Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!
Duma topic 15
Kellemes Unnepeket mindenkinek, es koszonom, hogy a sajat idotoket arra szanjatok, hogy nekem/nekunk boldogsagot szerezzetek 1-1- anime forditasaval! Minden tiszteletem a tietek!! Legjobb csapat vagytok. 😊❤
Hali! Nem is tudom hogy kezdjem... Sosem gondoltam volna hogy az országunkban egy olyan közösségben mint az anime/manga imádok valaha háború fog dúlni! Elkötelezett híve/fanatikusa vagyok az oldalnak és saját tapasztalataim által (2006 óta tag tehát már a régi oldalon is! Ti indítottátok el nálam az anime/manga szeretetét) bátran kijelenthetem hogy nálatok minőségibb feliratot/manga fordítást semelyik másik csapat nem tud felvonultatni! Viszont mivel függőségem határtalan és a kapacitásotok sajnos nem engedi meg hogy minden szezonos animét vagy op mangát vigyetek így kénytelen vagyok más oldalak tartalmaihoz is fordulni! Viszont amit most olvastam az kiverte a biztosítékot! Tanácstalan vagyok mivel az adott oldal több olyan projektet is visz vagy csak közzé tesz ami érdekel, de amit rólatok írt azt nem tudom lenyelni! Írnék nekik is hogy ez gusztustalan, de mivel kiemelték hogy csak discord-on lehet véleményt írni így bukott a dolog, nem vagyok hajlandó a discord serverükhöz csatlakozni!
kazekagesama Megpróbálom rövidre de velősre fogni.
2006. december 1-jén indult el az oldalunk. Több mint 17 évvel ezelőtt. Én 2007 februárjában csatlakoztam hivatalosan a csapathoz, tehát 1 hónap múlva kijelenthetem, hogy az életem felét fansubolással töltöttem. 17 éve dolgozunk animék és mangák magyar nyelvre való átültetésével, amit a látogatóink (Ti) a csevegésetekkel, beszélgetéseitekkel, eszmecserékkel és hasonló, nem anyagi javakkal értékeltetek és háláltatok meg. Mindig is igyekeztünk úgy dolgozni, hogy ha valaki feltéved az oldalunkra, akkor egységes nyelvezetű, stabil színvonalon mélyedhessen el egy neki tetsző franchise-ban, és lehetőség szerint annak minden elemét megtalálja nálunk (filmet, ovát, one-shot fejezetet, pilotot, szinte mindent). A csapattagok folyamatosan cserélődtek, de azt gondolom, máig sikerül mindig olyan személyeket felvenni, akiknek átadható ez a gondolkodás, az igényességre való törekvés és minden egyéb, amit 17 éve pallérozunk.
Nem nagyképűségből mondom, de nem kis szerepünk volt abban, hogy pl. a 2000-es évek közepén a Naruto és a 2010-es évek közepén a Boku no Hero Academia ilyen népszerű lett Magyarországon. Emberek ezreihez juttattuk el Fekete Dani munkáit is, aki ma is elismert művész és (tudomásom szerint) hálával gondol vissza ránk. Aki nem 2 napja animézik, hanem legalább 10 éve, az így vagy úgy (pozitív vagy negatív értelemben) ismeri a nevünket.
Erre 3-4 éve, a Covid idején létrejött ez a gyűjtőoldal. Rengetegen kezdtek el animézni akkoriban, és a szerencsés (?) névválasztás miatt nyilván őket hamarabb megtalálták, hiszen a fansub oldalak tanultak a 10-15 évvel ezelőtti hibákból és amennyire lehet, igyekszünk elkerülni a "nyilvánosságot". Nem véletlenül nincs egy nagy közös oldal, nem véletlenül kell minden fansubra külön regisztrálni. A fordítás szürke zóna, elég egy 'a' betűt hozzátenni a szerzői jogi törvényhez és már le is kapcsolhatnának bárkit. Na most ez a gyűjtőoldal fogta magát, és kérdés nélkül elkezdte egy helyre gyűjteni azokat a munkákat, amiket a fansub oldalak 15 év alatt "kitermeltek". Ez egy szép és jó dolog, hogy összeszedték a régebbi sorozatokat, a probléma ott kezdődött, hogy az általuk írt bot az aktuális epizódokat is azonnal közzétette a saját oldalukon, sok esetben forrásmegjelölés nélkül ráadásul. Nyilván az új nézőknek, akik ezen az oldalon kezdték meg pályafutásukat, ez marha kényelmes volt, eléjük volt rakva minden. Mi meg csak azt vettük észre, hogy egyre kevesebben érdeklődnek a munkáink iránt, egyre kihaltabbak a felületeink. Volt olyan animesorozat, amit 2-3-szor annyian néztek meg náluk a mi feliratunkkal, mint nálunk.
Első lépésként kapcsolatba léptünk velük, hogy először talán kérjenek már engedélyt, ha fel akarják használni a szellemi termékünket, elvégre mi dolgoztunk vele, és Nektek, a látogatóinknak készítettük azokat. Csupán tisztességet és betyárbecsületet vártunk volna el. Nem nagyon akartak egyezkedni, inkább töröltek minden olyan videót, ami a mi indavideós fiókunkra volt feltöltve. Igen ám, de amit más töltött fel tőlünk magához, arra cserélték le. Ez többek között azért rossz, mert pl. az összes One Piece epizód, amit az Esdeath nevű indás user feltöltött, a régi feliratunkkal van fent, ami azóta igencsak mélyreható ráncfelvarráson esett át.
A helyzet ezt követően odáig fajult, hogy tudomásunkra jutott: más csapatokkal is ugyanezt csinálják (pl. UraharaShop, Ricz/Ronin Factories, Astarosub, AnimeSekaiTeam, Angel-Style, AnimeGunSub, Muteki Fansub, Mahou Fansub... csak hogy egy párat említsek). Ekkor kerültünk vissza 10+ év után a fansub csapatok vérkeringésébe, ennek eredményeit már láthattátok az oldalon (pl. Bleach: Sennen Kessen-hen közös projekt az UraharaShoppal). Három azaz három alkalommal próbáltunk meg egyezségre jutni velük. Minden esetben ők kezdeményeztek, felajánlották hogy csúsztatva nyúlják le a feliratokat, de volt olyan is, hogy a vezetőjük a saját nézői és csapata háta mögött akart egyezkedni, hogy végre leszálljunk róluk - ugyanis minden lehetséges és törvényes kereteken belüli módon próbáltuk elérni, hogy akadjanak le rólunk, és már a fansub csapatok szimpatizánsainak is feltűnt a visszaélés, aminek pl. Grande a ranter youtuber szót is adott. Mind a három egyezségnek az lett a vége, hogy ilyen-olyan kifogásokkal kifaroltak a tárgyalásokból és semmisnek tekintettek minden megállapodást.
Közben persze indítottak egy saját fansub csapatot is AnimeHungary majd Akio Fansub néven, akik nemes egyszerűséggel belekezdtek 24. évadtól meg 164. résztől minden animébe is, és rettenetesen rossz feliratokkal bombázták meg a saját nézőiket. De azok nagy részét nem izgatta, mert magyar szavak vannak benne, jó lesz az. Itt hadd jegyezzem meg összefoglalva: felépítették az oldalukat a mi munkásságunkból, majd mikor már jó sokan voltak, azzal istenítették tovább magukat, hogy saját "feliratot" adtak ki animékhez, amiket egyébként minden csapat vitt tovább, mert az előzményekkel is foglalkozott. Mai napig található az oldalukon AnimeHungarys anime, aminek minden második mondata értelmezhetetlen, mert Google Fordítóval készült. Senki sem ért náluk a fansuboláshoz azóta se.
Mindeközben hozzá kell tenni azt is, hogy az egyezkedések és viták során hiába ütöttünk meg kulturált hangnemet és hiába érveltünk a közös nevezőre való jutás mellett, ha nem úgy volt valami, ahogy azt ők akarták, akkor egyből faroltak kifelé. Idő közben Ricz (R/RFs), Ezra (AGSUB) és jómagam valamiért annyira szúrtuk a szemüket (bár tettünk is érte, mi voltunk a leghangosabbak), hogy mai napig azt hiszik, mi hárman vagyunk az általuk réginek nevezett fansub közösség kiskirályai. Ezt csak tetézte az, amikor nem olyan rég az Akio Fansub vezetőjének, aki egyben az MA főnök jobbkeze, beolvastam, hogy miért gusztustalan és gerinctelen az, amit tesznek. Onnantól fogva kb. főellenségnek tekintettek, még a One Piece animét is elkezdték fordítani, hogy kicsesszenek velem (???), de sajnos 6 rész után elfáradt a fordítójuk és visszacserélték a mi feliratunkra a saját végterméküket.
Az oldal vezetőjének szent meggyőződése, hogy ha már ő létrehozta az MA-t, akkor minden fansub csapatnak be kéne hódolnia nekik és közvetlenül azért gyártani a tartalmat, hogy az ő szutyok oldalán megjelenjen. Most már annyival elegánsabban nyúlják le a dolgokat, hogy konkrétan letöltik a feliratainkat (megmindenki másét), beleégetik egy videóba és saját embereik indavideós fiókjára újratöltik azokat, hogy véletlenül se lássuk, melyik munkánk mennyi embert érdekel. Egyszer véletlenül az egyik KageJitsu részt a mi indánkról linkelték be, és csodák csodájára 12.000 megtekintést kapott, ellenben amit nem linkelnek tőlünk, az 1000-2000 között mozog. Ez azt jelenti, hogy közel 90%-a az embereknek ott néz animét, ezáltal nem talál el hozzánk. Ha nem talál el, nem látja a felvételiztetős hírünket, és (amennyiben van hozzá kedve és affinitása) akkor nem tudjuk megtanítani épkézláb felirat elkészítésére. Most, az általad is látott fantasztikus hírben, épp erre buzdítja az embereket, hogy ne hozzánk jelentkezzenek, hanem a felsorolt havercsapatokhoz (akiknek 50%-a inkább kényszerhaver, de hagyjuk, hadd éljen ebben a hitben).
Mindemellett nagyjából másfél éve azt az álmot kergeti, hogy becsatlakozik alá számos új csapat vagy egyéni fordító, és a régi motorosoktól megválva (bár korábbi munkáikat nem eltávolítva, mert hát hékás, nehogymá újra kelljen csinálni mindet) egy új fordítói közösséget hozzon létre, aminek ő áll az élén és ő mondja meg, mit is kell csinálni. ("Nem mondjuk meg, ki mit csinálhat" >< "Minél több animét fedjünk le a szezonból"
Engem személy szerint nem érdekel, mit csinálnak. Szédítsék csak az embereket a 90%-ban gyatra felirataikkal, felőlem csatlakozhat hozzá bármilyen csapat vagy fordító. A nagy többségnek már kezd felnyílni a szeme, ez tapasztalható a különböző facebook csoportokban és egyéb helyeken is. Kezdenek rájönni, hogy a csillivilli oldal és a temérdek anime mögötti tartalom valójában egy gyenge felirattal ellátott személytelen és lelketlen gyártósor.
Nekem egy célom van: akadjanak le rólunk és a munkáinkról. Nem a magyaranimének és nem a magyaranime nézőinek, de főként nem mentornak dolgozunk. Azért dolgozunk, hogy minél igényesebb magyar kiadást adjunk ki a kezeink közül a látogatóinknak, ahogy azt az elmúlt 17 évben tettük, és mivel ebből anyagi hasznot sosem akartunk remélni, ezért szeretnénk, ha Ti, a látogatóink, a mi csapattagjaink fáradozását köszönnétek meg, vagy a mi felületeinken beszélgetnétek az animékről/mangákról, mert ez motiválja a csapattagjainkat.
Vonjuk le a következtetést: miután a mi munkáinkon gerinctelenül élősködve ismertté váltak, a tisztességet hírből sem ismerve el akarnak lehetetleníteni minket. Kompromisszumra képtelenek, csakis abban az esetben állnak szóba akárkivel, ha az behódol nekik.
Köszönöm a választ! Eddig amit vittetek projekteket azt csak nálatok néztem, ez ezután sem fog változni! Az említett oldalt töröltem a könyvjelzők közül remélem ennyivel is hozzájárulhatok a Naruto-kun.hu jövőjéhez! Kicsit elkényelmesedtem az utóbbi időben amiért szégyellem magam! Kényelemre cseréltem a minőséget ami 10en X éven át szembe ment az elveimmel! Köszönöm az eddigi 17 évnyi munkátokat! Nagyszerű élményeket adott, sok sok viharos időszakon segített át egy egy jó manga elővétele amikor éppen lelki mélypont volt(Hoshi no Samidare manga az egyik abszolút kedvencem) Remélem hogy még minimum ennyi időn át élvezhetem a munkátok gyümölcsét! Igyekszem aktívabb lenni a fórumokon és buzdítani mindenkit hogy ugyan ezt tegye! A társoldalaitokra szűkítem le a látogatott oldalak számát ha csemegézni szeretnék! A többi mehet angolul! (17év után lassan felirat nélkül is értem nagyjából bár a mangák azért meredekek lennének japánul XD)
HAJRÁ NARUTO-KUN!
MI pedig átlagos nézők Tisztelünk és szeretünk titeket és az oldalt. Mert igazi jó minőségi munkával látjátok el a közönséget! Ezzel is mutatva irányt és népszerűsítve ezt a remek műfajt.
Köszönjük nektek a munkátokat és kitartást! Az igazság a ti oldalatokon van!
Békés Boldog Aminében és Mangában Gazdag Boldog új Évet Kívánok minden tagnak és kiemelten az oldal üzemeltetőinek!
Ugrás a fórumra: |