https://www.youtu...hfgEqRUA40
Először is, ezzel a zenével búcsúzzunk a hős, nemes és büszke Tarlyktól. Felszálltam a Tarly-vonatra, követelem, hogy emeljék Samwellt a trónra! (De támasszák alá, nehogy úgy járjon, mint I. Béla).
Az ötödik részhez ezen kívül nincs sok hozzáfűznivalóm.
A hatodik:
Hát ez valami eszméletlenül logikátlan, ésszerűtlen, értelmetlen, iracionális katyvasz volt. Na, ez az a szint, ahol tényleg nevetségessé vált a teleportálás. Egy kis érzékeltetésnek:
https://postimg.o...ydb7vhhu1/
Szóval, a helyzet az, hogy a marathoni futó Gendry hazasprintelése után, a hollók megtettek 3300 km-t (minek ide facebook, ha vannak hollók?), majd az érkezésük után Dany átgondolta a helyzetet, megvitatta Tyrionnal, átöltözött, befonta a haját, aztán ő maga is a helyszínre repült (átrepülve gyakorlatilag majdnem nagyobb távolságot, mint a Meereen-Westeros távolság). Ezután szerencsétlen sárkányok olyan fáradtak lehettek, nem csoda, hogy egy dárda kinyírta őket... Ennyi erővel Dany néha elrepülgethetett volna Westerosra az elmúlt 6 évadban is, csak úgy kiruccanásképpen, úgy is hazaért volna vacsorára.
Na, de hogy valami jót is mondjak: végre egy rész, ahol nem utáltam danyt! Ez hatalmas szó, főleg azok után, amit a hős Tarlykkal tett. Tessék, csupán erre van szüksége egy nőnek: egy férfira, aki után epedezhet, és aki az idióta hozzá nem illő szerepből visszarántja a klasszikus szerelmes hercegnő szerepbe. Most sírhatnak a feministák, de ez van...
Dany helyett most Arya nyitogatta a bicskámat, azt hiszem ő az új "bitch, i hope you will die" szereplő.
Danyt voltaképp meg is sajnáltam, amikor meghalt a sárkánya. Egyértelmű, hogy egy ilyen esemény nagy személyiségváltozást idéz elő (bár nem vagyok benne biztos, hogy Dany tudta, hogy van még Drogonon kívül két másik is), és én ezt úgy interpretáltam, hogy most ő került a esendő áldozat szerepébe, aki szörnyetegekkel nézett szembe. Most ő volt a Tarly. Ő állt ott tehetetlenül, végignézve egy szerettének a halálát szörnyetegek által, akik ellen nincs fegyvere. Egy ilyen után meg kéne értenie, hogy milyen az, amikor ő terrorizálja az embereket a sárkányaival. Legalábbis arra számítana az ember, hogy azért mutatták be az utóbbi részekben negatívan, hogy nagyobbat üssön a változása. Csakhooogy a változás igazából nem jön át. Innentől kezdve irreleváns minden, amit az előző részekben tett, totál felesleges volt a tarlyk halála, a csaták, casterly hegy elfoglalása. Valahogy olyan érzésem volt, mintha egyetlen rész alatt leköpték volna az előző ötöt, miközben a rendezőknek kifolyik a kezéből a történet (és nem, nem azért, mert nem volt itt az idő, hogy végre a Másokkal foglalkozzunk, hanem egyszerűen a rész értékelhetetlensége miatt).
Thorost majdnem annyira sajnáltam, mint A Két Tarly Hőst. RIP.
1241, Magyarország. Hosszú, hideg tél. Mészárlások, rablás, gyilkolás. A tatár sereg mégsem tudott átkelni hetekig a Dunán, mert a magyar parasztok kimentek törni a jeget. Ezeknek is lehetett volna annyi eszük, miközben egy napig ott ácsorognak egy sziklán...
Ha már zombis jelenet: gondolom át kellett volna éreznem a kétségbeesést, a halálfélelmet, a feszültséget, de nem éreztem semmit. Sem akkor, amikor Jon belassítva tekintgetett körbe, sem akkor nem éreztem katarzist, amikor megérkeztek a sárkányok. Nem volt meg az a feeling, mint a Hardhome-i csatában, vagy akár most a Lannister seregek elégésekor. Egyedül akkor éreztem egy kis aggodalmat, amikor Tormundot fojtogatták. Az meg kifejezetten láma volt, hogy Benjen kiszállt a braavosi csónakból magára hagyva Szellemet, aztán megjelent, és fél perc múlva meghalt. Arról nem is beszélve, hogy a -30 C°-ban Jon kb. 3 perc alatt fagyott volna halálra a vizes ruhában, no de mindegy... már ott feladtam a régi jó logika keresését, amikor éltek olyan 90-es évekbeli fantasy klisékkel, hogy Jon pont a saját elejtett kardja mellett bukkan fel a vízből, meg hasonlók.
Tormund és Véreb párbeszéd volt a rész csúcspontja egyébként, bár az lehet az előző rész, most kicsit összefolynak a dolgok.
Arya nagyon idegesítő, bár ezt már lehet mondtam, Sansa lett az egyetlen értelmes nő.
A vége meg nem tetszett, egyértelmű okokból, kár volt elkezdeni nyáladzani. Bár, felőlem nyáladzhattak is volna, csak ne ott kötöttünk volna ki megint, hogy bend the knee. Hirtelen Dany elkezdett aggódni, hogy mit fognak gondolni Jon emberei, milyen megható. Vaj' akkor mit fognak gondolni, ha kiderül, hogy rokonok. Egyébként szerintem nem fogják az írók bevállalni a vérfertőzést, szóval az egyik mindenképp meg fog halni. Abból kifolyólag, hogy az utóbbi időben Jont szemérmetlenül tolják a trón felé (még jogos követeléshez való papirost is adtak neki), és azután, hogy Dany már-már kezdett mad queenné válni, és kiderült, hogy a sárkányait egy sima lándzsával ki lehet nyírni, szerintem elég egyértelmű, hogy Dany lesz a soros a pokolba. Nem tudom, a sorozatban mennyire volt szó Nissa Nissáról, de azon sem lepődnék meg, ha ezt a szálat hoznák be a végén.