Yuusha ga Shinda! (The Legendary Hero is Dead!, A Legendás Hős Halott!)
Valószínűleg nem lesz nagy forgalmú téma, de gondoltam megosztom veletek ezt a művet. Már egy ideje figyeltem, de sosem vettem rá magam az olvasására, volt hogy pár oldal után félbehagytam. Szerintem mondanom se kell, hogy ez mekkora hiba volt. Pár hete rávettem magam és elolvastam, maradjunk annyiban: bejött.
Alaphelyzet
A pokol kapuja - amit a kiválasztott hős és csapata 3 évvel ezelőtt bezárt - újra kinyílik, démonokkal árasztva el a világot.
Történetünk 3 hónappal ezután kezdődik egy csendes kis faluban. Itt él főhősünk, Touka Scott (képen a fekete hajú srác), és gyerekkori barátja Yuna Yunis (tippeljetek a két lány közül melyik ő). Egy démon megtámadja a falut, veszélyeztetve Yunát is, de a hős, Shion/Hero-sama (a koporsóban fekvő delikvens) megmenti őt. Viszont bizonyos körülményeknek hála, belesétál Touka csapdájába - amit démonok ellen állított - és jobblétre szenderül. (Ki gondolta volna a cím alapján )
Főhőseink kétségbe esnek és úgy döntenek eltusolják az ügyet, a hőst pedig gyorsan eltemetik. Igen ám, de másnap reggel Touka a hős testében ébred. Kiderül, hogy Shion egyik társa, egy nekromanta, Anri (a képen a vörös szemű loli) áthelyezte a szellemét Shion testébe mondván, most már neki kell átvenni a hős helyét és újra bezárni a pokol kapuját. Ennek Touka nem örül, de egy kis győzködés után ő, Yuna és Anri elindulnak megállítani a démonokat.
Kategória
Ez egy kőkemény ecchi-fantasy-shounen, hárem elemekkel. Nincs olyan fejezet, ahol ne futnánk bele legalább pár fanservice jelenetbe. Ha szereted az ilyen zsánert, akkor nyugodtan ugorj fejest a történetbe.
Viszont, aki nem nagy rajongója a témának (akárcsak én) az is bepróbálkozhat vele, mert szerintem ezeken túl is tud élvezetes elemeket felmutatni.
Szereplők
Touka Scott: A főhős. Egy egyszerű földműves, aki többnyire retket termeszt. Számomra az egyik fő indok a széria mellett, de ezt majd lentebb részletesen kifejtem.
Yuna Yunis: A tipikus dögös gyerekkori barát. A legtöbb fanservice jelenet áldozata. Az a személy, aki próbálja kordában tartani Toukát, legtöbbször nyers erőszakkal. És nagyon buja combjai vannak... (Nem, ez nem az én véleményem. Lentebb ezt is kifejtem.) Lábjegyzet: a főhős nem táplál semmilyen plátói szerelmet iránta (nekem már ez is plusz pont volt).
Anri: Az eltávozott hős egyik társa, egy nekromanta. Ügyetlen loli, aki túl naív és folyton taknyos.
Shion Bladedarts: A szent kard által kiválasztott hős. Ő győzte le a démonkirályt a 3 évvel ezelőtti háborúban és pecsételte le a pokol kapuját. Rip
Miért érdemes elkezdeni?
Lentebb megpróbálom összeszedni mik lehetnek a széria főbb erényei, ami miatt megéri elolvasni. (Természetesen az én véleményem szerint. A "Szerintem" szót képzeljétek majd mindenhová)
A főhős: Bizony, ritka eset, de az egyik pozitívum maga a főhős személye. Touka nem a tipikus jófiú karakter, aki lassan beletanulva még jobb hős lesz, mint az eredeti. Nagyon nem. Cimboránk egy önző, ravasz, másokat kihasználó, saját kényelmét feladni képtelen személy. Persze nem egy velejéig romlott gonosz karakter, tud ő kedves és jószívű is lenni, de ez általában ritkán fordul elő. Rühelli, hogy el kell hagynia a faluját. A hős szerepét sem akarja magára vállalni. Mindig megpróbálja kihúzni magát a felelősség és a munka/harcok alól. Ezen jellemzői nem is nagyon változnak a történet előre haladásával sem.
Csak két példa milyen is ő: a hős testét és kinézetét kihasználva pénzt vagy egyéb dolgokat szerez másoktól. Egyszer két napig magára hagyja Yunát és Anrit, akiket fogva tart az akkori ellenség, és kocsmákban szórakozik kétes hírű hölgyekkel (igaz a börtön tényével nincs tisztában, de azt tudja, hogy eltűntek a társai).
Harcstílusa: Mondanom sem kell, ezen tulajdonsága sem hősies a legkisebb mértékben sem. Nincs rejtett fegyverforgatási tehetsége, ami idővel előkerülne. Ő egy egyszerű földműves, aki "csupán" csapdák állításához ért. Ennek hála a legtöbb harca érdekes és vicces. Tőle ne számítsatok folyton véresen, ordítva előre rohanó támadásokra. Szinte mindig megpróbál túljárni az ellenfél eszén csapdákkal, megtévesztéssel. Ha a helyzet úgy kívánja hazudik szemrebbenés nélkül, vagy csak jártatja a száját, hogy időt nyerjen. És rendre megpróbál bevonni másokat is a harcaiba segítségként vagy épp saját maga helyetteseként.
Fétise: Igen, jól olvastad, fétist írtam. Touka oda van a női combokért. Ez talán nem is jó megfogalmazás, inkább él-hal értük. Minden combra mániákusan térdzoknit (vagy minek fordítsam a knee socks kifejezést?) szeretne húzni. Részben retket is azért termeszt, mert hasonlítanak a női combokra... és néha zoknit tud húzni rájuk...
Persze nem maga a fétise a pozitívum, hanem inkább az által előidézett helyzetek, és gondolatok Touka fejében. (Mint ilyen ez kerülhetett volna a következő pont alá is, de a főhős dolgai legyenek inkább egyben) Megszámlálhatatlan vicces, abszurd vagy éppen az olvasó számára már fájdalmasan hülye jelenet köszönhető főhősünk perverziójának.
Humor: A legnagyobb pozitívum. Nincs olyan szereplő (legyen az jó, rossz, démon, állat), akinek ne hiányozna legalább egy, de inkább több kereke. Sőt olyanok is vannak szép számmal, akiknek még pótkereke sem volt soha.
Minden pillanatban repülnek az abszurd történések, a beszólogatások, a helyzet komikumok és minden egyéb más. Szereplőink fejeket vágnak vagy épp az ő fejükhöz vágnak hozzá valamit.
Ennek ellenére azt meg kell jegyeznem, hogy ez a túlzott humor akár negatívum is lehet. Minden ezeknek a fura/vicces jeleneteknek van alárendelve. És ez nem biztos, hogy mindenkinek be fog jönni. Főleg, ha áll a történet vagy épp stagnál két karakter viszonya, mert megint ökörködni kell.
Extra oldalak: Egy idő után (kb. ~25. fejezettől) nagyon sok fejezet végén lesz 1 vagy 2 darab extra oldal. Itt omake fejezetekre hasonlító módon és stílusban, mesél el az író különböző történeteket. Megjelenő új karakterek kerülnek jobban kibontásra, vagy olyan eseményeket láthatunk, ami a rendes fejezetekben nem kerül bővebb kifejtésre (pl. hogy kerül egy szereplő arra az adott helyre, ahol megjelent a fejezetben). Láthatjuk, hogyan alakul egy mellék karakter sorsa miután elvált főszereplőinktől, és ehhez hasonló dolgok. De ezek a hivatalos történet részét képezik, többször is visszakanyarodnak a főszálba az itteni történések.
Természetesen a hülyeség itt sem marad el. Kedvenc példám: Touka két oldalban felvázol egy tervet, ami egy szekér felújításával kezdődik, és a combimádók egyházának megalapításával végződik. Aminek segítségével képes meghódítani a világot.
Történet/Történet vezetés
A fő történet nem nagy szám és nagyon túlbonyolítva sincs. Lényegében csak egy keret, amin belül folyhat a szereplők általi randalírozás. Igaz, akármennyire nem bonyolult, mindig lesz elhintve egy-egy előremutató homályos utalás, ami azért képes valamennyi kíváncsiságot kiváltani az olvasóból.
A világ felépítését viszont jól adagolja. Nem fogunk egyszerre túl sok információt kapni, minden szépen sorjában, a maga idejében kerül bemutatásra. Legyen az a képességrendszer, a világ földrajza vagy éppen a főszereplők múltja és családja.
Azonban a saját határait soha nem fogja átlépni a történet, nem lesznek véres, komoly vagy maradandó következményekkel járó események. Mindig a jók nyernek, mindig sikerül az utolsó pillanatban megoldani a problémákat.
Fordítás
Még így a végén pár dolgot a fordításról. Angolul kb. bármelyik mangaolvasón megtalálható, magyarul ha jól tudom nincs.
Az angolt annyira nem tudom megítélni, mert nincs többféle verzió, amiket összehasonlíthatnék. Néha megváltozik egy név (aki először Brake, az később Blake lesz), vagy Touka először répákat termeszt a fordításban, ami csak később változik retekké. De amúgy semmi komoly probléma.
A scanek minősége kb. a 20. fejezettől pedig eléggé feljavul.