Westworld, no spoilers.
Őszintén szólva azt reméltem, hogy az Ex Machina után ezen a szinten már túlléptünk ebben a témában. Ugye a mesterséges intelligenciás történetek nagyon sokáig két végletre korlátozódtak, a Will Smithes Én, a Robot-féle nyálfolyamra, hogy "ő is érző lény, egyem a kis processzorát", meg a Kaptár és Terminátor-féle mindenkit legyilkolós hűdegonosz-emberiségkiírtós AI-ra. Persze ezeknek meg volt a helyük a maguk idejében, amikor még friss volt a téma, de aztán nagyon gyorsan bejáratták őket és unalmassá váltak. Aztán jött az Ex Machina, ami ezt a kettőt briliánsan kombinálta, és az ember reménykedett, hogy sikerült friss lendületet adni a témának. A Westword feléig úgy is tűnt, hogy ezt a trendet sikerül követni.
De aztán... úgy érzem, mintha akarták mindkettőt és egyiket sem. Egy olyan festményt kaptunk, aminek a bal sarka Klimt, a jobb teteje Monet és a közepe da Vinci, és közelről nézve gyönyörű, de ha hátra lépsz egyet, akkor nincs semmi értelme. Szépnek ha fél szemmel sandítasz 1-1 részére akkor szép, de nem ábrázol az ég világon semmit sem, így meg mit kezdesz vele?
Az emberi karakterekkel ugyanez a baj, nálunk se tudják eldönteni, hogy mit akarnak, nem csak a hostoknál - például a technikus csávót én hüledezve néztem a végére már, vagy három különböző ember írta őt úgy, hogy nem konzultáltak egymással, vagy kivágtak egy jelenetet arról, hogy teljesen őrült, én nem tudom, de semmi érelme sincs annak amit csinál. Van benne pár jó ötlet meg csavar, persze, de ezekre simán rá lehet jönni a vége felé, és sok köztük az olyan labda, amit elegánsabb lett volna nem lecsapni, vagy legalább elég tétet pakolni rájuk ahhoz, hogy számítsanak. A legtöbbről nem tudni, hogy egy most egy hűha-pillanat vagy drámai akart-e lenni, vagy tényleg azt akarták, hogy rájöjjön az ember, így ezek is beestek két szék közé.
A vége ugyanilyen, esetlen és ellentmondásos, az ember csak sejti, hogy mit akarhattak vele mondani. Egyrészt semmi nem utalt eddig erre ebben a karakterben, hanem volt egy szépen meghatározott, egyértelmű kerete, amit hirtelen teljesen felrúgott, mindenféle előzetesen felvezetett emocionális mélység nélkül. Szóval akkor ez egy csavar, ugye? Nem, mert nem úgy lett mutatva. De igazából mindegy is, mert egyik esetben sincs értelme. Kicsit képregényes, olyan szempontból, hogy egyszerűen nem racionális egy-egy karakter még a saját őrületében sem, de amíg ez egy köttet utolsó pár panelén epic lenne, egy egyébként a valóságos keretek között játszódó sorozatban nem működik.
Én azt mondom, akit érdekel a téma annak egy nézést megér, de ne várjon tőle csodát. Esetleg ha nem ismeri annyira ezt a témát, akkor adhat valami újat, de amúgy max. szórakoztatni tud.
---------------------------------------------------
Szerintem ha már mesterséges intelligencia és emberek, többre mentek azzal, ha mengézitek ezt a két videót, amit az Electromából vágtak össze, amit Duft Punkék rendeztek még 2006-ban. Hiába, már 10 éve jobb érzékük volt ehhez a franciáknak, mint most az amcsiknak : (( A full filmet is megnézhetitek persze, de szerintem tök felesleges, mert a kettőből összeáll a lényeg, csak sokkal kevesebb üresjárattal.
https://www.youtu...rB-_nIer88
https://www.youtu...SLc8gZ3oEc
Szerkesztette: Sabaku - 2016.12.11. 11:44