Ha már szerelmi történet...
A Sötét Ötven Árnyalata
Tegnap este kicsit magamba zuhantam, és egy kevés rumozás közben, letöltöttem 4K-ban a Feke 50 Árnyalatát. És meg is néztem.
A Szürke 50 Árnyalata számomra meghatározó, szexuális tartalmú lélektani karakterdráma film, az elmúlt kb 10 évből. A sztori,a krakterek mélysége, mind elképesztően jól lett megírva, megteremtve a tökéletes drámát. A Dakota Johnson által alakított Anastasia testesíti meg az erős, független nőt. Az álomnőmet, hogy úgy fogalmazzak. Bocsi Hinata, de így van. Az ideális nő az, aki félreteszi az előítéleteket, ha meglát egy köteg Deákot a Deákon. Ez tény. A film remekül építette fel a sfélénk, naív kislány történetét, aki kemény, megfontolt, és erős nővé érett meg a film végére. Lenyűgöző, ahogy a karakter átformálódott, és ebben tényleg minden elismerésem az író, és a készítők felé. Analtasia természetesen kapott egy lelki társat, egy lelki medátort, Grey személyében, aki gazdag, sikeres, és jóképő. Mint az én gonosz ikertestvérem. Kajakra, ha ratyi lennék, rámozdulnék. Szóval a film remekül építette fel kettejük szerelmét, nagy hangsújt fektetve a testi érintkezésre. Az a sok szex, szerintem egy életre meghatározta minden szexuális fétisemet, és szerintem totál kielégítetlenül fogok meghalni, mert nincs olyan, hogy valaki minden álmomat teljesítse. A történeten túl, persze a film technikai oldala is lenyűgöző volt. A hosszú egysnittes jelenetek, a remekül koerografált szex jelenetek, a fény-árnyék viszont használata tökéletes noir külsőt adott, egy amúgy szerelmi történetnek. Remek film volt, nagyon tetszett, és vártam a folytatást. Amit most meg is kaptam ^^
Ééééés eljött a régen várt folytatás, az elmúlt 2 évet kroálomban töltöttem, hogy ne kelljen annyit várnom. Az elmémet föltöltöttem a skynetbe, hogy minden eshetőséget lefuttasson arról, hogy mennyire lesz zseniális a folytatás. És hogy az lett? Hell Yeah!
A sztori szerint 2 évvel járunk a jövőben. Anastasia felnőtt, érett, erős, fétismentes nő lett, aki saját karriert indított, közben Christian meg a szakítás utáni depresszióból próbál kiláballni, amíg, egy csodás estén össze nem futnak véletlenül egy giccses kiállításon, ahol aztán a szerelem újra feléled hamvaibó. Anastasia rádöbben, hogy még mindig mély érzelmeket táplál Grey iránt, és nem tud nemet mondani neki. Itt megjegyzem, hogy a mostani szex jelenetek már egyáltalán nem annyire eltúlzottak, betegesek. Én ezt a szerelmük kiteljesedésének hiszem, amikor már nem kell kipróbálni minden kelléket, elég, ha a másikat érzed.
A sztori megint remekül lett felépítve. A történetek folyása egyenletes, nincsenek elnyújtott jelenetek. A film nálam akkor lép át egy új fokozatba, amikor megjelenik Grey rég nem látott szerelme, aki komoly veszélyt jelent Anastasiára. Lenyűgöző, ahogy Grey a lány védelmére kel, a dráma itt volt a csúcsponton, komolyan, néha a film nézése közben levegőért kellett kapkodnom, annyira mély volt az adott szituáció, hogy teljesen beleéltem magam. A film végi katarzis meg akkora spoiler lenne, hhogy nem merem ellőni, de arról biztosíthatok mindenkit, hogy ennek lesz még folytatása. Nem is akármilyen.
Szóval a film sztorija közel tökéletesen lett megírva (megint) a karakterek remekül vannak árnyalva, felépítve, a történet folyamatosan halad, a színészek valami eszméletlenül nagyot alkottak. Nem lennék meglepve, hogy ha ezek után egy újabb Hollywood álompárt köszönthetnénk Dakota Johnson és Jamie Dornan személyében.
A mozi technikai oldalról is megint kifogástalan lett. Remek az operatőri munka, a sokszor természetes fényekben fölvett jelenetek egy teljesen új dimenzióba emelik a noir műfaját. Hangilag is tökéletes, a remek filmzene gyűjtemény föltörli Hans Zimmerrel a padlót.
Végszóként azt tudom mondani, hogy mindenképpen nézzétek meg a filmet mert megéri.
Szerkesztette: Capac - 2017.04.01. 18:26