Szentinel
Zseniális teknős tanítványa
"Persze, az 5-6 ezer forintos könyváraknak, nagyoknál sorozatos licenceknek, stb. ehhez nyilván semmi köze. Az író valami szent lény, aki fotoszintézissel táplálkozik, pénzre nincs szüksége, csak az Írásért él."
Nana! Ne keverd ide a kiadókat! Az írók írnak, a kiadó dolga (lenne) az eladás. A kiadó árazza be a könyveket, a fülszöveget is ő írja és a marketinget is ő szervezi (jó esetben). Őket pedig szorongatják a terjesztők (legalábbis itthon). Sőt, sokszor még a könyveket is teljesen átíratják a szerzőkkel, hogy beillesszék a kiadó profiljába (külföldön gyakori jelenség, de itthon is előfordul). Az írókhoz a bevétel elég kis százaléka jut csak el. Ez érthető, annak fényében, hogy a kiadó építi fel a szerzőt. Ő intézi el az interjúkat, ő osztja ki a recenziós példányokat, ő szervez meg mindent.
"Ha már felhoztad az Idő Kerekét, hát Jordan soha nem tagadta, hogy megy a pénzre, konkrétan ezért kezdett el írni. Mert olvasta egy cikkben, hogy ha ezt jól csinálod, szépen pörög a kassza. És ezzel az őszinteséggel kifejezetten szimpatikussá vállt, a művei értékéből semmit se von le, mert RJ minden hibájával együtt is egy nagyon jó író."
Speciel hiányolom is ezt a fajta őszinteséget sok erőlködő szerzőből. Azért sem bánom a féltéglákat, mert így ad némi kihívást a könyvei olvasása. Nekem semmi bajom nincs Jordannel, sem azzal, amit megtestesít. Elvégre sokkal kényelmesebb úgy alkotni, hogy nem kell hajnalban kelni és bemenni tizenkét órázni egy gyárba. Jordan meg is dolgozott a pénzéért, és nem sajnálom tőle. Nekem azzal a mentalitással van problémám, amit a korábbi hozzászólásomban is írtam, épp Jordan kapcsán. (Amúgy nem hiszem, hogy csak a pénzért írt volna.)
"Az író nagyon is "bohóc" (téged idézve, magamtól ezt a szót nem használnám), és igenis feladata, hogy szórakoztasson engem, mivel én veszem meg sok pénzért a könyvét (könyvet sose kalózkodtam még és nem is fogok), és ezért jogosak az elvárásaim."
Az író dolga, hogy írjon. Az olvasóé, hogy olvasson. De szórakoztatni senkinek sem a dolga. Ez az, amiről fentebb írtam, és amit te is beidéztél tőlem. Ezt felejtette el az olvasó. Soha senki nem véste kőbe, hogy az írónak szórakoztatnia kell. Nem minden írónak áll jól a szórakoztatás. Én pedig igazságtalannak tartom, hogy összemossátok ezeket az írókat azokkal, akik meg csak a szórakoztatásért írnak. Miért nem lehet őket külön kezelni? Miért kell minden könyvnél ugyanazt elvárni?
"Ezt a "10 könyvet ha eladtam, de azt is a családon belül, kapja be mindenki aki szerint szar a könyvem" írók fórumán olvastad?"
Nem épp. Ez jött le a felmérésekből, melyeket elvégeztem.
Szerkesztette: Szentinel - 2017.11.21. 21:25