Miután elolvastam a lehető legtöbb hírt, pletykát, teóriát, még mindig ugyan azt tudom mondani, amit a legtöbben: Öt fejezet egyszerűen lehetetlen a Bleach normális lezárásához, főleg a jelenlegi történéseket tekintve.
Elhiszem, hogy a Bleach manga a 74. kötettel befejeződik (bár egy helyen olvastam, hogy esetleg a helyes fordítás úgy szól, hogy az egyik utolsó kötet), ezzel nincs bajom. Azonban még a legösszecsapottabb, time skippekkel teli fejezetek mellett sem tudnám elképzelni, hogy jönne ki a történet.
Van egy hír, mely szerint a SJ ennyit adott neki a történet lezárásához, hiszen nem olyan jövedelmező már, esetleg túl sokáig nyúlt a történet. Ez az, amit képtelen vagyok elhinni. Persze tény, a Bleach eladása jócskán megcsappant, de még így is a legfrissebb 2016-os listán jócskán a top 30 legjobb eladás közt szerepelt. Több listát megnéztem, a 2015-ös övet is tekintve, ahol pedig még szebben teljesített. Mi okon akarnának egy még viszonylag jól működő mangát ilyen váratlanul befejezni?
A következő, akit hibáztatnak az öt fejezetes zárás miatt, az Tite Kubo. 15 év munkásság után, (sőt igazából több) tényleg hagyná, hogy egy lassú történésű manga, amit így megtervezett csak így kicsússzon a keze közül idő hiány miatt? Pár éve volt egy több hónapos pihenője, mikor az utolsó arcot tervezte meg. Ha valóban sürgetnék, nem készült volna fel erre is?
Nekem valami nem stimmel ezzel az öt fejezettel. Egyedül lennék ezzel?
A felmerülő elméletek közül talán a leglogikusabbnak azokat tartom, hogy...
a) Kivételesen több fejezet lesz egy kötetben, esetleg több oldalt kap minden fejezet, hogy be lehessen fejezni. Bár a kiadás dátuma novemberre van kitűzve, az utóbbit én nem tartom lehetetlennek.
b) A Bleach vége után különkiadásokban kapunk választ a megmaradt kérdéseinkre, mint a Pendulum-nál.
c) Bár sokan vitatkoznak vele, én némileg elképzelhetőnek tartom a Bleach folytatását egy másik címen. A legutóbbi fejezet eléggé a vég érzetét keltette. Még egy harcra, a manga általános tempójában nem tartom elégnek azt az öt fejezetet. Ha még hozzávesszük azt is, hogy kevesen maradtak, akik tényleg harcra készek lennének. Arra viszont elégnek találom, hogy normálisan lezárják némiképp a történetet, és válaszoljanak pár felmerülő kérdésre. Majd egy hosszabb szünet után, esetleg más kiadónál új "Bleach" induljon. Nem egyszer láttunk már hasonlót, gondolok itt a Tokyo Ghoul-ra, Narutora.
Bárhogy is lesz, én elképzelhetetlennek tartok egy ilyen részletesen kidolgozott műhöz egy elkapkodott, összecsapott véget, bármi is áll e mögött a kevés fejezetszám mögött. Elképzelhetőnek tartom, hogy reklámfogás (igaz a hír, de attól még lehet az), hiszen erre az öt fejezetes végződésre rengetegen felkapták a fejüket. Ki tudja. Egyedül lennék azzal, hogy furcsállom ezt a gyors befejezést, és érzek mögötte valami okot? (A kiadó esetleges megelégelését nem tekintve.)