Nincs igaza. És úgy látom, széleskörű eligazítást kell tartanom a pestis terén...
Duma topic 14
Jah a patkányok is tehetnek róla, nem?xD Viccet félre téve, azért megsértődtem, hogy elhitted neki adtam igazat.
Bár az valós, hogy nem tudom mi okozta a középkori Pestist. Ha nem a higiénia, akkor a hullák és a patkányok?XD
Bár az utcán patakokban csorgó ürülék se hiszem, hogy segített a megállításában
A másik tévhit, hogy az utcán patakokban csorgott az ürülék. Ez a 14. század volt. A 14. századi higiénia sokkal jobb volt, mint a 19-20. századi higiénia, ami amúgy rásütötte a késő középkorra a "mocskos" jelzőt. Szóval ennyit erről.
Egyébként a fekete halál a legújabb kutatások szerint tüdőpestis volt, azaz úgy terjedt, mint az influenza, emberről emberre, és sokkal fertőzőbb volt, mint a ma ismert pestis alfajok. Valamiért ez a pestis kihalt, de ha visszatérne, elég nagy esélye lenne kiirtani az emberiség felét.
A patkányoknak is inkább az állattartáshoz és a takarmányozáshoz van köze, nem a higiéniához. Vagy talán szart esznek a patkányok, vagy mi?
Saphira írta:
Ismerem a jogász-nagyképűséget (első kézből fórumról)
Szaffi-chan tudtommal nem vagyok patkány így nem tudom mit esznek. Köszönjük a felvilágosítást menőzni nem fogok vele, mert úgyse hisznek majd nekemxD.
Meg se tudom számolni mióta hallgatom a jogaimat mégse lettem jogász Szóval sok sikert Gdatnak
A mai orvostudomány sem tudná gyógyítani a középkori pestist?
És egyébként azért a patkányoknak közvetve szerintem igen is közük van a higiéniához, az embereken múlik az írtásuk, és ebből adódóan az általuk hordozott betegségek megelőzése. Legalábbis ma nyilvánvalóan nem ülünk ölbe tett kézzel, ha megjelennek a patkányok, igyekszünk lezárni előlük a takarmányt és írtani őket amennyire lehet.
Nem mintha lehetséges lenne kiirtani őket, persze.
Akkor is irtották. Ezért voltak macskák meg kutyák, de nyilván ilyen módszerekkel nem lehet a patkánytól megszabadulni. Ma is tele van az összes város patkányokkal, pedig ma már létezik "warfarin".
Valószínűleg részben tudná gyógyítani, a mai tüdőpestisek mortalitása a 100%-ról 50%-ra csökken kezeléssel (wow such succes), bár nem tudni, pontosan milyen betegség volt a középkori.
Hamár témánál vagyunk, tegnap előtt ádáz csatát vívtunk egy patkánnyal a cégnél. Munkatársammal sarokba szorítottuk , majd én a nagy partvissal leszorítottam ő pedig letaposta a fejét. De az amit lenyomott velünk fél órán át a patkány az brutális volt. A végén meg úgy fújt ránk, azt hittem beszarok. XD Kemény harc volt, de az évek , a rutin és a túlerő diadalt aratott.
Van egy nagyon jó könyv, illetve kettő. Az elsőnek az a címe, hogy Patkányok, és arról szól, hogy felkokszolt mutáns patkányok lepik el a világot, és zabálják fel az embereket. A másodiknak asszem az a címe hogy Az Odú. Van még egy 3. része is, csak sosem fordították le magyarra. Pedig vicces kis könyvek.
Gman2 írta:
A mókusok ilyen szempontból rosszabbak. Legrosszabb rémálmom, hogy a gyereket megharapja egy veszett mókus.
Lakótársaim tanulnak. Ami abból áll, hogy megnézik, milyen vonallal jelölik a kecskeháti mészkövet meg az óbányai paleolitot, és hogy mi az a bauxit. Ezért megéri elbaszni az életedből éveket, meg önteni a pénzt az egyetemekbe.
Biztos szükség van ezekre is, csak kérdés, mennyire. Mikor egész Magyarországon 20 intervenciós van, meg egytucat toxikológus, szóval ha stroke-t akartok kapni, mindenképp hétfőn tegyétek, mert akkor a legkönnyebben elérhetők.
Ugrás a fórumra: |