Ha már itt tartunk, nekem a kedvenc sorozatom, de még nem írtam róla.
Black Sails, no spoilers
Szerintem első sorban az teszi naggyá, hogy a szokásos "a történet mozgatja a karaktereket" felállással szemben itt tényleg a karakterek mozgatják a történteket. Egy átlag sorozatban van a plot, amit a szerencsétlen "azt-se-tudjuk-megújítják-e" showrunnerek épp kitaláltak arra az évadra és abba kell mindenkit beszuszakolni, akkor is, ha ez teljesen ellentétben áll az adott szereplővel(khmm Daredevil). Itt meg a karakterek viszonyai és motivációi mozgatják a történeteket, ami így sokkal organikusabbnak érződik, amit bármi amit eddig láttam. Szóval aki szimpla baszós-karatés történetet akar, annak nem ajánlom, mert itt sosem egy "célon" lesz a hangsúly. Az első évad(rész) kicsit gyengébb a többihez képest, de ha bejön valakinek ez a fajta történetvezetés, akkor azt is élvezni fogja.
A karakterek valami hihetetlenek, folyton gazdagodik és változik minden szereplő, van akit szerettél de megutálod, van akit utáltál de megszeretsz(ez a gyakoribb), van akit csak megértesz. A valaha volt egyik legkatartikusabb karakterfejlődés és történetlezárás is itt található, el sem hiszem, hogy ilyet lehet írni. Le a kalappal.
Ja, mert igen, itt nem az volt, hogy elkaszálták X. évad után, esetleg a tökéletes lezárás után a pénz miatt továbbírták(Supernatural), hanem megírták, felépítették és lezárták ezt a négy évadot, és kész. Minden szál elvarrva. A színészek mind kurva jók, Toby Stephenssel meg Luke Arnolddal az élen. Az egyetlen, aki gyengébb, az Elenoré, amin a karakter se segít.
Aes, neked meg egy teljesen más okból, tiszta szívből nem ajánlom. Komolyan. Hagyd abba, amíg teheted.
Sicario
Tudom már írtam róla, de a 10/8-as értékelést fel kell emelnem 10/10-re. Valamiért nem tudom kiverni a fejemből ezt a filmet. Szerintem az elmúlt pár év legjobbja. Az Arrival elsőre jobban odaszegez, kurva jó filmélmény, de nem eszi be így magát a fejedbe. Még sosem volt film, aminek még a scriptjét is elolvastam utólag.