Jó rész volt ez is, bár engem annyira nem nyűgözött le, mint az első három, meg mint sokakat.
-Bronn meg Jamie nagyon jó páros együtt, már majdnem olyan jó, mint a Tyrion-Bronn.
-Mycroft nagyon adta a zsidót
-
Kisujj karakterével sürgősen kezdeni kéne viszont valamit. Sajnálnám, ha az egyik legérdekesebb karakter végleg lesüllyedne arra a szintre, amin most van- creepy pedo bácsiként mászkál fel-alá, Sansa szoknyája után. Belegondolva, hogy tőle tartottam az évad előtt a legjobban, hogy beleköp Jon levesébe, most meg, 3 rész elteltével semmilyen potenciális fenyegetést nem látok benne, azért valahol szomorú (még ha örülök is annak, hogy nem lesz fölösleges intrika a Stark gyerekek között). Gyanítom, hogy nem fogja túlélni az évadot, de remélem, hogy azért nem ennyi lesz a karaktere. Bár ha az rá a magyarázat, hogy Sansa iránti gyengesége miatt került bele egy olyan szituációba, ami neki nem lett jó (hiszen a Starkok visszatérésével, a Mások fenyegetésével Észak végképp kikerült a kezeiből, és mostmár a Völgy sem fog ellenük fordulni, Dél pedig már senkit sem érdekel), akkor ezt el is tudnám fogadni, de na...
Bár másrészt öröm volt látni azt az arcát, amikor Bran beszólt neki, hogy "Chaos is a ladder", meg amikor Aryat nézte, és tudatosította, hogy ez a dolog már túlnőtt a politikai szarkavaráson, és neki itt már nem nagyon osztottak lapot.
Kíváncsi vagyok, hogy hogyan fog elbukni (gyanítom Sansa által, vagy talán még inkább mind a három Stark gyerek által közösen- Bran és Sansa leleplezi a múltbeli tetteit, Arya meg megöli majd azzal a tőrrel). De azért remélem, hogy megpróbálkozik valamivel, remélem nem sikerül, de legalább csináljon valamit.
-
Brant durva látni, de én nagyon örülök, hogy megmerték ezt lépni vele a készítők, ahogy Meera mondta, ő meghalt abban a barlangban. És pl. Jon halálával szemben, amivel semmit nem kezdtek, nem lett következménye (csak annyi, hogy elhagyhatta az őrséget), ennek nagyon is lett, nem maradt súlytalan, így volt tétje annak, ami vele történt.
Bár Meerat nagyon sajnálom, nekem nagyon tetszik a karaktere (meg a csaj is
), remélem visszatér még, és ha valakivel, akkor remélem vele "normálisan" tud majd beszélni még egyet Bran.
-A fentiekből következik, hogy én annak is örülök, hogy pont azért, amin átmentek, nem lett könnyes-érzelmes találkozó Arya visszajöveteléből sem. Szép volt, de pont olyan mértékben, amennyire kellett, amennyire hihető olyan emberektől, akik átmentek azon, amin. (Azt meg rossz látni, hogy már senki sem tudja, ki az a Ser Rodrik, meg Luwin mester
)
És hát szegény Sansa, elég furcsán érezheti magát köztük
De szép volt az, amikor láttuk őket hármasban sétálni Deresben. Mindennek ellenére, visszatértek, erősebbek lettek, és maradt Stark Északon.
-
Arya nyilván megkapta a tőrt, örülök neki. Nagyon tetszett a Brienne-el való gyakorlása, látványos volt, gyors, pörgős, bár én is túlzásnak tartom azt, amikor már kifejezetten kardoztak, ott Brienne el kellett volna söpörje Arya Tűjét. Viszont az edzés első fele, amikor csak kerülgette, szúrt, alig érintett kard-kardot, szerintem baromi jól lett megkoreografálva (és egyébként láttunk már ilyet, amikor Jorah harcolt Meeren harci vermében egy Braavosival).
De azért remélem, hogy kordában lesz tartva a karaktere. Nagyon nem örülnék neki, ha most Arya egy megállíthatatlan terminátornak lenne beállítva.
Meg aztán, én most már nem is nagyon tudok azonosulni vele. Arya már nem az az Arya, Bran sem az a Bran, és bár Sansa sem az a Sansa, de ő megőrizte magában azt, ami mélyen volt. Talán ezért könnyű most neki drukkolnom, őt szeretni a Stark gyerekek közül.
Jonra nagyon kíváncsi lennék, ő hogyan reagálna Arya és Bran változására. Valószínűleg jobban megértené őket, de nem vagyok benne biztos, hogy örülne annak, akivé Arya vált.
De szerintem sajnos ha lesz találkozásuk, akkor az csak a következő évadban lesz (esetleg az évad végén... Eastwatch után... örülnék neki).
-
Dany és Jon jelenete a barlangban nagyon tetszett. (Dany pedig gyönyörű volt ott.) Most már teljesen nyilvánvaló, hogy ezek között lesz valami, hogy ez jó-e, vagy erőltetett, az majd kiderül később.
Dany "bend the knee" szövege szerintem sosem volt hitelesebb, nem volt elszállt. Egyrészt persze idióta, hogy még mindig ezt hajtogatja, másrészt Jonnak sem nagyon van már racionális oka arra, hogy ne fogadjon hűséget (hacsak nem várná el Dany azt, hogy segítsen Cersei ellen, mert ha igen, akkor a csaj egy kretén, és teljesen egyértelmű, hogy nem szabad letérdelnie). Én biztos, hogy azt mondanám Danynek, hogy oké, ha megnyerjük az igazi háborút, és élünk mindketten, akkor hűséget fogadok. A birodalomnak amúgy sincs jobb esélye Danynél, még úgy is, hogy inkompetens uralkodó, más nem tudná már egyben tartani, megmenteni egymás szétszedésétől. (Mellesleg Dany ugyanazt mondta Jonnak, amit Jon mondott Mance-nek, két évaddal ezelőtt, nice shot.)
Jon tanácsával teljesen egyetértettem, és Dany részéről teljesen unfair volt Tyrion hűségének a megkérdőjelezése, de a terveinek kritizálása nem.
És nem tudom ki mondta már, de teljesen egyetértek, Jonnak nagyon sürgősen el kéne hagynia már Sárkánykőt. Sajnálom, hogy még a következő részben is (legalábbis az elején) ott lesz, talán már ez is sok volt (bár gondolom kellett adniuk közös perceket Danyvel, és ezt meg is értem, de na, ennyi már bőven elég volt, húzzon haza északra, és gyakjon le néhány Mást
).
- A csata
Elképesztő volt. A feszültség, a látvány, a vér, a káosz, a tűz, Drogon, és különösen, hogy Jamie és Bronn szemszögéből néztük főleg az eseményeket. Teljesen egyetértek Dany lépésével, azzal viszont, hogy ezt így (ahogy itt másvalaki, talán Saphira mondta), figyelmeztetés nélkül, anélkül, hogy esélyt adott volna a fegyverletételre, az átállásra, azzal viszont nem. A dothrakik is nagyon tetszettek, nem tűnt nekem úgy, hogy a Lannisterek esélytelenek lennének ellenük ha nincs Drogon (és igen, ezért volt végtelenül irritáló és alaptalan annak a dothrakinak a beszólása), de egyúttal ki lett emelve, hogy lovon verhetetlenek, és váratlanul támadva (az már más kérdés, hogy a "valóságban"-azaz a könyvben- sosem lett volna ez váratlan, Jamie nem létezik, hogy ne állítson felderítőket és őrszemeket, de ilyen apróságokat már régen nem kérek számon a sorozattól (ahogy pl. a teleportálásokat sem)), 1v1-ekben nem nagyon lehet őket megverni (és annak is örülök, hogy Bronn sem alázta azt a dothraki lovast, sőt, ellenkezőleg).
Azon kaptam magam egyébként, hogy Bronnak drukkolok, hogy lője Drogont, másrészről meg nyilván ne, így nem halhat meg egy sárkány, csak úgy, szóval ez volt a legjobb megoldás. Megsebezték, nem is kicsit, a sárkányölés jöhet majd az évad végén (és akkor sem Drogon, valószínűleg, bár sokkal jobb lenne, belegondolva, ha ő halna meg, így lenne súlya igazán a sárkányölésnek, másrészt végre a másik kettő is kapna elég időt és teret).
Jamie meg... rettentő kemény volt, az egész rész alatt, átérezhető volt az arcán a terror, és a tehetetlenség, éppen ezért volt annyira kemény amikor vágtatott Dany irányába, mint az első könyvben Robb ellen, amikor látta, hogy már minden elveszett, az életét kockáztatva megpróbálta levágni Robbot.
Nagyon-nagyon remélem, hogy nem hal meg. Nagyon remélem. Nem ilyen semmilyen halált érdemel.
Szóval ez is jó rész volt, a csata brutális volt, az egyik legjobb hangulatú az egész sorozatban. Jó volt igazából minden, nem panaszkodhatok most sem.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hova fogják továbbvinni a dolgokat, Bronnt és Jamie-t, Danyt. A következő rész címe (SPOILER) Eastwatch, alig várom. Igazából a második előzetes óta ezt várom, és valahogy ebben biztos vagyok, hogy brutálisan jó lesz. Dany meg Cersei szálában már kevésbé, de reménykedem. A hangulata biztos nagyon jó lesz annak is, meg amúgy is, sokkal fontosabb már az északi szál. Az meg Tormunddal, Jonnal, Vérebbel, Dondarrionnal nem lehet rossz