Bastian
Naruto-Kun.Hu Team
Moderátor
Hát... Most mondjam azt, hogy jövök belerondítani az örömötökbe? Szimplán totál ellentétes véleményen vagyok, de ez nem most kezdődött. REGÉNY VESZÉLY!
Az Azami történetszál óta úgy állok a mangával, mint ahogyan Hiei-danna áll Sanjival a One Piece-ben. Jöjjön bármi ezután, nem fogom tudni kitörölni az emlékezetemből, hogy milyen szánalmas történéseken vagyunk túl. Sajnos, képtelen vagyok rá, annyira felidegesített, hogy milyen erőltetett lett az egész...
A Soma felépítésében mindig is egy sport mangára hajazott. Nincsenek gonosztevők, nincs főgonosz, a feszültséget az egymás elleni megmérettetések, rivalizálás teremti meg, ahol a karakterek fejlődnek a küzdelmek során és rengeteget tanulnak az ellenfeleiktől. Ez a formula fantasztikusan működött az első 130+ fejezet során, a manga stabilan Top 5-ben volt a Weekly Shounen Jump rangsorában. Kérdem én, mi szükség volt akkor Azami behozatalára, akire az égvilágon semmi utalás nem történt? Miért kellett egy idióta "edgelord főgonosz"? Nos, van egy ötletem...
Nakiri Erina. Sóhaj... Nem értem, hogy mi volt a szerző elképzelése vele. Behozta a 2. fejezetben, elhitette, hogy ő egy fontos valaki lesz, az első 30-40 fejezetben relatíve aktívan hátráltatni is próbálta Somát, majd totál a feledés homályába merült, egy háttérelem vált belőle. Miért? Mit akart vele, ha Megumit rögtön utána hozta be és Megumi mindennek eleget tett, amit egy főhősnőtől el lehet várni? 20-30 fejezetenként Erina majdhogynem, mint egy idegen karakter cameózott egyet, majd megint nem csinált semmit a saját mangájában. Nem tudom, hogy felsőbb utasítás volt-e, vagy a szerző a hasára csapott-e, hogy na, akkor 130 fejezet után kezdjünk vele valamit, de bármi álljon a háttérben, nem lett jól kivitelezve az ötlet...
Megjött sokadik rossz shounen apuci és az eddig passzív Erinát még passzívabbá tette. Szerencsétlen vagy 20 fejezeten át ott depizett a Sarkcsillag Koliban, amire értelmeset tett végre és tanítani kezdte a koli lakóit. Igen, megértük annyi fejezet után, hogy Erinának fontos szerepe van, lényeges karakterfejlődésen ment keresztül. Tényleg kellett ehhez Azami? Mert szerintem nem. Ki nem állhatom, ha egy megosztó karaktert azzal próbálnak elfogadhatóvá tenni, hogy előveszik a "szomorú múlt" klisét. Attól, hogy megsajnálom, még nem fogom megkedvelni. Főleg, ha semmi nem utalt rá, hogy itt ilyen dolgok állnak a háttérben. Ez egy olcsó húzás, ami a szerző alkalmatlanságáról árulkodik. Mi akadályozta meg abban, hogy Soma és Erina tényleges riválisok legyenek a manga elejétől és többször megmérettessenek? Ha ez lett volna a célja, akkor nem csinál Erinából Elit 10-es tagot és ugyanolyan alapokról indulnak. Komolyan mondom, nem értem, hogy miért most kezdtünk aktívan foglalkozni vele... Legalább kiállt magáért 200 fejezet utáni. Haladás.
De ugorjunk vissza gagyi Aizenhez. Azzal, hogy egy főgonosznak bélyegzett karakter került a szériába, a feszültség megszűnt létezni. Fogták az izzó vasat és Somáék hátába billogozták a "Nem kell aggódni, minden rendben lesz!" emblémát. És valóban, nem kell jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy egyértelműen előre lássunk néhány eseményt:
- Eizan nem nyerhetett, mert különben kitették volna Somáék szűrét a koliból.
- A másodéveseket le kellett alázni, hogy újfent kihangsúlyozzák az elsőévesek erejét.
- Soma nem nyerhetett Eishi ellen, de a Centralba se kerülhetett be, ezért legyen érvénytelenítve a Shokugeki.
- Becsüljék le sokadszorra az elsőéveseket, hogy újfent koppanjanak a szemetek.
- Soma nem veszíthetett Hayama ellen harmadszorra, különben bohócnak tűnt volna. (Azami annyira meg akar szabadulni Somától, hogy kb. az egyetlen verhető Elit 10-es tagot küldi ellene, mínusz Eizan.)
Hayama felesleges "árulását" is ide sorolhatnám, amit kilométerekről látott mindenki, mert Jun, Jun, Jun. Jó, hogy tartott vagy 10 fejezetig, vagy addig se.
Azt elismerem, hogy meglepődtem, amikor többek között, Alice, Kurokiba és Hisako ki lett csapva, de ez megint felesleges húzás, mert Somáék össze fogják gyűjteni a Sárkánygömböket és visszakívánnak majd mindenkit. Talán inkább azon lepődtem meg, hogy a szerző végre élt a negatív következményekkel az Azami rezsim alatt és fontos diákokat takarított el. Ez a hamis feszültség érzése, hogy itt tényleg komoly problémáik lehetnek a főszereplőknek... Ezért nem kell ide főgonosz, mert nem vagyunk hülyék, tudjuk, hogy meg fog oldódni a helyzet. Ahelyett, hogy tényleg rivalizálás lenne, ahol bármi megtörténhet, nincs miért aggódnunk, mert Somáéknak nem szabad veszíteniük. Innentől kezdve nem tud foglalkoztatni, hogy miként verik le az Azami bandát, mert reálisan esélytelennek kellene lenniük Eishi és Rindo ellen, de nem számít. Azt is halkan megjegyezném, hogy Kurokibát és Alicet, akik szerintem nem gyengébbek Sománál és Erinánál, elvileg a két ismeretlen Elit 10-es tag győzte le... De mondom, hamis feszültség.
Odáig is elmennék, hogy szerintem ez lesz az utolsó történetszál. Össze-vissza ingázik a heti rangsorban a Soma, a második évadot sem támogatták már elég pénzzel 2 szezonhoz, az Elit 10-es találkozót OVA-ként csinálják meg és őszintén szólva, ha Somáék elnyerik a tíz Elit 10-es pozíciót, akkor nem látom értelmét annak, hogy visszaadják. Onnantól kezdve pedig hova menjen a manga tovább?
"Nem vagyok híve annak, hogy elragadjanak a haszontalan érzelmek és hátba szúrjanak az
aggodalmamért. Annak pedig még kevésbé vagyok híve, amikor valaki mást szúrnak hátba."
Accelerator - Shinyaku Toaru Majutsu no Index (10. Kötet, 9. fejezet)