A Ghost in the Shell 1989 és 1991 között megjelent cyberpunk mangája, illetve ennek 2002-es folytatása, a Ghost in the Shell 2: Man/Machine Interface. A manga alapján készült, 1995-ben bemutatott tudományos-fantasztikus anime a japán rajzfilmek között kultuszfilmnek számít, és az Akira mellett nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az anime nyugaton is ismert médium legyen. A film folytatása a Ghost in the Shell: Innocence című 2004-es anime, illetve a két évados Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (S.A.C.) animesorozat és a hozzá készült film, a Ghost in the Shell: Solid State Society.
"A nem is olyan távoli jövőben az egyesült hálózatok a csillagokig nyúlnak, elektronok cikáznak keresztül-kasul a világegyetemben. A fejlett elektronika azonban még nem törölte el a nemzetek közötti különbségeket."
A közeli jövőben játszódik. A fejlett technikának köszönhetően akinek van rá pénze, rengeteg pénze, akár teste 98%-át is lecserélheti mesterséges testre és az agyhoz is képesek mindenféle plusz kiegészítőket kapcsolni (memóriakibővítőket stb.), melyek segítségével kapcsolódni tudnak a netre vagy akár egymás tudatához. Az "A" kategóriás hackerek arra is képesek, hogy feltörjék mások tudatát és hamis emlékeket ültessenek beléjük vagy irányítsák a testüket. Mivel a mesterséges intellingenciák is már rendkívül fejlettek és direkt ki is fejlesztenek pár olyat, amelyeknek az emberi agy feltörése a célja, hogy a kormányok titkos információkat szerezhessenek meg egymástól.
Mint említettem, mára már egy kúlt film/sorozat/manga lett és a mai napig jön ki valami kis csoda történet még. Én bevallom nem is láttam az összes kijött sztorit, de már ideje tervben van, hogy a sorrendben meglesem végre az összeset és nem csak a régi filmeket és a sorozatot.
A végére ezt a gyöngyszemet linkelném, mert ennél szebb opening még nem készült az animék világában.
Inner Universe by Yoko Kanno & Origa
Filmek:
Ghost in the Shell
Innocence
Stand Alone Complex - Solid State Society
The New Movie
Ghost in the Shell (2017 film)
Anime sorozatok:
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex
Ghost in the Shell: S.A.C. 2nd GIG
Arise - Alternative Architecture
OVA-k: