Jamie és Bronn
Hát ez hatalmas hülyeség volt
Ez most tényleg, kimagyarázhatatlanul hülyeség volt. Egy páncélos ember több kilométert úszik egy folyóban, majd kijönnek, mintha semmi sem történt volna?
WTF?
Kíváncsi vagyok, hogy Bronn meddig marad hű Jamie-hez. És kíváncsi vagyok, hogy ha elpártol, akkor kihez (vissza Tyrionhoz, gondolom).
Dany és a Tarlyk
Nagyon tetszett, hogy rengetegen nem térdeltek le, és megmutatták, hogy kik is az igazi férfiak. A Tarlyk-ra ugyanez. Lehetnek olyanok, amilyenek, Randyll jellemzése Danyről 100%-osan illett.
Sosem szerettem Danyt, de ilyen mértékű undort és megvetést nem éreztem felé, talán még sosem, mint most. Nem azért, mert kivégeztette Randyllt, meg Dickont, dehogy. Nem is az, hogy hűséget követel, dehogy, hülye lenne, ha nem tenné. De az, ahogy csinálja ezt, az a színtiszta kegyetlenség, az, hogy félelemmel és terrorral manipulál... elvárja, hogy hűséget fogadjanak neki, miközben dothrakikkal rohanja le a birodalmat, meg sárkányokkal terrorizál? Beszéljen velük, nem lehetetlen, tárgyaljon velük. Aegonnak sikerült, és bár ő is használt sárkányokat, rövid idő alatt elérte, hogy mindenki, az egész birodalom szeresse, és hű legyen hozzá. Ha Dany így halad, akkor ez pont az apjára hajaz, még akkor is, ha ő nem őrültségből, simán csak ostobaságból, és kegyetlenségből csinálja azt, amit csinál. Szánalmas, és remélem, hogy ez még a visszájára is fog fordulni neki.
Sárkánykő1
Még akkor is, ha aztán megint nagyon szerethetővé és érthetővé vált, amint hazament, és Jonnal meg Jorahval került egy képernyőre. Egyrészt teljesen nyilvánvaló, hogy lassan teljesen belezúg Jonba (egyébként Emilia szerintem jól játsza ezt a részét, nagyon is), másrészt végre ott van mellette valaki, aki mellett nem kell a nagy, kegyetlen királynőt adnia, aki ismeri őt a kezdetektől, Jorah. Tetszett az a visszafogott közvetlenség, ahogy őt kezelte, az ölelés, a búcsúzás. (És a sorozatos Jorah sokkal szimpatikusabb, mint a könyvbéli.)
És talán ezért látszott most igazán, hogy nem őrültség vezeti őt (mármint Danyt), csak szimplán... téves gondolkodásmód, azt hiszi valamiről, hogy az a helyes, a jó út, miközben nem az. És ebben tényleg segíthet neki Tyrion. Ha nem hallgat rá, akkor viszont végképp elássa magát.
A Jon-Drogon jelenet meg epic volt, Kit Harrington tényleg évadról-évadra jobb.
Sárkánykő2
Örülök annak is, hogy a Danyt körbe vévő embereknek is egyértelmű, hogy nem csinálja jól, amit csinál. (Bár az Essosiaktól ezt nem láttuk még, pedig megnézném mondjuk Missandei arcát, amikor rájön, hogy Dany talán nem az a messiás, akinek képzelik.)
Kíváncsi vagyok, hogy Jorah-val mit akarnak kezdeni az írók, nem hiszem, hogy ő ott fog meghalni északon. Semleges számomra a karaktere, de ettől függetlenül fontos, és délen nagyobb súlya lenne a halálának, mint a Falon túl.
"With respect Your Grace, I don't need your permission. I am a king."
Tetszett Dany arca, amikor Jon kijelentette, hogy elmegy. Nem tudom, hogy álljak hozzá a köztük lévő kapcsolathoz, egyrészt tetszik, meg szerintem jól van eljátszva, van köztük kémia, másrészt meg ennél obviouslybb kimenetel nem nagyon létezik, a GoT meg nem nagyon szokott ezekre rámenni. Kicsit erőltetett, mindenki tudja, hogy ennek meg kell történnie, hát akkor megadják... de a GoT világában nem így szokott ez menni, akkor már Jamie meg Brienne is összejöhetett volna, ilyen alapon. Mindenesetre nem rossz, sőt, tetszik, hogy Dany belezúg Jonba (meg fordítva is valamennyire, ez tagadhatatlan), de na.
Királyvár
A Tyrion-Jamie beszélgetés nagyon tetszett (Bronnal is megnéztem volna Tyriont azért
). Feszült volt, kiábrándult, csalódott, de ott rejlett alatta a szeretet, Peter Dinklage meg brillírozott (meg Nikolaj is).
Nem tudom, hogy Cersei tényleg terhes-e (valószínűleg az), de biztos, hogy nem fog szülni, legalábbis a prófécia szerint 3 gyereke lesz. Mindenesetre Jamie-t ezzel félek végleg magához láncolta, és ahogy a rész ment, az is eldőlt, hogy Cersei nem fog meghalni ebben az évadban... és bár nagyon féltem ettől eredetileg, de másfelől meg el kell ismerni, hogy kell talán egy ilyen karakter az utolsó évadba is.
Bár annak, hogy őt meggyőzzék, és Jonék mellé álljon, szerintem nem sok értelme van. Nagyon árulást nézek ki ebből, és akkor a következő évad elején-közepén egy Cersei halált, és így talán jobb is lenne, több szálon futna még mindig a történet, nemcsak mindenki vs Mások, 6 részen keresztül (amik olyan hosszúak lesznek, hogy a 6 kiad 8-9 részt is.
(Sőt, talán pont ezért fog Jamie ellene fordulni, és ezért kapunk ilyen fájdalmas pillanatokat Jamitől, amikben Cersei magához láncolja őt, és nyilvánvalóvá teszik, hogy szereti a nővérét, nagyon, hogy majd még fájdalmasabb legyen, amikor megöli, a kisbabájukkal a hasában? Ez még GoT szinten is durva lenne, de... de ha Cersei, a Mások létezésének tudatában hátba támadja a nem rá koncentráló Danyt, akkor az olyan tett lehet, ami már Jamie számára is sok... áh, meglátjuk.)
Deres
Már évadok óta nem tudok igazán drukkolni Aryanak (vagyis ez is inkább hullámvölgyes), és most végképp nyilvánvalóvá tette, hogy miért nem. Mert egy idióta pszichopata lett, és bár tökéletesen értem, és tetszik is, hogy miért vezettett ide a karaktere (sőt, a múltja miatt ez az egyetlen irány, talán), de elveszítette azt, ami a Starkokat Starkká tette. "Nem, ha elveszítik a fejüket"? WTF?
És én hülye, múlt héten hiányoltam Kisujj szarkavarását, hát most megkaptam, és egyrészt öröm, hogy újra zseniális a pali, másrészt meg kapja be. Nagyon remélem, hogy ez az egész oda vezet, hogy Arya és Sansa (meg Bran és Jon) között őszinte bizalom alakul ki, amikor tisztázzák a dolgokat, Kisujj meg a saját csapdájába sétál bele, és így azt is megkapom, hogy Kisujj magához méltóan fejezze be, meg azt is, hogy a Starkok (a lányok) felnőve, túlnőjjenek rajta, együtt, hiszen
"the lone wolf dies, but the pack survives".
Gendry
Hiányzott már
Nagy arc a srác. "Azt hittem még mindig evezel", mi?
Davos az egyik legkellemesebb karakter, nagyon kell az ő nyugis humora a szinte folyamatosan nyomott hangulatba. Az őrökkel is hogy leseftelte volna a dolgokat
Maga a megtestesült Robert. Nemcsak a pörölye miatt. Amikor odaállt Jon elé, és azt mondta, hogy ha igaz az, amit Davos mond, akkor ezt a háborút nem hagyhatja ki, az tiszta Robert volt. Ő ugyanezt tette volna. Amint meghallja, hogy jégzombik jönnek le északról, minden gondolkodás nélkül fogta volna az egész birodalmat, és ment volna aprítani őket, talán még örült is volna neki.
És a Gendry-Jon=Robert-Ned párhuzam nagyon adja
Sam
Majdnem lefejeltem az asztalt, amikor Gilly ilyen mellékes információként közölte velünk azt, hogy Rhaegar és Lyanna megházasodtak
Nagyon remélem, hogy viszik magukkal azt a nyomorult könyvet. Ez a könyvesek között is nagy kérdés volt, és azért sok mindent átértékel, még akkor is, ha Jon valószínűleg továbbra sem támaszt követelést a trón felé.
És Sam vajon hova megy? Ő az utolsó Tarly, de igazából mindegy, mert az Éjjeli Őrség tagja (bár lehet, hogy a sorozat végén már nem lesz Éjjeli Őrség, és akkor meg mindegy, csak élje túl - de szerintem ő túl fogja).
The Real Avengers
Ha hülye az indok, ha nem, ez a történelem legbadassabb csapata, és talán azért is, mert kb. ezer okuk van mindannyiuknak, hogy utálják egymást, de mégis, egy oldalon állnak, "because we are still breathing".
De vajon hányan élik túl? :/ Jon biztos. Dondarrion és Thoros szerintem biztosan meghal, és nagyon félek tőle, hogy Gendry is, de neki nagyon drukkolok, hogy túlélje. A Vérebet is sajnálnám, az ő karakterében még rengeteg minden lenne, az utolsó évadra is. Jorah nem hiszem, hogy meghal Danytől ilyen messze. Tormund... szerintem ő is meghal.
Aztán lehet, hogy csak Jon éli túl... az mondjuk kemény lenne. Akárhogy is, az biztos, hogy brutális lesz. És Dany közben üldögél? Epic lenne, ha a rész végén megjelenne egy sárkánnyal a hátán, és megmentené Jont.