Ha kereszténység alatt a népegyházakat értjük Gdat, akkor egyetértek... talán. Bár remélem senki sem azért válik kereszténnyé (ez eleve egy hülye kifejezés), hogy menő legyen, a kis, evangéliumi felekezetekben sem, ifjúságikon, ahol fiatalok vannak, okosak, meg szépek, meg jófejek.
(Sőt, az hatalmas veszély, ha az imidzs kerül előtérbe.)
Nem (csak) a népegyházakat értjük alatta, és szerintem egyre kevésbé értjük majd azt alatta. Egy jó ismerősöm véleménye, hogy pár évtizeden belül a népegyházak kihalnak majd általánosságban, és akkor majd tényleg az lesz keresztyén, aki keresztyén, nem pedig, aki annak lett megkeresztelve. Ezzel persze lehet vitatkozni. Majd kiderül. Örülnék neki.
Én nagyon úgy látom a környezetemben, hogy egyáltalán nem gáz a hit, az Isten-keresés általánosan, fiatalok között sem. Templomba gáz menni, az lehet, de ha nem is gáz, semmiképpen sem vonzó a nagyon-nagy többségnek. És ennek meg van az oka, nemcsak a fujfuj, modern, ostoba generáció tehet róla.
Coelho - most mi számít szó szerinti értelmezésnek? Jézus azt mondta, hogy ha bűnbe visz a szemem, akkor vájjam azt ki, ezt nyilván nem szó szerint kell érteni. Hogy hét nap alatt teremtette meg Isten a világot, azt sem feltétlenül, az idő rugalmasan kezelhető az ÓSZ legelején, vagy legalábbis rá lehet fogni (de simán el tudom fogadni, ha valaki szó szerint értelmezi a napokat a teremtéstörténetben). Vannak dolgok, amiket nem kell szó szerint érteni, és vannak, amiket nem feltétlenül kell. De vannak dolgok, amiket igenis csak szó szerint lehet értelmezni.
Ha pl. arról van szó, hogy Isten teremtette az embert, személyesen, és nem csak úgy kifejlődtünk valamiből, akkor azt nem lehet máshogy érteni. Vagy ami divatos, hogy az a fontos, hogy az ember higgyen valamiben, azt komolyan vegye, és majd üdvözül. Ha Jézus azt mondta, hogy Ő az egyedüli út Istenhez, azt nem lehet máshogy érteni.
Ne értsetek félre, hihet az ember másban, de akkor az már nem kereszténység, hanem valami fura mix, aminek se füle, se farka.
Ha ezt szeretné valaki folytatni, inkább a Vitában tegye, ha lehet
Szerkesztette: Jon - 2018.01.10. 00:09