Ishida írta:Mivel Jamie fiai voltak a királyok, neki is sok köze van a királyi családhoz. :'D
Jó, de ezt nyíltan senki nem erősítette meg a királyi családból. Még mindig csak rosszízű pletykának számít - melynek elnémítása szerintem Cersei első nagy projektje lesz -, és gondolom nem fogják hitelesíteni. (Bár az eredeti változat szerint eredetileg Jaime Joffrey kivégzésével jutott volna trónra. Elég sok víz lefolyhatott arrafelé.)
Nekem Cersei robbantgatós jelenete tetszett a legjobban, illetve az előtte lévő diskurálás. A zene is nagyon király volt, Toment meg valahogy nem tudom sajnálni. Végre láthattuk valamennyire a Hegy arcát. Végre? Soha többet
A vége is király volt, ahogy az északi házak esküt fogadtak Jonnak kirázott tőle a hideg. Arya is megérkezett és kezdi is a melót.
Illetve egy kérdés. Egy kicsit analfabéta voltam és összekeveredtem a végén a visszaemlékezésnél. Jon akkor most Baratheon? Robert király fia?
Bocs ha már volt róla szó de most nincs energiám visszaolvasnia hsz-eiteket.
[img]http://www.kephost.com/images/2016/03/17/rsz_misfits_cover.png[/img] Nem jól adtad meg az elérési útvonalat.
G3ri írta:
Illetve egy kérdés. Egy kicsit analfabéta voltam és összekeveredtem a végén a visszaemlékezésnél. Jon akkor most Baratheon? Robert király fia?
Ezt pont azután írtad be, hogy minden gyökérnek elmondtam azokat, akik ezt gondolják?
Viszont mániákusan hinni egy hülye jóslatban, és mindent ennek alárendelni (beleértve ebbe a kicsi fiad boldogságát is) bőven beletartózik. A paranoiás emberre jellemző, hogy mindent el tud kerülni, kivéve azt, amitől a legjobban tart. Voilá. Minden gyermeke halott.
Kezdetben Cersei pont, hogy nem hisz a jóslatban, hiába mutat minden jel annak beteljesülésére. Maggy azt is megjósolta, hogy Melara meg fog halni még aznap, a lány bele is fulladt a vízbe. Megjósolta, hogy sosem fog hozzámenni Rhaegarhoz, helyette egy király felesége lesz. Megjósolta, hogy Robertnek hatvanvalahány gyermeke lesz, neki meg három, és mindhármat el fogja temetni. Igazából, ha ez velem történik meg, már én is hinnék a jóslatban.
Aki meg azt mondja, hogy Cersei hibája volt a gyermekei halála, az nem tudom, mit néz.
Ja. Tegyük meg azt, amit az őrült király is megtett volna, öljünk meg egy csomó szerencsétlen ártatlant, törüljük el a népszerű embereket, hozzunk frászt mindenkire, ne foglalkozzunk a következményekkel...
Ilyen a háború. Lehet itt hősködni, de ha te kerülsz hasonló helyzetbe, lehet totál hidegen hagynának téged is az ártatlanok ennyi megaláztatás és gyakorlatilag biztos halálos ítélet mellett. A sok verebet meg egyébként sem nevezném ártatlannak... a többi meg, nos, ahol fát vágnak, hullik a forgács. Olykor csúnya áldozatokat kell hozni azért, hogy a jövőben jobb legyen, és ebben a világban el kell dobni a becsületet és a büszkeséget, mert ha nem teszed, úgy jársz, mint Ned és Robb.
Egyébként az őrült király még mindig jobb volt az összes őt követő bitorlótól.
[img]https://s11.postimg.org/qvhku2y5f/e68600b26f11f87d4bf02c8fa857ab6e.jpg[/img] Nem jól adtad meg az elérési útvonalat.
Saját teória Sam szerepéről a storyban. Vannak megint sárkányok jönnek a mások csak épp nincs fegyverünk ellenük. Sam lesz az az ember aki újra rájön hogy kell sárkányacélt kovácsolni Mekkora poén lenne.
G3ri írta:
Ezt pont azután írtad be, hogy minden gyökérnek elmondtam azokat, akik ezt gondolják?
...
Olykor csúnya áldozatokat kell hozni azért, hogy a jövőben jobb legyen, és ebben a világban el kell dobni a becsületet és a büszkeséget, mert ha nem teszed, úgy jársz, mint Ned és Robb.
...
1. Pont ezért gondoltam én is csak direkt trollkodásnak Jól van, én is mondtam már nagy baromságokat fáradtan.
2. Hm. Varys mondta azt Tyrionnak, hogy talán csak annyira hozzászoktunk a kegyetlenséghez, hogy azt hisszük, hogy nincsen más út.
És nem mondom, hogy igaza van. De szerintem becsület és büszkeség önmagában még nem halálos ítélet, sőt. Ha butasággal párosul, akkor már igen.
Ned és Robb sem azért haltak meg, mert becsületesek voltak. Hanem mert jól elcseszték.
3. Na ja. De azért, mert a birodalom erős lábakon állt egy olyan segítővel, mint Tywin. Nem azért, mert Aerys jobb uralkodó lett volna, mint Robert. Csak MÉG jobb emberek, és egy stabilabb rendszer vették körül.
Aerys jobb uralkodó volt, mint Robert. Ezt maga Robert és Ned is bevallja az első könyvben. Robert jó lovag volt, de csapnivaló volt királynak (az őt követőkről meg ne is beszéljünk). Aerys viszont nem volt kifejezetten rossz király, csak a végére már nagyon elrágta az agyát az üldözési mánia, még a saját fiát is gyanúsítgatta. De az uralkodása alatt stabil volt az ország, és tele volt a kincstár. Ha Ned és Robert a seggén ül még pár évig, amíg az őrült király elhalálozik végelgyengülésben, gyakorlatilag még mindig mindenki boldogan élne (amíg meg nem halna). Nem hiába mondja Arthur Dayne Nednek, hogy "minden csak most kezdődik", és nem hiába bánja meg Ned is a szerepét a lázadásban.
2. Hm. Varys mondta azt Tyrionnak, hogy talán csak annyira hozzászoktunk a kegyetlenséghez, hogy azt hisszük, hogy nincsen más út.
És nem mondom, hogy igaza van. De szerintem becsület és büszkeség önmagában még nem halálos ítélet, sőt. Ha butasággal párosul, akkor már igen.
Ned és Robb sem azért haltak meg, mert becsületesek voltak. Hanem mert jól elcseszték.
Ned és Robb a becsületük miatt cseszték el főleg, illetve utóbbinál szerepet játszott a tapasztalatlansága és a gyerekes gondolkodása is. Én alapvetően Stark párti vagyok, de akkor is őszintén be kell vallani, hogy a kilátástalan helyzetükbe többnyire saját maguk sodródtak a túlzott becsületességük és naivitásuk miatt (legalábbis a férfiak, Sansa és Arya más eset). Nem azt mondom, hogy a becsületnek nincs helye a világban, vagy hogy hiba lenne. Azt mondom, hogy nem elég erős fegyver azok ellen, akik anélkül játszanak.
Más út meg természetesen mindig van, de hiba lenne azt állítani, hogy mindig a legbecsületesebb a leghelyesebb. Nyilván a pszichopata választaná csak a kegyetlenséget, de valljuk be, Cersei számára, illetve egész Királyvár számára a becsület már nem volt opció: ha életben hagyja a Tyrelleket vagy a verebeket, azok úgysem állnak le. Sosem tették. Nem lehetett velük alkudozni, és a háttérben minden szálat megmozgattak, hogy eltegyék Cerseit láb alól. Kegyetlen volt, amit tett, de ez volt a legésszerűbb ebben a helyzetben.
Na ja. De azért, mert a birodalom erős lábakon állt egy olyan segítővel, mint Tywin. Nem azért, mert Aerys jobb uralkodó lett volna, mint Robert. Csak MÉG jobb emberek, és egy stabilabb rendszer vették körül.
Szóval Aerys felépített és fenntartott egy stabilabb rendszert, és jobb embereket választott maga köré. Ennyi. Ezzel gyakorlatilag el is mondtad, miért volt jobb király.
[img]https://s11.postimg.org/qvhku2y5f/e68600b26f11f87d4bf02c8fa857ab6e.jpg[/img] Nem jól adtad meg az elérési útvonalat.
Szóval ha Ned és Robert csak úgy tudomásul veszi és elfelejti Lyanna elrablását (nem tudhatták az igazságot), illetve Ned apjának és tesvérének a kínhalálát az Őrült Király által, akkor béke lett volna?
"He loved to watch people burn, the way their skin blackened and blistered and melted off their bones. He burned lords he didn't like. He burned Hands who disobeyed him. He burned anyone who was against him. Before long, half the country was against him."
Tényleg remek uralkodónak tűnik (ok, írtad, hogy csak a legvégén kattant be)
Szerkesztette: Coelho - 2016.06.29. 16:51
Érdemes elolvasni a cikket, nem tudom mennyire hoax, de ha Benioff mondta,akkor hammerosan vége lesz a sorozatnak : (((
Mondjuk, nekem azzal sem lenne bajom ha 8 helyett csak 7 évados lenne, mert akkor nem kapnánk jövőre rövidebb évadot. Meg hát, amúgy is közeledik a végjáték.
Igen, béke lett volna. Azt is a saját hibájuknak köszönhették. Lord Tully megmondta nekik, hogy várjanak még, ne menjenek Királyvárba, ki tudja, mi történt, várják ki a végét. Erre Brandon volt olyan idióta, hogy berohant a trónterembe, és azt kiabálta, hogy "gyere ide, Rhaegar, és halj meg", miközben semmit sem tudott az egészről. Ezek után csodálkozol, hogy az amúgy is félőrült királynak elgurult az alprazolam?
Az egész lázadás meggondolatlan, buta döntések sorozata volt, gyakorlatilag Tywin bábjai voltak már akkor is. Illetve nem is Tywinéi, neki nem ez volt a terve, ő Cerseit akarta feleségül adni Rhaegarhoz. Csak a vak bosszú és a düh vezette őket. Ha a seggükön maradnak, béke lett volna: Aeryst eltették volna már a láb alól valahogy úgy is, Rhaegar meg a Másokra összpontosított volna. Nincs belső háború, nincs a dinasztiaváltással járó megrázkódtatás, gyakorlatilag meg sem íródik az elmúlt 5 könyv. Jól mondta Dayne: "minden itt kezdődik".
Tényleg remek uralkodónak tűnik
Nem azt mondtam, hogy jó volt, hanem azt, hogy jobb volt, mint Robert (amíg teljesen paranoiás nem lett).
Nem teljesen igaz, amit mondasz. Ned azt vallja be, hogy nem volt jobb Robert, mint Aerys. Nem pedig azt, hogy Aerys jobb volt nála.
A kettő nem ugyanaz.
Szerk.: Vagy várjál. Lehet, hogy mégis azt vallotta be Már rémlik. Bocs
És nem, Aerys egyáltalán nem volt jó uralkodó, sőt. Az egyedüli, ami miatt Robert rossz uralkodó volt, hogy hagyta adósságba süllyedni az országot, de egyébként az emberek közt béke volt, nyár volt, minden értelemben.
Aerys kezdetben jól indult. Stabil ország, stabil dinasztia, erős barátok várták (Tywin), fennállt egy rendszer. Amit a végére sikerült teljesen tönkretennie. Az ország Tywin miatt volt erős, nem Aerys miatt, nem is Aerys uralkodott, hanem Tywin (talán...Stannisnek, vagy Renlynek van egy ilyen monológja valamelyik könyvben, hogy egyszer ellátogatott az apjával a királyhoz, és le volt nyűgözve, ahogy ott ült a Vastrónon, és úgy nézett ki, mint ahogy egy igazi, tekintélytparancsoló királynak ki kell néznie. Aztán hazafelé megtudta, hogy az Tywin volt, nem Aerys. Ennyit arról, hogy ki uralkodott Westeroson.).
A lázadást meg nem lehetett elkerülni. Sőt, igazából az egész Rhaegar hibája volt...miért nem lehetett úgy megcsinálni, hogy egyértelművé váljék a Starkoknak, hogy nem elrablás történik, hanem megszöktetés? Könnyen meg lehetett volna oldani. Brandon hülye volt, ez tény.
Azonban ami utána következett, az már nem Neden, és nem is Roberten múlott. Aerys a fejüket követelte, szerinted mit kellett volna csináljanak? Üljenek a seggükön? A lázadás két ember felelőssége véleményem szerint: Rhaegar és Brandon.
Kár értük. Vagyis főleg Rhaegarért. Fantasztikus uralkodó lehetett volna.
És nem értek egyet. Robb nem a becsületessége miatt halt meg, legalábbis nem közvetlenül, hanem azért, mert hülye volt, és becsületes. Ha vagyok olyan hülye, hogy gyereket csinálok egy csajnak, akkor valószínűleg én is vállaltam volna a felelősséget, és elvettem volna, még ha ez azzal is járt volna, hogy elveszítem a Freyeket. És én is kivégeztettem volna Lord Karstarkot. Csak nagyon remélem, hogy én nem lettem volna olyan idióta, hogy hagyom megszökni Jamiet, ill. hogy megdugok egy random csajt, aki ápol.
Nednél ugyanez. Az már nem becsületesség volt, hogy nem tett óvintézkedéseket, hogy mi van, ha elárulják. Ahogy az sem, hogy nem fogatta el Cerseit időben, "könyörületességből", ahogy az sem, hogy nem mondta el még időben Robertnek az igazat. Könyörületes akart lenni...pedig szerintem tartozott a barátjának az igazsággal.
Ha időben, és okosan reagált volna, akkor Stannis két hét alatt a Vastrónon ült volna.
De nem.
Úgyhogy szerintem sem Robb, sem Ned a becsülete miatt bukott el. Hanem mert ostobák voltak. Ettől függetlenül, a két kedvenc karakterem, talán még máig is, mert velük tudtam egyedül azonosulni ebben a világban (ill. a negyedik évadtól Jonnal...izgulok is érte ).
A Targeryenek pl. sosem voltak szimpatikusak. Hiányzik belőlük az a...emberszeretet, komolyság, tisztelet mások iránt, ami jó emberekké, és szerintem jó uralkodókká is teszi a Starkokat.
Legalábbis nem tudom elképzelni, hogy a Starkok között lezajlott volna egy Sárkányok Tánca, vagy egy Blackfyre-lázadás.
Amellett, hogy hajlamosak az őrültségre, rettentően arrogánsak (ok, nem alaptalanul, de akkor is). Dany is, tipikus Targeryen.
De most, Tyrionnal, végre tetszik ő is. Remélem ez így is marad.
Kezdetben Cersei pont, hogy nem hisz a jóslatban...
Igen, még aznap belefulladt, és Cersei azóta fél ettől a jóslattól. Gyerekkorod óta paranoiásnak lenni pedig nem valami egészséges. Nem gondolta át ezt a jóslatot. És ahogy említettem, a jóslatok egyik velejárója, hogy minél jobban félünk tőlük, annál könnyebben válnak valóra.
Aki meg azt mondja, hogy Cersei hibája volt a gyermekei halála, az nem tudom, mit néz.
Tommen halálához közvetett módon köze volt, Joffreyt pedig az ő gyereknevelési módszereinek köszönhetjük, akit végül eltettek láb alól, épp a rohadékisága miatt. A lánya halt meg úgy, hogy nem volt köze az anyja ármánykodásához. Nem ő ölte meg a fiait, persze, de ha nem lenne ekkora puttony, még élnének.
de ha te kerülsz hasonló helyzetbe, lehet totál hidegen hagynának téged is az ártatlanok ennyi megaláztatás és gyakorlatilag biztos halálos ítélet mellett...
Ezt irreleváns. Én nem vagyok Cersei, más neveltetést kaptam, máshogy reagálnám le ezeket a dolgokat.
szpojler
Visszavonultam volna Kaszterhegyre, és egész nap Paolo Coelho könyveket olvastam volna halálom napjáig.
Az igaz, különösen, hogy meddig éltek azok a bitorlók...
És nem, Aerys egyáltalán nem volt jó uralkodó, sőt.
Mondom, hogy ilyet nem mondtam.
Azt írtam, hogy jobb volt uralkodónak, mint Robert. Szarabb embernek, ez tény. Ha barátot-testvért-apát kéne választanom közülük, egyértelműen Robertet választanám (kivéve, ha... na jó, hagyjuk, még syzy továbbgondolja a dolgot. ).
Viszont Robert szó szerint úgy ült a trónon, hogy nem csinált semmit. Evett-ivott és vadászott. Megterhelő volt neki is, megterhelő volt a birodalom számára is. Az irányítást teljes egészében átengedte a hivatalnokoknak, akiket nem is felügyelt, a kincstár kiürült, sőt adósságba taszította az országot. Azt sem vette észre, ami az orra hegyénél történt, vagy nem akarta észrevenni.
Ezzel szemben Aerys uralkodása alatt ezek még az őrültsége ellenére is szilárdak maradtak. 21 évig uralkodott, és ebből az első 12 évet teljesen józanon. Ő maga újította meg a kormányzatot, a királyi tanácsot, ő ültetette be oda az olyan tehetséges fiatalokat, mint Tywin, és stabillá és viszonylag gazdaggá tette az országot (bár tegyük hozzá, hogy Aegon és Jaehaerys sem hagyta ott szegényen). Az első súlyosabb porfíriás rohamai csak azután kezdtek jelentkezni, miután sorra meghaltak a gyerekei (talán több, mint nyolc), és azután lett olyan paranoiás, hogy elkezdett abban hinni, hogy ezek nem is az ő gyermekei, és az istenek így jeleznek neki, hogy ne emeljen fattyakat a trónra. Ezután lett egyre nagyobb szerepe Tywinnak is, mert Aerys el sem merte hagyni a Vörös Erődöt, mert meggyőződése volt, hogy meg akarják ölni (erre rásegített Varys is, aki folyton ezt sugdosta neki, és így közvetetten hozzájárult a Targaryenek bukásához, amit elég nehéz megemészteni). Még Rhaegarra is azt hitte, hogy ki akarja nyírni.
De még így is képes volt arra, hogy a legjobb emberekkel vegye magát körbe, azokat összefogja, a gyanús embereket meg eltüntesse, és így viszonylagos stabilitást ért el. Robertnek ez sem ment, mert nem törődött semmivel, számára teher volt ez az egész. Igazából Tywin valószínűleg tudta, hogy így lesz, ezért is engedte trónra kerülni. Az ő uralkodói képességéről meg már írtam korábban, és meg is dicsértem, annak ellenére, hogy utálom, mint a szart.
Innentől kezdve Rhaegaros csöpögés jön, megkérem Syzyt, hogy ne olvassa tovább!
A lázadást meg nem lehetett elkerülni. Sőt, igazából az egész Rhaegar hibája volt...miért nem lehetett úgy megcsinálni, hogy egyértelművé váljék a Starkoknak, hogy nem elrablás történik, hanem megszöktetés?
Nagyon sok a kérdés ezzel kapcsolatban, és remélem, hogy legalább a könyvben megkapjuk rá a választ (sorozatban sajnos nagyon mellőzték ezt a szálat). Az tény, hogy részben máshogy alakulnak a dolgok, ha legalább a Starkok tudnak erről, és Brandon sose megy Királyvárba. De Robert reakcióján ez nem változtatott volna: Lyanna az ő menyasszonya volt, és hírhedten könnyen dühbe jött.
Nekem egyébként nagy kedvencem a Lyanna-Rhaegar szál, és nagyon sokat rágódtam, hogy miért így döntöttek, miért így alakult. Miért nem tisztázták a helyzetet? Ha Rhaegar megszöktette Lyannát, és Lyanna önként ment, nem a lány felelőssége lett volna lenyugtatni a családtagjait? Mennyit tudott Rhaegar a tetteinek következményeiről? Mert nekem elég valószínűtlennek tűnik, hogy teljesen vakon és tudatlanul rohantak bele ebbe az egészbe, miközben arra volt eszük, hogy rájöjjenek az azor ahai szerepére. Az is feltűnő, hogy Rhaegar beavatta a barátait (Dayne-éket, még Elia Martellt is), és azok mégis megbíztak benne, tehát valami olyan bizonyossággal kellett előállnia, ami tényleg hihető, és nem hangzik úgy, mint egy újabb őrült Targaryen fantazmagória.
Személy szerint egyébként valamiféle mágiát sejtek emögött, ha Rhaegar nem is zöldlátó volt, mint Brynden Rivers, de legalábbis sárkányálmai voltak, mint Daeronnak és Daenysnek. Az utóbbi könyvekben többször ki is emelik, hogy a Targaryeneknek mindig is megvolt a képessége, hogy megálmodják a jövőt, Barristan meg többször úgy beszély Rhaegarról, hogy mindig úgy viselkedett, mintha a jövő elviselhetetlen terhei nehezednének rá. Szóval szerintem Rhaegar ismerte a jövőt, tudta, hogy meg fog halni a Tridentnél, és tudta, hogy Jon lesz az azor ahai (vagy a sárkány egyik feje?). Mégis nyilván, ezek után fennmarad a kérdés, hogyha tudott ezekről, miért hagyta Eliát és a gyermekeit meghalni, illetve - ha Aegont ki is mentették - Rhaenys miért nem élhetett.
Egyébként azt is felvetettem már korábban, hogy volt valami kapcsolata Brynden Riversszel. Ugye Egg Nyárodúban halt meg, mikor Rhaegar született, Brynden meg ezer szállal kötődött Egghez. Nyárodút is gyakran emlegetik, mégis teljesen homályos mi történt ott: valóban csak egy félresikerült sárkánykeltős akció volt, vagy gyilkosság? Vagy Eggnek is a fejébe szállt az örökös Targaryen álom, ugyanaz, ami megmérgezte Aerys elméjét, és azt hitte, hogy sárkánnyá változik majd a tűzben? Az viszont tény, hogy gyakran írják, hogy Rhaegar úgy ment Nyárodúba, mint aki a szellemekkel akar beszélgetni, és könnyen lehet, hogy ezekhez a 'szellemekhez' köze volt Riversnek, mert így szépen összefutnának Jon, Bran, a Mások és a múlt története az ő személyében.
Kár értük. Vagyis főleg Rhaegarért. Fantasztikus uralkodó lehetett volna.
És nem értek egyet. Robb nem a becsületessége miatt halt meg, legalábbis nem közvetlenül, hanem azért, mert hülye volt, és becsületes.
Ezt én is írtam, hogy főképp a tudatlansága és a gyerekes viselkedése vezetett ide.
A Targeryenek pl. sosem voltak szimpatikusak. Hiányzik belőlük az a...emberszeretet, komolyság, tisztelet mások iránt, ami jó emberekké, és szerintem jó uralkodókká is teszi a Starkokat.
Pff, ezt most komolyan leírtad a fórum legmániákusabb Targaryen-buzijának? Vagy eddig még nem esett le, hogy én vagyok itt a fő Targaryen lojalista, aki betéve tudja a teljes élettörténetüket születésük évétől a haláluk napjáig? Meg is sértődtem!
Egyébként a Sárkányok tánca az egyik legjobb történetszál az asoiaf világban, gyakorlatilag ki merem jelenteni, hogy jobb és izgalmasabb, mint a jelen történései. Bár tény, hogy a Targaryenek ezzel verték be a legacélosabb szögeket a koporsójukba. A Blackfyre-lázadás is menő szerintem, bár Daemon Targaryen menőbb volt, mint a Blackfyre-k. Attól függetlenül szurkolok az Arany Kompániának és Aegonnak. Szerintem jó befejezés lenne, ha Martin megmerné lépni, hogy nem a főszereplők közül ültet valakit a trónra, hanem egy teljesen random arcot, és gyakorlatilag ugyanott folytatódik majd minden, ahol Robert lázadásakor abbamaradt - egy soron következő Aegon Targaryen királlyal. De valószínűleg nem ez lesz, és ahogy Martint ismerem, Aegont kibelezik a következő könyvben és megetetik az elefántokkal. Bár ez már könyves téma.
Amellett, hogy hajlamosak az őrültségre, rettentően arrogánsak
Ahogy egy jobb sorsra érdemes király utolsó levelében írta:
"Egy király nem vívhat ki magának tiszteletet, és nem cselekedheti azt, mi szíve legmélyén van, csak akkor,ha megvan hozzá a kellő tekintélye. A nem tiszteletreméltó király sokkal inkább ártalmas, mint hasznos."
Jó, hát nem mondom, hogy Aerys tiszteletreméltó volt, a Starkok meg nem, de számomra a Starkok elég unalmasak, gyakorlatilag sosem csináltak semmit, csak ültek Deresben és becsületeskedtek.
Szerkesztette: Saphira - 2016.06.29. 23:54