Tudom, ez nem sci-fi és zombik sincsenek benne, de azért mégiscsak ma éjjel lesz az Oscar-díjátadó (nemtom fennmarad-e valaki rajtam kívül), és ez volt az első filmes szezon, amiben majdnem elejétől a végéig nyomon követtem a díjátadók eredményeit, a kritikai véleményeket és a felkapottságot, ill. az első év, hogy ennyit megnéztem a legjobb film jelöltekből (konkrétan a 9-ből 5-öt), úgyhogy röviden leírnám a véleményem, szerintem ki mit érdemelne.
A legjobb film:
Nem láttam a Fences-t, a Hell or High water-t, a Hidden Figures/Számolás jogát (ezt valószínűleg nem is fogom, mert nem izgat) és a Lion/Oroszlán-t. 99,99%, hogy nem is ezek közül fog kikerülni a győztes, szóval úgy gondoltam, hogy ráérek, bár a Hell or High Water-re egyre kíváncsibb vagyok.
Arrival/Érkezés - írtam róla már ide is, meg hát a műfaja miatt nyilvánvalóan ezt láttátok szerintem a legtöbben a fórumról, úgyhogy nem akarok fölöslegesen pofázni. Szerintem zseniális film, az elejétől a végéig, a színészek (Amy Adams elmaradt jelölése hatalmas WTF, de Jeremy Renner és Firest Whitaker is baromi jól hoznak egy kimondottan érdekes és értelmes, szimpatikus, a klisétől eltérő karaktert), a hangulat, a zene, a film vezetése és témája, mind odavágott. Nyilvánvalóan esélytelen, hogy komoly díjat nyerjen (legalábbis a főkategóriákban), ami hát nyilvánvalóan az akadémia hozzáállását tükrözi, de ez más kérdés.
9/10 nálam, tutira.
Hacksaw Ridge/Fegyvertelen katona - szintén a műfaja miatt ezt valószínűleg páran láttátok azért, tök jó film, de összességében ennyi. Egy jó történet, korrektül elmesélve és korrektül vászonra véve. Neem tartom tökéletes rendezésnek, egyes jelenetek (főleg az elején) véleményem szerint ütötték egymást, néha mintha csak egymás mellé lettek volna pakolgatva a történések, de lehet, hogy csak nekem volt túl egyszerű. Nyilván nagyon tökös film, kicsit számomra túl pátoszos néha-néha, de egy korrekt, egyszernézős háborús film.
8/10 körül van nálam.
És akkor a három film, ami között elosztják majd az összes nagy kategóriát:
Moonlight/Holdfény
A kritikusok imádják, és egy bizonyos szempontból meg is értem, de én, a moziban ülve egyszerűen, egy bizonyos pont után untam. Pedig én nagyon szeretem a lassú, feszültséggel teli, művészi (vagy művészieskedő), folytogató drámákat, de a filmben annnyira lassan történik minden, a karakterek közti kapcsolat annyira lassan van kibontva és elmélyítve, hogy (főleg, hogy elég egyértelmű volt egy idő után, hogy mire megy ki az adott jelenet) gyakran pillantottam az órámra. Nyilván, a homoszexuális téma sem áll hozzám közel, de ez egyáltalán nem kizáró ok, sőt, szerintem pont, hogy ez esetben előny, mert nem indult rögtön előnyből a film, a halmozottan hátrányos helyzet bemutatásával, mint érzésem szerint sokaknál. A színészek persze átütőek, a fényképezés gyönyörű, a zene felkavaró, a hangulat nagyon nyomasztó, de a film felénél én egyszerűen rettenetesen meguntam, a film nem ment feljebb (egészen talán a legvégééig), lejjebb, úszott az árral. Akit beszippantott, annak nyilván bejött, nekem nem. Ráadásul néha itt is azt éreztem, hogy a zseniális jelenetekre való törekvés felülírta a film folyamatosságát, néha egyes jelenetek a csúcsra vitték a feszültséget, hogy aztán egy éles vágás után az egész kezdődjön elölről, újra felépítve az adott jelenetet. És a sokadig ilyen éles vágás, és a feszültség újra felépítése után én egyszerűen meguntam. Ezért bár rengeteg szép, vagy talán zseniális elem is van a filmben, az összkép kifejezetten nem tetszett.
7,5 körül van nálam.
Manchester by the sea/A régi város
Tegnap néztem meg az öcsémmel, éppen ezért nehéz róla átgondolt véleményt mondani (bár szerintem már eléggé leülepedett bennem). A film, jó sokáig kifejezetten zavart, hogy aztán az utolsó 20 percre gyönyörűen minden összeálljon. Nyilván értem, hogy direkt akartak egy borzasztóan tragikus filmet nem tragikusan ábrázolni, de engem sokáig zavart, hogy mennyire jól szórakozom a filmen, a helyzetek szépsége vagy egyszerűsége, mindennapisága láttán, miközben egy borzasztóan komoly dologról van szó, és magamba kéne roskadjak. Persze, megértettük, hogy miért nem volt szinte senki különösebben lesújtva a báty-apa halála miatt (meg aztán az is gyönyörűen kijött, hogy ez csak a felszín, és mélyen belül mi van elnyomva a fiúban és Affleck-öccs karakterében), de nekem ez akkor is... talán mert tavaly vesztettem el a nagybátyámat, és átéltem életem első igazi gyászát, mivel az első olyan haláeset volt az életemben, aki hozzám igazán közel állt, és megtapasztaltam, hogy mekkora sokk az ilyen hír. Nyilván, kiderült, hogy ők erre már rég készültek és nem volt váratlan, de akkor is.
Ettől eltekintve, rettenetesen nyomasztó és tragikus film, mindenféle giccsességtől és színészi túlkapástól mentes, realistán és mégis... gyönyörűen bemutatva egy... talán feldolgozhatatlan életet. Casey Affleck valószínűleg el is viszi az Oscart (hacsak a szexuális zaklatásos ügye nem befolyásolta a szavazókat), és meg is érdemli (bár végig egy arcot-érezelemállapotot kellett hoznia, az is igaz, de azt mégis tökéletesen, hitelesen, átütően és lesújtóan tette). Durva film.
És a végén, amikor minden összeáll, talán még szívmelengető is, elgondolkodtató és... azt hiszem, hogy valahol tanulságos is. Külön pozitívum, hogy az összes karakter intelligens, szerethető, szimpatikus, a tini fiú nem egy retardált, hanem egy kompetens, empatikus és okos karakter, a volt-feleség (mindkettő) érthető és Casey volt felesége megrázó is, a töltelék emberk is a mindennapi életből vett, boldogulni vágyó és a hétköznapiságukkal megragadó emberek.
De valamiért mégis, talán azért, mert sokáig nem áll össze a kép, nem tudott megrázni a film, sokkakkal ellentétben.
8,5/10 még így is.
La La Land/Kaliforniai álom
Nem fogom túlragozni, el tudom képzelni, hogy sokan el sem tudják képzelni egy musicalről ezt, ami ráadásul alapvetően romantikus (bár nem a szerelemről szól), de... ez számomra egy olyan film, amiről nagyon-nagyon sokáig tudnék beszélni, annyira zseniális. Minden egyes képkocka és dallam művészet, Gosling és Emma Stone gyönyörűek együtt, a dalok még egy hónap múlva is az ember fejében vannak (legalábbis aki egy kicsit is érdeklődik ez iránt a műfaj iránt), minden képbeállítás, koreográfia, tekintet a helyén van, a történet felemel és lehúz, elragad, elkápráztat és a végén elgondolkodtat, és nem enged el hetekig.
10/10, és azt hiszem, hogy nálam all time Top 10-ben is ott van a helye.
Persze ez azért necces, mert ismerek olyan embert, aki fél óra után felállt, mondván táncolnak és énekelnek, mi van ebben. De azért azt hiszem, ők vannak kisebbségben és a díjátadó szezonból ítélve valószínűleg meg is kapja az Oscart, remélem minél többet.
Amit még jobban remélek, hogy a rendezésért elvihet Chazelle a szobrot, ez a kölyök egy zseni, két filmje van, és mindkettő zseniális, megérdemli. Pláne, hogy szerintem rendezésben a legerősebb (oké, a zenén kívül) a Kaliforniai álom.
A férfi főszereplőért három esélyes van: Gosling, Affleck és Denzel Washington (őt ugye még nem láttam a Fencesben).
Nem fog mindent a La La Land nyerni, meg eleve Emma Stone-on van a nagyobb hangsúly a filmben, úgyhogy Goslingot kizárnám (hacsak nem akarnak történelmet csinálni a La La Land-del). Ha csak nem zavar be a botránya, akkor ezt minden jel szerint Affleck fogja elvinni, és talán meg is érdemli. Ha igen, akkor itt az esély, hogy adjanak Denzelnek egy Oscart. Úgyhogy Affleck vagy Denzel, szerintem Affleck.
Szerk2.: Ja most látom, hogy Denzelnek van már kettő, LOL Erről valahogy lemaradtam. Hát akkor nem kérdés, hogy Affleck.
Szerk.: El kellett küldjem, mert kezdődött a Dunán a Mephistó.
A női főszereplőért szerintem két esélyes van, Emma Stone vagy Natalie Portman. Bár mindenki Natalie-t várta a Jackie-ért, a díjszezon alapján ez úgy néz ki Emma lesz. Nem láttam a Jackie-t, de őszintén remélem, hogy Emma megkapja az Oscart.
Éés kb. ennyi.
Na de, majd meglátjuk.
Szerk.:
Vazz, ne már, mi volt itt a végén? Pedig annyira örültem a La La Landnek. Kicsit csalódtam most, véleményem szerint több film is sokkal inkább megérdemelte volna, mint a Moonlight. Persze így is nyert 6-ot, de na...
Na mindegy, legalább a Mindenki által megint van Oscar-díjunk
Szerkesztette: Jon - 2017.02.27. 06:13