Találkozó
Az elején Bronn és Jami "dialógusa" a farkakról már kicsit fárasztó volt, semmint vicces, de hála Istennek a találkozó olyan... olyan volt, amilyennek kellett lennie. A kötelező körök (Véreb-Brienne, Tyrion-Pod, Bronn-Tyrion, Gregor-Sandor- erről jut eszembe, amikor azt mondta neki, hogy "tudod, ki fog eljönni érted, mindig is tudtad", akkor magára gondolt?) lefutása után minden a helyén volt. De tényleg minden. Minden egyes apró nézés, mondat, tekintet, és ellentétben az előző résszel, végig érezhető feszültséggel. Dany teátrális belépője is tökéletes lett, élvezet volt nézni Cersei arcát (
"We have been here for some time. - My apologies.", élvezet volt nézni, hogy tudja, most nem ő van a magasabb lovon.
Nagyon féltem attól, hogy eljátszák azt, amit a második könyvben/évadban, hogy elrohad a hulla, amire pont Cerseihez érnek vele, de hála Istennek nem.
Jonban sem csalódtam, és Starkhoz méltóan viselkedett, még ha ez ostobaságnak is tűnt.
Ja, és gyönyörű volt a Sárkányfészek.
Tyrion és Cersei
Hát, színészileg ez valami zseniális volt. Ezek hiányoztak már a negyedik évadtól kezdve.
És ha a találkozó feszült volt, akkor ez hatványozottan. Őszintén aggódtam Tyrionért, elhittem, hogy ő tényleg veszélyben van. Már ahogy sétált a szoba felé, aztán ahogy alakult a beszélgetés...
De szerintem túl egyértelmű volt Cersei pocaksimizése. Le kellett volna essen Tyrionnak, hogy direkt vezeti úgy a beszélgetést Cersei, ahogy...
"- Because I think she will make the world a better place.
- You said she'd destroy King's Landing."
Mondjuk én bevettem, azt is, hogy tényleg segíteni fog nekik azért, hogy ez előnyös helyzetbe hozza őt a nagy háború után, de hát én én vagyok, nem Tyrion
Nem is lenne ezzel baj, csak tényleg az egész évadban, mindenki az orránál fogva vezette.
És azért ezt sajnálom, pedig nekem még csak a kedvencem sem volt soha. Nem hiszem, hogy Tyrion Martinnal valaha is ennyire elértéktelenedett volna.
Theon
Istenem, ez is kellett már, nagyon. Végre volt valaki, akivel meg tudta beszélni, aki feloldozást tudott adni neki, akivel le tudta tenni a dolgot, és túl tudott lépni a múlton. Amikor megölte azt a kapitányt, és letérdelt a tenger mellett... Bűzös most halt meg, és Theon most tért vissza, az emberei szeme láttára. Alfie Allen mindkettőként zseniális. Fantasztikus volt Bűzösként, de 4 év után... már itt volt az ideje, és az, hogy ez így történt, a lehető legkielégítőbb, és felszabadítóbb volt.
Theon az egyik legjobb karaktere szerintem a sorozatnak. Talán még jobb is, mint a könyvben. Őszintén remélem, hogy végre rátalál magára, és valamiért neki szurkolok az egyik legjobban, hogy túlélje ezt az egészet.
"You don't need to choose. You are a Greyjoy. And you're a Stark." Ezt meg valószínűleg vissza fogja kapni Jon magára még.
Deres
Bár talán túl egyértelmű volt, hogy Kisujj nem éli túl ezt a részt, és hogy a Stark gyerekek túljárnak végül az eszén, de még így is, szerintem tökéletes vég volt ez neki. A színésze, hogy ismételjem magam, fantasztikus volt, mindig, de most különösen, és lám, Arya is mennyire szimpatikus tud lenni, még pszichopataként is, ha közben a családját védelmezi.
Sansa meg...
"I'm a slow learner, it's true. But I learn."
"-I loved your mother since I was a boy...
- And yet you betrayed her.
- I loved you. More than anyone...
- And yet you betrayed me."
A halála is tökéletes lett. Isten veled Kisujj, zseniális játékos voltál, de a játéknak már vége.
Cersei és Jamie
Újfent, zseniális volt a két színész, és a párbeszédük is nagyon jó volt. Euron... pedig én elhittem, hogy tényleg lelép haza, szerintem nem lett volna karakteridegen, de persze, ez reálisabb.
"I pledged to ride north. I intend to honor that pledge."
"Give the order than.
...
I don't believe you." Ahogy mondtam... zseniális volt a két színész. De túlzás nélkül. És Jamie meg... végre. Végre. Rettentően kíváncsi vagyok, hogy mihez kezd északon, Danyékkel, Tyrion mellett, de akármi is lesz, olyan utat járt be ő is, Nikolaj Coster-Waldau-val, Theonhoz hasonlóan, ami abszolút méltó Martinhoz, SŐT.
https://www.youtu...u7zA4bccyY
És a rész legjobb jelenete nálam mégis ez... és egyetlen színész sem kellett hozzá. Hátborzongató.
Bran és Sam
Attól függetlenül, hogy ezt már mind tudtuk, fantasztikusan lett tálalva, és így olyan pluszt adott, ami igazán hiányzott.
Oké, Rhaegar egyszerűen csúnya lett, egyáltalán nem Rhaegar-szerű, de Lyanna viszont gyönyörű volt, a szertartás gyönyörű volt, Jon és Dany meg... továbbra sem tudom, hogy mit gondoljak róluk, erőltetett-e, vagy magától értetődő, de az biztos, hogy a jelenet nagyon erős volt. A fizikai vágy az érezhető és hihetős is volt, de a szerelmet egyelőre én nem veszem be. Mindegy.
Viszont a
"His name is Aegon Targaryen... You have to protect him... Promise me, Ned..."után Ned arca nekem nagyon ütött. Sokkal jobban, mint egy évaddal ezelőtt. Talán mert sok szó volt róla ma a részben, eszünkbe juttatta a sorozat, milyen ember is volt, és így... fájdalmasan gyönyörű volt az az arc, és az egész jelenet.
"He has never been a bastard. He's the air to the iron throne. Ez Bran narrálásában, kimondva... elképesztően epic volt.
Bár azt nem értem, hogy hogyan lehet Aegon... az eredeti Aegon addigra már halott volt, vagy mi?
De igazából tökmindegy. All hail to Jon-Aegon.
A Fal
Szerintem ez volt a legsemmilyenebb jelenet, mind tudtuk, hogy ez meg fog történni, mind tudtuk, hogy az évad legvégén, hát megtörtént. Szerintem egy sárkány nem tudja ilyen gyorsan ekkora lyukat csinálni a falon, de tökmindegy, jól volt megcsinálva, és jó lezárás volt, félelmetes volt a halottak tömegének a látványa a Faltól délre, ez vitathatatlan. Annak meg nagyon örülök, hogy a Fal nem dőlt le teljesen, sőt, kimondottan csak egy kis része. Remélem állni fog a történet végén. (Bár azt nem tudom, hogy milyen okból, de remélem állni fog, és remélem az Éjjeli Őrség is létezni fog, mert most olvastam újra a második könyvet, és eszembe jutott, hogy ők a kedvenceim
).