folytatni, pedig nagyon szeretném, de ez a hétköznapi történetbe bújtatott időutazós sztori nekem valahogy nem jön be. :(

Annyi kérdésem azért lenne, hogy a későbbi fejezetekben is csak annyi lesz, hogy a srác a jövőből kapott infó segítségével készít "jó" mangákat?
Vagy megváltozik a felállás és elkezdik kibontani az időutazós szálat, sci-fi szerűen?

Szerk: Annyit még hozzátennék, hogy csávó jobban járt volna egy jövőbeli hírújsággal, mint egy mangával, de sajna ezt találta ki az író.
Szerkesztette: Peti94 - 2020.06.30. 00:51
 
KaukazusiGyikember
Kár, hogy ezt mondod, de meg tudom érteni, hogy esetleg valakinek unalmas lehet ez a téma vagy alapkoncepció. Tény és való, hogy itt nem az időutazás mikéntjén van a hangsúly, hanem egy ilyen rendszeres esemény következményeiről. Máshogy fogalmazva: az időutazás itt inkább eszköz, mint téma. A későbbi fejezetekben sem fogják olyan nagyon kibontani az időutazást - legalábbis eddig nem tették - de azért nyilván nem csak annyi lesz ebben a hét fejezetben, hogy a srác mangákat rajzol a jövőbeli kötetekből, lesz benne jó néhány kisebb-nagyobb fordulat.
De ha neked már az első fejezet ilyen unalmas volt, akkor sajnos nem igazán tudom a továbbiakat ajánlani, mert a téma, a hangvétel nem fog változni.

Nekem azért tetszik nagyon ez a történet, mert mindig is szerettem az ilyen sztorikat, amik kicsit jobban rámennek a pszichológiára, és amikben a karakterek érzései valósághűbbek. És szerintem elsőkörben ennek a műnek a főszereplője, Teppei Sasaki az, aki meg tudja fogni az olvasót: egy nagyon szerethető, jólelkű ember, akinek az érzései, a reakciói, a motivációi teljesen emberiek, könnyen tud az olvasó azonosulni velük, és szurkolni neki, hogy sikerüljön elérnie célját. És a többi karakter is ilyen, mind megérthetőek és szerethetőek (jó, az utóbbi alól az első fejezetben a Sasaki műveit elbíráló fickó azért talán kivétel).

Szóval azoknak tudom ajánlani ezt a mangát, akik szintén szeretik a karakterközpontúbb történeteket, amikben a szereplők érzései teljesen reálisak, hitelesek. Akiket az ilyesmi nem annyira fog meg, hanem egy "kemény" időutazásos sci-fire vágynak vagy valami battle shonenre, azokat valószínűleg nem fogja túlzottan lekötni a sztori.
Sok esetben nem helytálló az első rész/fejezet alapján leírni egy művet, de ez esetben a további fejezetekre is nagyjából ugyanazok a dolgok lesznek jellemzőek, mint az elsőre, úgyhogy ha valaki el akarja dönteni, hogy tetszik-e neki ez a manga vagy sem, leginkább azt tudom mondani, hogy olvassa el az első részt. Ha az tetszik neki, akkor gyakorlatilag garantált, hogy a további részt is mind élvezni fogja, viszont ha az nem tetszik neki, akkor nem igazán érdemes próbálkoznia a továbbiakkal.


Sokaknak angolul van az aláírása.
Na, az enyém pont nem.
Az enyém gyíkul van.
 
http://purposegames.com/game/a-gyikemberek-testfelepitese
Peti94
Esetleg, ha kijön több fejezet akkor, lehet hogy folytatom valamikor, hátha találok benne (számomra érdekes dolgokat is.
De egyelőre ez az " egy átlag srác átlagos dolgot csinál" téma valahogy nem nagyon érdekel (persze megfűszerezték egy kis időutazással, de az alapfelállás ettől még nem változik sokat)

(Kicsit továbbmentem és elolvastam a második fejezetet is)
Az tényleg jó volt, ahogy a srác próbálta összerakni az "időutazással" kapcsolatos dolgokat, de sajnos gyorsan átugrott a témán és nem agyalta túl.

Az a legnagyobb bajom már egyből az elején, hogy a srác kb semmit nem csinál (csak lemásolja a mangát) és máris jön a siker.
Még a hétköznapi problémákkal se lenne baj (plágium), ha később tényleg komoly következményei lennének (pl börtönbe kerül)
Valahogy az is jobban érdekelne, hogy milyen negatív következményei lesznek az időutazás meglétének (pl a létrehozott párhuzamos idősík miatt lesznek olyanok akik képesek utazni az idősíkok között és olyanokat keresnek akik miatt létrejöttek az új idősíkok)

(Igazából még érdekelne is a dolog, ha pl nem egy átlag japán srác lenne a főszereplő és nem mangákat készítene).
PL egy ha egy programozó/játékfejlesztő/mérnök vagy valami hasonló (érdekesebb képzettséggel rendelkező ember) lenne és mangák helyett alkatrészeket kapna jövőbeli eszközökből, így összeraknak olyan dolgokat amiket eladhat, így felgyorsítva a világ a technológiai fejlődését).
 
KaukazusiGyikember
Nyugi, nem végig pontosan ugyanazt fogja másolgatni, mint amit Aino rajzolt a jövőben, pláne, hogy nyilván nem tud két ember pontosan ugyanúgy rajzolni. Ha továbbolvasod, majd lesz is ebből külső-belső konfliktusa Sasakinak. ^^ Plusz a hetedik fejezetben lesz egy nagy csattanó, ami egy nagyot csavar Sasaki feladatán és célján.

Az tényleg egy elég izgalmas alapkoncepció, amit az utolsó bekezdésben felvázolsz, írd meg! ^^
Szerkesztette: KaukazusiGyikember - 2020.06.30. 15:01


Sokaknak angolul van az aláírása.
Na, az enyém pont nem.
Az enyém gyíkul van.
 
http://purposegames.com/game/a-gyikemberek-testfelepitese
Peti94
Végül is 7 fejezet nem sok, lehet, hogy ennyit még elolvasok a "csattanóig".
Amúgy, ehelyett a mangakészítős sztori helyett, simán megcsinálhatta volna a Fehér Lovag mangát, azt biztos érdekesebb lett volna. ;)

Szerk:
Na elolvastam az eddigi fejezeteket és sajnos (nekem) még mindig elég uncsinak tűnik, szerencsére felpörgették az eseményeket, és a 7. fejezetben jött a "csavar", de még ez se volt annyira meghökkentő :(

Amit eddig tudunk
A főszereplő minden hétfőn 5-kor kap egy mangát a jövőből, amit lemásolva (kicsit átrajzolva) elkészít a jelenben és így sikeres lesz.
Aztán egy év múlva kap egy mangát amiben az áll, hogy meghalt a mangaka aki a Fehér Lovagot kitalálta, majd egyből utána kap egy üzenetet a hűtőre írva, hogy folytassa a mangát és mentse meg a csajt.
Az igazat megvallva sokat lehetne ezen agyalni, hogy most mi is történt pontosan, és ez több szempontból is érdekes lenne, de kétlem, hogy valamikor kapunk egy rendesen kifejtett magyarázatot, hogy pontosan hogyan is működik az időutazás ebben a műben.

Az elmélet amit a főszereplő felvázolt - a különböző idősíkokról-, az első 6 fejezetben még megállta a helyét, de a 7. ben az üzenet miatt már nem igazán helytálló.
Ugye, ha különböző idősíkokról van szó, akkor gyakorlatilag csinálhatna bármit az egyikben, annak nem lesz hatása a másikra.
Viszont itt az üzenet szövege ennek ellentmond mert, ha megakadályozhatja, hogy meghaljon a csaj, akkor azt csak ebben az idősíkban teheti meg.
De, ha nincs több idősík akkor a jelenben történt változtatásoknak hatással kellene lennie a jövőre.
Lehet ezen agyalni, hogy milyen kacifántos megoldása van a dolognak, de aztán lehet, hogy a mangaka előáll egy egyszerű megoldással (amire most nem gondoltam) :D

Szerkesztette: Peti94 - 2020.06.30. 20:01
 
KaukazusiGyikember
Hát nem is azt mondtam, hogy a legnagyobb csavar lesz, amit valaha láttál, de azért elég meglepő fordulat. :)

Én nem teszem spoilerbe a válaszom további részét, mert végülis ez itt nem számít annak, a téma a már meglévő fejezetekről szól, az más kérdés, hogy eddig nem volt, aki ott tartson, hogy arról írjon. :D De persze ha valaki még nem jár ott, és el tervezi olvasni, ne olvassa el a hozzászólásom további részét.

A mű időutazás-elmélete továbbra is megállja a helyét, csak szimplán annyi, hogy az illető, aki az üzenetet meg a mangákat küldte, nem a saját idősíkján akarja Ainót megmenteni és folytatást adni ennek a hiperszuper mangának - elvégre erre képtelen - hanem akkor legalább egy másikon.
Én azt várom, hogy ki fog-e derülni valamikor, pontosan ki az az illető, aki a mangákat meg az üzenetet küldte. Meg az még jó kérdés, hogy ő hogyan tud értesülni róla - ha egyáltalán tud - ha Sasaki sikerrel járt? Ha ezeket a kérdéseket megválaszolja a mangaka, akkor látok rá esélyt, hogy jobban kibontják az időutazás témáját. Plusz az is reményre adhat okot, hogy Time Paradox Ghostwriter a mű neve. :D


Sokaknak angolul van az aláírása.
Na, az enyém pont nem.
Az enyém gyíkul van.
 
http://purposegames.com/game/a-gyikemberek-testfelepitese
Peti94
Arra elegendő volt a fordulat, hogy jobban elkezdjen érdekelni a manga és elkezdjek agyalni a dolgon, és esetleg még pár fejezetet elolvassak belőle ;)


Jó kérdések, az egyiket tovább gondolva:
Valahogy muszáj értesülnie róla, hogy mi történik a másik idősíkban, különben az üzenetet se küldte volna el, mert egy év alatt azért elég sok mindenben eltérhetett egymástól a két idősík, és simán lehet, hogy a változtatás hatására Aino sokkal korábban meghal mondjuk egy balesetben (vagy esetleg öngyilkos lesz amikor megtudja, hogy a Sasaki "lenyúlta" a mangáját).

De amúgy miért is küldte az üzenetet? Miért érdekelné, hogy egy másik idősíkban él-e Aino? Szerintem az üzenet mögött komoly érzelmi háttér van, Pl Aino a szerelme vagy a felesége a küldőnek és mivel figyeli a másik idősíkot, ezért nem akarja látni, hogy ott is meghal. Bár a visszaküldött mangával meg pont keresztbe tett neki és elvette tőle a siker lehetőségét. Bár lehet, hogy ezzel akarja ösztönözni, hogy még sikeresebb legyen.

A küldő kiléte szerintem saját maga vagy a haverja, akitől a robotot és a mikrót is kapta (az első fejezetben van egy érdekes mondata: "The future is in our hands" ez elég gyanús.

Amúgy az elején az is megfordult a fejemben, hogy a mangát nem is 2030-ból küldi, hanem távolabbi jövőből, de ezt gyorsan elvetettem, mert a manga pontos időközönként jelent meg kb ahogyan a jövőben kiadják, és közben kihagyott egy hetet és utána jött a halálhír.
Szerkesztette: Peti94 - 2020.06.30. 21:39
 
Ugrás a fórumra: