Nekem az a véleményem hogy a legjobb az lenne ha Tomuta, és Midorya is meghalna, de ez esélytelen. Ha így történne értelmetlen lenne az "Így lettem a legnagyobb hős" monológ az elején bár az is egy lehetőség hogy pont az önfeláldozása miatt válna azzá ha másképpen nem is jelképesen. Azt nagyon adnám ha lenne egy ilyen fordulat legalább lenne bátorság a sztoriban meg a mangakában.
Nekem a Bnha tipikusan egy olyan "minden csupajó" animének tűnt amiben egyik főszereplő/ hős sem halna meg (még a gonoszok is csak ha egymást ölik), szóval tökre meglepődtem mikor a negyedik évadban Nighteye meghalt. Arra, hogy Deku meghajlon én semmi esélyt nem látok Ráadásul ez tényleg nem az a kategória, valószínűleg sok olvasót veszítene a mangaka, ha Midoriya csak úgy meghalna.
Mindenki arról beszél, hogy Shigarakinak milyen rossz múltja volt ( amivel teljesen egyetértek), meg hogy a testvérét/anyját véletlenül gyilkolta meg, de azért említsük meg, hogy a családjának "hála" vált olyanná amilyen s aztán bevallotta, hogy ő bizony mindenkit utál. https://naruto-ku...emia/236/8
És ezután már az apját, aki legfőképp bántotta, tudatosan gyilkolta meg.
Na most már, mondhat bárki bármit szerintem Deku is ugyanúgy lett bántva. Nem verték meg a szülei, ellenben a "barátai " igen. Egy normális barátja sem volt, MINDENKI beleértve az anyját, az osztályát s még All Mightot is azt mondta neki, hogy nem tud hőssé válni, s ő egy pillanatban fel is adta. https://naruto-ku...mia/001/50
De Deku még ezekben a percekben sem gondolkodott a rossz útra térésre, s inkább elfogadta a környezete akaratát ( de igazából meg ki tudja mi lett volna).
Szóval szerintem mindig van lehetőség a jót választani, de persze ha mindenki azt csinálná, nem lenne értelme a hősök, sőt az anime létezésének.
Ami Mirukot illeti ő nekem egy női Bakugou. De tényleg, csak Bakugou azért gorombább az emberekkel. Nekem semmiből nem az jött le, hogy megakarják Tomurát ölni, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem akarják, hogy felébredjen s használja az erejét mert tudják/gondolják mennyire erős lesz s görcsösen akarnak valamit kezdeni a helyzettel, de lehet még ők sem tudják mit. Nyilván nem ölik meg már csak a nép véleménye miatt ( na most Hawks és Bubaigawara egy más kérdés). Úgy értem, hiába a Gonoszok Szövetsége, hiába a Felszabadulási Sereg, szerintem a Shigaraki Tomura név a civilek számára annyira nem ismert, mivel nem egyedül "mutatkozott be".
Konkrét célja senkinek sem volt, a Hősgyilkos is egy olyan gonosztevő volt, aki megakarta ölni a nem igazi hősöket, de ha nem lennének gonosztevők a hősök sem jelentek volna (beleértve a nem igazi hősöket) meg, tehát itt mindenki csak egymást üldözi. Ez egy örök körforgás, tipikusan olyan "mi volt előbb a tyúk vagy a tojás", nyilván nem létezhetne egyik a másik nélkül.
Ami még a hősgyilkos elvét illeti, azért is tartom hülyeségnek, mert akkor a hétköznapi életben is az emberek valami ilyen felfogással élnének: "ő most csak azért lett politikus/orvos/sportoló/ színész/ énekes/ stb., hogy sokat keressen, meg híres legyen miért nem öljük már meg". Annak ellenére, hogy "csak" egy ilyen cél lebeg előttük, még mindig van valami céljuk amiért hajlandóak küzdeni s legtöbben azért keményen meg is dolgoznak érte. ( Természetesen a valóságban is sokan megvetik az ilyen embereket.) Uraraka is keményen töri magát, hogy hős legyen, pedig fogadok nem kell neki a top100-ban benne lenni, hogy az átlagnál több pénzt keressen.
Nincs abban szégyen, ha az ember a megélhetésre is gondol, ha szem előtt tartja az elsődleges dolgot, ami a hősök esetében, az emberi életek mentése.
Stainnek megvolt a saját ideológiája és célja. Az általa titulált hamis hősök meggyilkolásával akarta megtisztítani a hőstársadalmat. Igen, ez egy konkrét cél. Ellenben Shigarakival, akinek semmiféle ilyenje nincs. Azon már lehet vitatkozni, hogy Stain módszerei megkérdőjelezhetőek-e, én sem tartom helyesnek, de legalább volt valamije.
Ne legyünk elfogultak. Nem szabad egy kalap alá venni a hősöket az orvosokkal, politikusokkal, színészekkel, illetve a sportolókkal. Ez nagyon nem ide tartozik.
Még ha csak az orvosokról volna szó, de tényleg a politikusokat/színészeket/sportolókat vegyük górcső alá, miközben a hősök a vita tárgya? Azokat a személyeket, kik a lelküket eladnák bármi olyanért, amiért a siker a nyereségük?
A hősökkel nem kifejezetten az a probléma, hogy pénzt kapnak, ha embereket mentenek meg. Vagyis ennek a rendszere kétségtelenül problémás, de még van valami, ami még inkább zavarhatta Staint.
A hősök eladták magukat. Mindennek, amiknek a való világban az általad felsorolt szakmabeli emberek szokták.
A hősöknek karrierjük van. Karrierjük, ami az emberek megmentésére alapozódik. Minél több embert mentsz meg, minél több ügyet oldasz meg, annál több pénzt kapsz, és ami a legfontosabb: Nagyobb lesz a hírneved. Most valóban magyarázatra szorul az, hogy ez miért rossz és morálisan vitatható?
Mindazonáltal ez egy jól felépített társadalmi probléma. Ami az ügyben leginkább szánalmasnak bizonyul, hogy ezt az ég adta világon senki sem veszi észre. Sem Deku, sem a barátai, sem a mestere, sem a tanárai, sem a profi hősök. Mondjuk a hős lista is tökéletes reprezentálása annak, ami végett Stain küzdött a hős világ struktúrája ellen.
A Felszabadítási seregnek megvolt a maguk kvótája, amit elszerettek volna érni. De nem azzal foglalkoztak, ami valóban meghatározza a világukat. Szóval továbbra sem gondolom, hogy a mangaka igazán törődött volna a konfliktussal. Stain elveinek követői sem nagyon firtatják az ügyet, Dabi-ról nem is beszélve, aki csak állítja, hogy Stain megrögzött szolgálója, miközben személyes érdekei miatt cselekszik. Valamint Re-Destroéknak nagyon rövid volt a pályafutásuk, csak azért lettek felkonferálva, hogy aztán pár fejezet elteltével a Liga vezetőjének, Shigarakinak csicskuljanak be.
- Szerinted mikor hal meg egy ember?
(...)
- Amikor elkap egy gyógyíthatatlan betegséget?
- Nem. Hanem akkor... ha elfelejtik.
A Boku no Hero-ban a hős szó egy szakmává degradálódik, és ezt nagyon kevesen veszik észre. A hősök igazából ott olyanok mint nálunk a sztárok erre kitűnő példákat kapunk az alapműben is. Azonban a Vigilate-ben Celeb Kapitány által van igazán jól bemutatva.
Most pedig kicsit a hős eredeti általam való értelmezéséről.A hős számomra olyan személy aki másoknak, és másokon segít a képességével, és tudásával lehetőleg önzetlenül. Ezen felül nem vár a tetteiért figyelmet, és komolyabb elismerést. A hős bárki lehet.
Példák: Akár az apa aki lehozza gyerekének a fán ragadt macskáját, vagy labdáját. Viszont tipikusabb példával élve ott vannak a saját világunkban is létező hős szakmák. Ezek közül pár példa rendőr, tűzoltó, mentős, orvos, és mindenki aki hasonló szakmában tevékenykedik. (Személyes megjegyzés. A katonákat, és a kifejezetten hadászathoz tartozó munkákat nem sorolnám ide, mert a háború nem hősies a szememben )
A fenti jellemzés miatt én Aizawa-t eltudom ismerni mint igazi hős mivel leginkább feltűnés nélkül igyekszik dolgozni eredendően, és nem vágyik komolyabb elismerésre a munkájáért. Vele ellentétben viszont All Might-ot aki szimbólummá akart válni, és az lett, és Endeavor-t meg a többi első helyre, és nagy magasságokba törő hőst nem.
Pedig nem nyilvánvaló, hogy egy szakma? Az igazat megvallva, kiábrándítónak vélem, hogy egyesek lemaradnak annál, hogy a hősök csupán pénzt keresnek. Nem, közel sem. Legalábbis végképp nem ez a helyzet. Mert nem úgy működik, hogy havonta kapnak egy bizonyos mértékű anyagi támogatást egységesen, ugyanis mégiscsak nekik is meg kell élniük valamiből.
Konkrétan emberi életeket áraznak be. Például: X hős megmentett 20 embert. Y hős azonban 15 embert mentett meg. X hősnek van 4 megoldott ügye. Y hősnek 3 megoldott ügye van. Mi következik ebből? Egyértelmű. X hősnek már több fizetése, nagyobb hírneve lesz, mint Y hősnek.
Röviden ez a hőstársadalom. Lepődjetek meg.
Az önmagában nem is volna probléma, hogy a hős szó egy szakmává degradálódik. A baj a szakmának a működtetése.
(...)
Igen, és számomra a legsajnálatosabb hogy Stain sem lát teljesen tisztán. Pedig Aizawa, és All for One mellett a kedvenc karakterem. AFO egy igazi ízig vérig üzletember igazából aki a képességek elvételével, és átadásával üzletel egyebe mellett. Aizawa a közel minta példájú igazi hős. Stain pedig az aki igyekszik felnyitni a hős társadalomba belekényelmesedett vakok szemét. Stein az akit ha meghallgatnának, és átgondolnák a hősi rendszert sokat javíthatnának. A módszerei mondjuk brutálisak, és nem járhatók. Azonban Stein amennyire hősnek tartja All Might-ot, és Deku-t úgy mond "igazi hősnek" az is tévedés. Hisz ha az a cél hogy szimbólum légy vagy első a ranglistán az már sokkal inkább a saját egód, és nagyra vágyásod a többet többet, és többet érzés kielégítése miatt alakul ki. Nem azért, mert jót akarsz, és segíteni.
Egyetértek. Ahogy én is írtam, Stain világképével/nézeteivel tudok azonosulni, a módszereivel annál kevésbé.
Szerintem Stain hosszútávon annyira beleőrült a dologba, hogy csak azokat a hősöket vetette meg és ölte meg, akik szerinte alapvetően tesznek mások életére, csupán azért mentik meg őket, mivel pénzt kapnak ezért, emellett hírnevet is. Viszont ennél sokkal többről van szó.
A jelenlegi hős szakmát voltaképpen 3 tényező határozza meg:
1. A hősök által megmentett emberek életeinek száma.
2. A hősök által megoldott ügyek.
3. A megoldott ügyek körülményei.
A harmadik kategória annyiban más, hogy az első kettőt háttérbe helyezheti. Tételezzük fel: X hős megment 50 embert egy gonosztevő ámokfutása alól. Míg Y hős feleannyi embert sem ment meg, de legyőzi az adott gonosztevőt, aki akár nagyon hírhedt is lehet. Simán kinézem a szituációból, hogy X hős körül nem lesz akkora felhajtás, mint Y hős körül.
Egy szintén hasonló példázat -> X hősnek van 10 megoldott ügye. Y hősnek van 4 megoldott ügye, ennek dacára az a 4 megoldott ügy meglehet, hogy sokkal nagyobb port kavart, mint X hős 10 megoldott ügye.
Hogy mi lenne igazságos? Hogy a hős munka ne függjön semmi ilyesmitől. Mindenkit ugyanannyira becsüljenek, mindenki ugyanannyi fizetést kapjon, ugyanazért a munkáért.
(...)
Rikiya
Igaz, hogy sok mindenben nem lehet összehasonlítani a hősöket s atöbbi szakmát, ennek ellenére az én szemem előtt még mindig az lebeg, hogy bizony vannak olyan emberek akik azért mennek el pl. focistának (mégha nem is lesz belőlük valami élsportoló) , hogy aztán evvel dicsekedjenek, népszerűek legyenek a lányok körében (legyen szó akár a valóságról, akár egy animéről), ami semmivel nem különb például Mineta akaratától, aki pontosan ezért akar hős lenni. Ilyen téren pedig szerintem hasonlít a kettő. Nyilván ez csak egy példa volt, amivel szemléltetni szerettem volna Stain elvét, nem akartam én más embereket belekeverni, rajtuk vitatkozni miközben való igaz, hogy a hősök a téma
Számomra nyilvánvaló, hogy ez egy szakma, s az is, hogy abban a pillanatban mikor ez egy kitanulható szakmává vált, attól kezdve pénzt is kaptak érte, ezért is írtam, hogy nem baj ha valaki a megélhetőségre is gondol: mivel ha a hősködést szakmává kiáltják (ergo, ugyanúgy kitanulhatod mint akármelyik más foglalkozást ), nem várhatják el az emberektől, hogy ne menjenek hősnek csak ha tényleg embereket akarnak menteni. Mert bármilyen kegyetlenül hangzik, nincs ilyen szabály, hogy ha valójában nem akarsz embereket menteni csak egy jól fizető állást/népszerűnek lenni, akkor ne gyere ide ( na és ekkor keletkeznek Stain hamis hősei). Nem azt állítom, hogy a hősök csak pénzt keresnek, de ha valaki ebből a célból lesz, az szerintem nem az első helyre törekszik, mégha így kevesebbet keres is . Nyilván azért akárki aki hősnek megy, bár egy kicsit akar az embereken segíteni.
Ebben a világban részemről mindenkiben van "hős" alapanyag akinek képessége van. Viszont a társadalom ezt úgy tudja elkülöníteni egymástól hogy egy adott réteg pénzt kap érte és hírnevet, ez a Hősi szakma. Ha ez nem lenne akkor lenne csak igazán káosz mert mindenki használhatná a képességét azzal az indokkal hogy csak segíteni akartam neki. Ez a pár oldal jól megmutatja ezt: https://naruto-ku...mia/179/12
Azzal egyet értek hogy nagyon felhígult a hősi szakma és nagyon sokan csak a trend miatt vagy valami önös szándék miatt váltak hőssé. Viszont ilyen a világ és az emberek. :D
Hogy mi lenne igazságos? Hogy a hős munka ne függjön semmi ilyesmitől. Mindenkit ugyanannyira becsüljenek, mindenki ugyanannyi fizetést kapjon, ugyanazért a munkáért.
Igazad van Rikiya, emberi életeket áraznak be. De a hősök viszont a saját életüket kockáztatják ezért. Számomra a mérleg így egy kicsit egyenlő. Bárcsak a mi világunk is ilyen lenne... xD De sajnos ez csak ábránd. A legtöbb ember nem fogja egyenlően kezelni a 2303. hőst és a 6. hőst. Ne értsd félre, nem kötekedek meg semmi, sok igazság van abban amit írsz, de nem ilyenek az emberek. :D
Aizawa tényleg egy úgymond igazi hős. Viszont az hogy nem lett népszerű hős, ahhoz az is hozzájárult hogy nincs egy "látványos" képessége. (Persze iszonyatosan erős képessége van ezt nem vitatom) De például Endeavor, All Might, Kamui, mind látványos képességekkel bírnak emiatt az emberek felfigyelnek rájuk és híresebbek lesznek. Míg egy nagy csatánál Aizawa felmehet egy tetőre stírölheti az ellenséget, addig a hősök elfogják és nem ő kapja az érdemet. Értem amit mondtok, alapjában tényleg vannak problémák, de mindenki kiveszi a részét a maga módján. All Might egy olyan valakivé akart válni akire ha csak rápillantanak a gonosztevők ötször is elgondolkozzanak azon hogy balhét csapjanak. Az emberek pedig ha meglátták megnyugodtak hogy nem lesz semmi baj mert itt van. De ez a top 10 hősre is igaz. Nekem All Might sose a pénzért csinálta amit csinált, egy békés világot akart teremteni, amit el is ért bőven. Stain-nek igaza volt ő ténylegesen egy igazi hős. :D
A hős szakma egybeolvadt a karrier, a hírnév, illetve a pénz szóval. Csakugyan ilyen nehéz megérteni, hogy mi is ezzel a probléma?
Hősöknek nem kell karrier. Hősöknek nem kell hírnév. Hősöknek nem kellene arra törekedniük, hogy minél több pénzük legyen emberi életek megmentéséből.
Nem szabadna eladniuk magukat. Aki tisztában van azzal, hogy a hős fogalom a gyakorlatban és elméletben mit takar pontosan, annak nincs szüksége arra, hogy kifejtsem, miért nem kellene rendelkezniük a hősöknek mindezekkel.
Természetesen a civilek így is úgyis bálványoznák a legtöbbjüket. Ez tagadhatatlan. De itt nem a civilek az okozója annak, hogy a hőstársadalom idáig jutott. Hanem maguk a hősök és a hősrendszer.
Az, hogy kapnak némi anyagi támogatást, rendjén volna. Azonban nem az emberi életek és megoldott ügyek által kellene beosztani a fizetésüket. Az emberi életek nem mérhetőek pénzbe. Ez szerintetek helyes? Szerintem rohadtul nem, és különösen erkölcstelen.
Igazad van Rikiya, emberi életeket áraznak be. De a hősök viszont a saját életüket kockáztatják ezért. Számomra a mérleg így egy kicsit egyenlő. Bárcsak a mi világunk is ilyen lenne... xD De sajnos ez csak ábránd. A legtöbb ember nem fogja egyenlően kezelni a 2303. hőst és a 6. hőst. Ne értsd félre, nem kötekedek meg semmi, sok igazság van abban amit írsz, de nem ilyenek az emberek.
Ne haragudj, de ezzel az én igazamat, valamint a valódi hőstársadalmat igazoltad. Mérleg? Léteznie kellene ilyennek civilek és hősök közt?
Tehát a polgároknak nemhogy csak el kell fogadniuk, hogy az életüket pénzbe mérik, de még hálásak is legyenek, ugyanis a hősök az életüket kockáztatták. Zéró önzetlenség, remek.
Szóval elnézést, nem szeretnék egy ilyen társadalom résztvevője lenni.
Viszont mint már utaltunk rá, ilyen szempontból nekem Deku sem egy igazi hős. Ahogy Endeavor sem. Deku ambíciója, hogy a legnagyobb hős lehessen. A legjobb. A Top 1. Mi ez, ha nem karrierre vágyás? Mi ez, ha nem hírnév szerzés? Endre szinte ugyanaz. Annyiban más, hogy ő mindig az élen volt, de sosem a legelső a listán. Az élete másból sem állt, csakhogy All Mighot lekörözze. Mindemellett lelkileg és olykor-olykor fizikailag is bántalmazta a családját, a gyermekeit. Példaértékű.
Azért én bevallom, visszataszító, hogy ilyen a főszereplőnk. A főszereplő bagázs, és úgy általában az összes profi hős. Senki sem akarja tudomásul venni, hogy a hősök korántsem hősök.
Ugyanakkor ne essünk félreértésbe egymással, ezzel nem arra akarok kilyukadni, hogy minden és mindenki csupa happy legyen. De legalább a főszereplő vegye már észre, hogy képmutató, álszent és visszataszító a hősrendszer. Remélem Shigarakin keresztül ráébred erre. Bár nekem akkora már hiteltelenné válik.
(...)
Persze, hogy itt az alapokban van a baj.
Az emberek görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy egy olyan rendszer szerint éljenek, amibe a képességükkel nem férnek bele. Úgy értem, ők a képességükkel próbálnak úgy élni, mintha nem lenne, mintha csak hétköznapi emberek lennének. Persze, ha mindenki felelőtlenül használná a képességét (mint ahol Asehi belinkelte a mangát) súlyosabb balesetek is keletkeznének. Ezért is jött az a törvény, hogy jó akkor senki ne használja a képességét. Akkor jöttek az olyan emberek, hogy de ha van egy ilyen meg ilyen képességem miért ne használnám, úgyse ártok vele senkinek; vagy evvel a képességgel simán lehetne bankot rabolni, miért ne tenném, stb s már meg is jelentek a bűnözők. Mert még szerintem ezek csak bűnözők. S persze, hogy erre az állam is a fejéhez kap, hogy jaj akkor már emberek is kellenek, akik "legyőzik" ezeket a bűnözőket, neadj Isten gonosztevőket.
S persze ezek lettek a hősök, akik szabadon használhatják az erejüket, s ha már ők ilyen kivételesek, keményen megdolgoztak érte miért ne kapnának egy jó kis összeget?
De ahogy nő a hősök száma, az egyik feljebb megy a ranglistán a másik lejjebb, úgy jönnek rá a civilek is, hogy na ő egy igazán erős ember, ő az elsőszámú. Ezután pedig jön az, hogy na ha már ő az elsőszámú kapjon már több jutalmat, elvégre többet dolgozott mint a másik, aki amúgy lehet egész hónapban nem csinált semmit.
Én valahogy így képzelem el az animebeli hőstársadalom kialakulását, persze ez csak egy elmefuttatás.
Elég rosszul van kialakítva, több sebből is vérzik, de valószínűleg a mangaka is így látta, hogy mégis ez a legjobb. Úgy értem, ha a mi világunk egy ilyen képességekkel teli világ lenne ( tudom, lehetetlen, de gondoljunk csak bele egy percre) szerintem a mi államunk is valami hasonlóan lenne kialakítva.
Viszont én is mondtam, hogy magával a társadalmi probléma létével nincs gondom. Ami engem bosszant, hogy a témával nincs eléggé foglalkozva. Még csak meg sem említődik a hősök közt, de Isten igazából a gonosztevők között sem. A hősök tudomásul sem veszik. Pedig engem igazán érdekelt volna, hogy Stain tombolását követően Deku, avagy Deku barátai elgondolkodnak az elvein, és az elkövetkezendő történetívek szerves részét képezi. Dekuék pedig küzdenek a rendszer ellen, illetve küzdenek a gonosztevők ellen. Magyarán kialakítanak egy harmadik oldalt, ami sem a "jónak" titulált oldalt, sem a "rossznak" titulált oldalt nem támogatja igazán. Találnak egy aranyközéputat.
Szerkesztette: Rikiya - 2020.07.15. 19:09
(...)
Ebben sose lesz egyetértés és pedig azért mert mind különbözőek vagyunk más-más felfogás és személyiség.
Én úgy gondolom akár a valóvilágba is egy gyenge ember ha kapna egy képességet nem változtatna rajta semmit.
Úgy vagyok vele hogy az nem rossz dolog hogy a "legnagyobb hős" titulus-t célozzák meg. Az a fontos hogy miért, mert ha jó a motiváció és az az álmuk hogy megmentsék aki rászorul és megmentsék akit meg kell és ennek a hozadéka hogy a legnagyobb lesz akkor ez pozitív .
Azt látom hogy túl sok mindent fognak a képességekre holott azzal van a baj hogy ki és hogy használja.
Önmagában a képesség se nem jó vagy se nem rossz.
Igazából át kell nevezni képesség rendőrségre és megszűnt a probléma, mert gyakorlatilag az.
All Might nem azért akart jelkép lenni hogy ő legyen az első számú, hanem azért lett első számú mert jelkép lett.
Deku sem akart első számú lenni, soha nem is volt róla szó, csak követni akarta a példa képét, de képesség nélkül ő lépett ellenben a profi hősökkel akik csak nézték mi lesz.