Ritkán mondok rosszat könyvekről, főleg a scifi témában, de a Hét Éva c. borzalom annyira fölbaszott, hogy muszáj írnom róla, nehogy megvegyétek.
A sztori szerint valami belebaszódott a Holdba, átment rajta, mint Sherman tankon a 88-cas lövedék, és a keletkező erőhatások miatt a Hold darabjaira esett szét. Angol tudósok kiszámolták, hogy a becsapódástól kezdve két évük van hátra az ún Kemény Esőig, amikor is a Hold megmaradt darabjai, amik nem maradnak magas keringési pályán, szépen visszapotyognak oda, ahonnan származnak, vagyis a Földre. Ezek a darabok lehetnek 100 méteresek, és Izland méretűek is. Menekvésre esélyünk sincs, ezért kitalálták, hogy kibővítik az ISS-t új lakómodulokkal, hogy legalább egy 1000 fős emberi populáció + több ezer állatfaj genetikai kódja életben maradjon a következő 5000 évre, amíg el nem múlik a világvége. Erre összesen két évük van, aztán rekt, minden életnek vége a földön.
A sztori érdekes és nem is indul rosszul. A történet szerencsére nem a földre fókuszál hanem arra, ahogy öszeerakják a bárkát, ami napról napra nagyobb és veszélyesebb lesz. A könyv igyekszik sokszor időt szakítani a normális, átfogó tudományos magyarázatokra a kozmikus háttér sugárzástól kezdve a röppálya ívekig, stb. Ez tetszett benne, mert ha valaki, hát én szeretem az efajta pöcsölést a részleteken.
Viszont!
Ez az egyetlen, ami működött a könyvben. Hiába a jó sztori, ha a karakterek és a történetvezetés miatt az egész olyan kurva unalmas, mint a Varjak Lakomája és a Sárkányok Tánca együtt. Baromi vontatott, unalmas, és üres a történet. Szerethető karakterek nincsenek, vagy legalábbis én nem találtam belőlük egyet sem, és miután elkezdődik a Kemény Eső (kb 200. oldal körül) szinte gyök kettőre esik vissza a történet vezetése, és kibaszottul unalmas lesz az egész. Tökölnek itt az emberek 3 évvel a kataklizma után, hogy mihez kezdjenek, persze a jó politikusok magukhoz akarják ragadni a hatalmat, amibe a legénység fele belepusztul, majd még meghalnak páran. A könyv negyede után az egyetlen érdekes rész, amikor a bárkát a Hold pályájának a magasságába juttatják, hogy aztán az egyik nagyobb darabba ékeljék be magukat, ami nem hullott vissza. De ezt leszámítva 300 oldalon keresztül nem történik semmi. A könyv utolsó nagy fejezete spoiler lenne, így csak annyit írok róla, hogy visszasírom a The 100 töketlen tinijeit a földön.
Összegezve ez egy borzasztóan unalmas, érdektelen, üres, lelketlen könyv lett, ami bőven nem érdemelt akkora kultuszt, amit kapott, és bőven nem éri meg azt a kemény 5 rugót, amit ki kellett fizetnem érte. Semmiképp ne kerüljetek a közelébe, inkább igyátok el az árát, vagy vegyétek meg az Idő Gyermekei, vagy a Valós Halál c. könyveket, amikről majd a későbbiekben még fogok írni.
szerk: lel ezek szerint Szentinel nagy fanja a könyveknek. Kíváncsi vagyok az ellenérveire, de szerintem ő is csak divat diszlájkoló és nincs mögötte semmilyen egyedi gondolat.
Szerkesztette: Capac - 2017.11.16. 18:58