Hozzászólások
Boku no Hero Academia manga - Spoiler és annak megbeszélése
Exkirion


"Talán Éjfél, ha már odavitték."

"Midnight". Erre harapok. Ha japánban is angolul van a neve, akkor azért, mert az a neve. "All Might"-ot se hívja senki Puszta Muszklinak. Neveket nem fordítunk. A nevek fordítgatása a legnagyobb ökörség, amit hivatalos magyar kiadásoknál csinálni kell. Gusztustalan praktika, aminek már 10-15 éve semmi helye se értelme.
De mindegy, nem prédikálok.

Amúgy nem valószínű. De ez eléggé átvezető fejezet lett.
 
Haruka Midoriko
Beszélő neveknél érdemes fordítani, hogy átjöjjön a lényeg; s mivel elsőre szinkronnal láttam, nekem így maradt meg a neve.
 
Tapion-sama
Ezzel a "beszélő neveknél érdemes fordítani" dologgal én azért nem értek egyet, mert marha hülyén néz ki az, hogy a magyar szinkron fordítója kizárólag az angol "beszélő neveket" fordította le, és azok közül is csak azt, amelyikhez kedve volt. Ahogy Exkirion is írta, az All Might is egy igencsak beszélő név, mégis angolul hagyták (éljen a logika és a következetesség :D ), és ha már itt tartunk, a Deku és a Midoriya Izuku szintén beszélő név.

Midoriya Izuku = a Midoriya nagyjából "Zöldvölgyi"-t jelent, míg az Izuku valami olyasmit, hogy "Hosszú idő után előlép/debütál". Beszélő név. Csak éppen japánul.

Deku = hálistennek kettős jelentéssel bír: egyrészt a "semmirekellő, hasztalan" (dekunobou) becézése. Másrészt pedig, ahogy Uraraka is mondta, szerinte a "mindent bele, képes vagy rá" kifejezésre hasonlít inkább a neve (kiminara dekiru!). Ezért mondja azt Midoriya az első harci edzésen, hogy ő nem a "hasztalan Deku", hanem a "mindent bele Deku". Beszélő név. Csak éppen japánul.

Nincs azzal semmi baj, hogy a hivatásos magyar fordítók ezt képtelenek megoldani, mert egyébiránt valószínűleg nem is lehet átültetni a nyelvünkbe (illetve talán lehetne, de irtó hülyén hangozna). Bár hozzáteszem, volt már, hogy megoldották, és jó lett (Gaylord Focker -> Shag Beckur / Apádra ütök filmtrilógia). A nagyobb baj az, hogy az angol "beszélő" neveket meg elkezdik lefordítgatni, de csak azt, amelyik magyarul se hangzik olyan hülyén, illetve amire magyarul ki tudtak találni valamit. Mindent összevetve kap az ember egy izzadságszagú, korlátokkal meghintett valamit, amit magyar szinkronnak becéznek.


A felirat sosem késik. És korán se jön soha. Pontosan akkor érkezik, amikor akarjuk.
 
Haruka Midoriko
Hősnevekre gondoltam beszélő névként. Elfogadom, hogy a többséget zavarja ezek lefordítása, de engem nem. Ez van.
 
Jaeger
Kint a legújabb fejezet:

https://www.manga...ademia-280

Ez lenne a vége? Szerintem korántsem :D


"I'm not fighting because I want to win. I'm fighting because I have to win!"
 
Asehi
Valahogy nem tudom elképzelni hogy ennyitől elalszik Giga... Aki 48 órán keresztül megállás nélkül tud harcolni, és 3 óra alvás elég hogy folytassa, hát nem tudom. Max kifog dőlni 2-3 percre örülni fog mindenki, majd felébred. :D

Bár az utolsó előtti oldalon érdekesen néz ki, ahogy az állkapocs (védője?) felcsúszott. Kicsit úgy tűnt nekem mintha komolyabban venné a dolgokat most már.

279. fejezetben mikor Toga meglátja a diákokat az jutott eszembe, hogy most egy tökéletes alkalom lenne hogy beolvadjon közéjük... :D
 
Jaeger
https://www.manga...ademia-281

Kint van nem a legjobb minőségben, de a 281-es fejezet :D

És assztaa mi történik itt kérem szépen? Értem én, hogy All Might felépítése meg erősebb test, de Tomura mitől lesz egyre erősebb és erősebb?

Amugy pontosan mi történt most? Deku kapott tőle egy halálos sebet vagy csak egy gyomrost kapott? Gran Torinoval se egyértelmű mi történt. A vége pedig egy abszolút Cliffhanger. Nah nem azért mert Dekun használná hanem azért mert az első számú hősőn. Ez egyre durvább és nem tudom mi lesz ennek a végkifejlette.


"I'm not fighting because I want to win. I'm fighting because I have to win!"
 
Bastian
Az történt, hogy amatőr módon hagyták Shigarakinak, hogy felkeljen és monologizáljon, ahelyett hogy már az előző fejezet végén bedarálták volna szemrebbenés nélkül. Shiggy pedig behajtja rajtuk a böszmeségüket.

Ugyanakkor még mindig tartom magam hozzá, hogy Eri képessége előbb-utóbb használva lesz, ha a helyzet megkívánja.


i.imgur.com/IenRHO5.png

"Nem vagyok híve annak, hogy elragadjanak a haszontalan érzelmek és hátba szúrjanak az
aggodalmamért. Annak pedig még kevésbé vagyok híve, amikor valaki mást szúrnak hátba."
Accelerator - Shinyaku Toaru Majutsu no Index (10. Kötet, 9. fejezet)
 
Jaeger
Jah igazad van Bastian :D


"I'm not fighting because I want to win. I'm fighting because I have to win!"
 
Asehi
Sajnos ez mindig is ez lesz mangákban, sőt bárhol máshol. A gonosztevőt hagyni fogják beszélni és had mondja el a gonosz tervét vagy a motivációját. :D

Tomura szrintem azért erősebb és erősebb mert az utolsókat fújja. Ilyenkor mindent bele ad az ember.

Gran Torinoval hasonló lesz lesz mint Nighteye esetében. Halálos sebet kapott, és több mint való bele is fog halni.

Ahogy látom azt a kapszulát Aizawán akarja használni. Ami egy teljesen logikus lépés lenne mert ő az egyedüli aki féken tudja tartani Tomurát. Sőt így belegondolva Aizawa képességére mindig is nagyon sokat támaszkodtak. Teljesen jogosan amúgy, mert brutális milyen erős képesség... De megnézném hogy nélküle mit csinálnak a jövőben. :D

Nekem is van egy olyan érzésem hogy Eri képessége lassan használva lesz.
https://naruto-ku...emia/276/3
Amikor megláttam hogy ők ketten együtt nézik a híreket, az jutott eszembe mi van akkor ha meglátják hogy Aizawa, Deku, Gran Torino, vagy a többi hős a halálán van és Erinek elszabadulnak az érzései. Talán egy ideig vissza tudná állítani All Might erejét és becsatlakozna a csatába. Viszont több mint való ő is meghalna. Ez egy érdekes fordulat lenne. Megnézném Deku mit kezd ezután. Mivel nem lenne senki ott neki aki tudna úgymond segíteni, és egyedül kell kitalálnia mindent.
 
Jaeger
Eri amugy már nem All Might-al van? Vagy az utolsó kép csak szimplán utalás rá?

Kicsit erős lenne amugy az All Might kártya, visszalehetne addig fordítani a testét amig nem kapta be a súlyos sérülését.

De egyetértek Asehi-vel ha Aizawa kiesik akkor Tomurát lehetetlen lenne legyőzni jelenleg.

Őszintén még mindig nem tudom mire akar ez az egész történeti ív kifutni. Eleinte azt hittem az lesz a cél, hogy nyernek a gonosztevők és a hősök megint kapnak egy gyomrost, de már nem biztos.


"I'm not fighting because I want to win. I'm fighting because I have to win!"
 
Gather
Én úgy vagyok vele hogy ha Gigantomachia nem alszik be akkor ő fogja félbeszakítani a harcot és Tomura lelép piheni. A kérdés az ha vége mennyi idejük lesz a túlélő hősöknek felkészülni? És vajon ez az arc után után Time skip hogy Deku valahol eddzen ahogy szokás vagy a Sensei nem fogja meglépni?
 
Jaeger
Most volt éppen pár hónapos timeskip amugy, ez az arc előtt. Ha ugrunk félévet/évet akkor kimarad nekünk az egész másodikos év kb.

És akkor nem sok értelme van a Hero Academia manga névnek, ha az iskolát kiveszük belőle :D

Szerk: Kint a legújabb fejezet:

https://www.manga...ademia-282

Nagyon elszabadultak a dolgok... Deku használta a teljes erejét, de nem tudni mennyire sérült meg tőle.

De kimondhatjuk a hősöknek THE END. Ezt innen elbukták nem győzhetnek.
Szerkesztette: Jaeger - 2020.08.28. 19:16


"I'm not fighting because I want to win. I'm fighting because I have to win!"
 
Bastian
Nem mondanám ezt biztosra.
A történetszál azzal indult, hogy nagyon a hősöknek állt a zászló a rajtaütés során. Most meg nagyon a gonosztevőknek. Semmi nem garantálja, hogy nem fordul a kocka, akármennyire is kétségbeesettnek tűnik a helyzet. Csak mi, olvasók nem tudjuk még, hogy hogyan. Deku már Muscular ellen is 3x lőtte el a 100%-ot, amit papíron csak 1x tudhat, mégis ment tovább a harc után, nem dőlt ki.

Megjegyzem, most a másodévesek azért nem csinálnak semmit, mert nem voltak szerves részei a történetnek, nem lettek behozva nagyobb csoportokban? Miért az elsőévesek és néhány hivatásos hős küzd Shigaraki ellen, üt rajta a gonosztevőkön, és evakuálja a civileket? Ők mégis hol vannak?


i.imgur.com/IenRHO5.png

"Nem vagyok híve annak, hogy elragadjanak a haszontalan érzelmek és hátba szúrjanak az
aggodalmamért. Annak pedig még kevésbé vagyok híve, amikor valaki mást szúrnak hátba."
Accelerator - Shinyaku Toaru Majutsu no Index (10. Kötet, 9. fejezet)
 
Blade00
Hatalmas logikai bakik vannak a sztorikban pl a másod évesek is ahogy Bastian is említette. Jó lenne ha mangaka jobban figyelne ezekre, és adna valami értelmes magyarázatot.
 
Ugrás a fórumra: