Üdv. Terveztem egy utolsó hozzászólást még tavaly októberben, miután megláttam, hogy 1 híján 500-at írtam ide. Bár nem érdekelnek ezek a számok annyira, mint néhány más személyt, de akkor úgy gondoltam, hogy majd 1 évvel később írok egy visszatekintőt, hogy milyen volt a fórum akkoriban és milyen lenne akkor. Ezt azért változtatom meg most, mert elérkeztünk a manga feléhez, egy vízválasztó vonalhoz, s láthatóan az utolsó fejezetet követően még inkább negatívvá vált a topic.
Régen szerettem ide járni, mert sokan olvasgattuk a fórumot és jó kis vitákat vívtunk egymással. Volt 1-2 személyeskedés ugyan, de valahogy mindenkiben a pozitivitás volt az egész sztorival kapcsolatban, lassan mindenki megemésztette az anime 1. részének elejét, elfogadta és meglátta a mögötte lévő logikát és onnantól kezdve a viták azon mentek alapvetően, hogy miért nem történik ez, az, amaz, de a vitákat kordában lehetett tartani.
Mielőtt elmentem, már éreztem, hogy elkezdett a szélsőségek felé terelődni a topic. Elmentek olyan személyek, akik alapvetően szintúgy pozitívan látták a történteket és jóformán egyedül maradtam. Jaeger, az a cinikus hozzászólás, hogy 'Jaj én időnként megvédtem azért a mangát' ezt sehol nem lehet látni. Főleg az utóbbi időben, de már korábban se.
Novemberben miután már itt hagytam az egészet, végül drasztikusan átbillent a topic a negatív fikázás felé, kb. mindenki által. Teljesen elszektásodott, mintha egy DK, vagy Fidesz FB csoportot olvasnék és azt érzem, hogy e hozzászólásom után kérdőre is leszek vonva. Hogy hogy lehet az, hogy én nekem még jelenleg sincs akkora problémám az egész történettel. Előre elkeserítek néhány embert: Nem fogok reagálni semmire, szóval nyugodtan lehet írni bármit. Kilehet akadni, stb.
A dolog pont az, hogy amúgy többségnek teljesen elfogadható az, amerre a történet jelenleg halad. Jómagam redditen szoktam vitázni, időnként Discordon, mert egyszerűen sokkal jobb érzéssel megy ezekre a platformokra az ember. Alapvetően senki nem fikázni jár oda, hanem értelmes objektív vitákat keres. Ez itt már régóta nincs. A legutolsó fejezet után 1 db olyan véleményt nem olvastam ami nem fogadná el a történteket és petíción gondolkozna. Mindenki alapvetően szomorú és várja a fejleményeket, Code kiteljesülését, Koji jövőbeni szerepét stb. stb. Egyáltalán nem látni ilyen szintű negativitást ezen platformokon.
Nagy hibának tartom azt, hogy a moderátorok ezt hagyták idáig elfajulni, vagy épp ők ezt be sem látják, azt gondolják minden normális. Az akinek tetszik a fejezet le sem meri már ide írni, mert jön a szektakommandó és szétszedi őt teljesen. Azt nem értem, hogy akkor miért nem lehet abbahagyni a sorozat nézését? Az nem indok, hogy mert Narutó. Akkor el kell könyvelni magatokban, hogy ez nem történt meg és számotokra az NS 500. részével minden véget ért. Rengeteg olyan sorozatot hagytam félbe, mert nem tetszettek a dolgok amerre haladnak. Egyiket se tartom szarnak, sőt egyik ilyennek se megyek a fórumára ócsárolni. Rengeteg embernek tetszenek a változtatások, vagy legalább is mérsékelten eltudják ezeket fogadni.
Amíg itt voltam, úgy érzem megpróbáltam minden hülye kis vitába beleállni, de karácsony körül néhány ilyet visszaolvastam, s fel kellett fedeznem a mérhetetlen naivitásomat. Azt láttam, hogy az amit én írok egyik fülön be, a másikon ki. Volt is akivel PM-en beszéltem a helyzetről, hogy hihetetlen hová fajult a fórum.
Pl. sokáig volt vita az, hogy miért is nem használ Naruto Rikudou Sage módot, vagy épp miért nem használ spécibb Rasengant, egyebeket. Amikor leírtam, hogy az ellenfele simán lekicsinyítené így nincs értelme még napokkal később akkor sem lehetett ezt felfogni, sőt hónapokig nem, pedig nem olyan nehéz. Rengetegszer vitáztunk arról, hogy én nem láttam bele azt a gyengítést korábban amit ti igen és a többség nyilván ezen a platformon nem értett velem egyet. Ugyanakkor a már korábban említett redditen pedig nagyon sokszor az én állításomhoz hasonló véleményeket lehetett olvasni már akkoriban is. Párszor fel is emlegettem.
Naruto összes képessége és módja lényegében a projectile. A projectile, ha valaki nem érti, ez egy fizikailag létező dolog lényegében, s mivel fizikailag létezik, ezért lehet őket kicsinyíteni. Például a klónok, Rasengang változatok mind ilyenek. Felesleges spéci módokba menni, ha azok csak ezeket erősítik. Mi maradt? A Taijutsu amiben pedig láthatóan erősebb volt az ellenfél. Lévén azért, mert Naruto nem edzett szinte semmit, lévén azért, mert egy Kaguyától is magasabb szintű ellenfélről van szó. De egyébként miért is baj az, hogy nem tudták legyőzni? Miért kéne minden ellenfelet legyőzni?
A történelem során sem létezett soha olyan birodalom amit egyszer ne tudtak volna megállítani előbb vagy utóbb. Egyébként megkérdezte Kuramától, hogy mennyire különbözik a Baryon mód a Sage Six Path módtól, de az csak egy szimpla kérdés volt, nem lehet arra asszociálni, hogy képes arra a módra még. De, ha képes is lett volna rá, mit kezdett volna vele? Akkor is csak projectile képességekkel rendelkezik. A truuthseeker orbokat ugyanúgy lelehet kicsinyíteni.
Kurama pontosan tudta ezt ellentétben az itt fórumozókkal ezért egy olyan módot használtak amely az érintés segítségével csökkenti az ellenfél élethosszát, hiszen megérinteni még megtudták őt. Azt már akkor tudtuk, hogy nagy ára lesz ennek.
Az én véleményem miszerint a Hagoromótól kapott erő elfogyott, azzal Sasuke se képes ezeket a spéci Rinnegan képességeket sokszor használni. Feltételezhetjük, hogy ezek használata rengeteg energiát igényel. Ezért haldoklik szinte mindig minden fejezetben. Vannak azonban olyan dolgok amik nekem is szemet szúrtak. Pl. használhatta volna a részleges Susanoo-t Isshiki egyik támadásának kivédésére. Támadásra felesleges lett volna, hiszen a Susanoo nyila is csak egy projectile. De hát minek írjam ezt le, ez nem számít ugye, hiszen én csak védeni tudom ezt a mangát.
A gyengítése a fő karaktereknek egyáltalán nem volt olyan drasztikus mint itt ez a fórum közösség leírja. Az a baj, hogy az én mérsékelt véleményemet ilyen hátszélben nem is lehet értelmesen kifejteni, mert túlságosan annak fog tűnni, hogy védem minden egyes mozdulatát a történetnek.
Megint egy politikai példával tudok jönni: Úgy néz ki ez az egész, mintha vagy a DK oldalán kellene meghatároznia magát valakinek, vagy a Fidesz oldalán. S a kettő között ugye nem létezik semmi más, mérsékelt vélemény.
Kurama halála és Sasuke Rinneganjának elvesztése, ha ez nálatok azt váltja ki, hogy emiatt nem nézitek tovább, ti döntésetek. Soha nem lehet megnyerni egy háborút veszteségek nélkül, s ha ez pont egy főszereplőt érint, akkor ez van. Jelzem, ha Amado képes egy komplett testrészt visszaadni majd Kawakinak, ahogy Orochimaru is képes a hihetetlen regenerációra úgy gondolom, hogy Sasuke szemét talán megtudják majd menteni. Ez persze csak gondolat.
Kurama ugyan meghalt, de nem tudhatjuk, hogy örökre, vagy csak olyan soká fog újjáéledni amikor Narutó már biztosan nem él.
Nem mellesleg 8 másik bijuu chakrájával még továbbra is rendelkezik és az is lehet, hogy majd ezen bijuukat kénytelenek lesznek belépecsételni.
Az, hogy Kurama meghalt Narutó-t jókora erőtől fosztják meg, Kawakinek meg lesz az ereje ahhoz, hogy szimplán elzárja őt valahová, így szerintem egyre jobban kiderül, hogy mi fog vele történni.
Tévedés, hogy Kawaki rendelkezne még Isshiki karmájával. Ott angolul azt mondta Momoshiki, hogy a karma már benne is 80%-ban végbement, tehát Otsutsukivá vált. Feltételezem Code elhelyez majd rajta egy Karmát, de kitudja.
Boruto szemsérülése pedig származhat majd abból, hogy letöri majd ismét a szarvát és kiszúrja Momoshiki Byakuganját, ezzel megszerezve a teljes öntudatot. Jelzem, hogy itt egyik harcban sem kerül elő a Jougan, Momoshiki állapoában Boruto a Byakugannal rendelkezett.
Annyi mindenre kitudnék térni még, de nem látom értelmét újra vitába gerjedni itt.
Régen amikor a Naruto manga ment még szintén tagja voltam a fórumnak és a moderátorok nem engedték meg akkor azt ami most itt megy. Ezt az ócsárolást és 100%-os negativitást minden fejezet után. Igaz, akkor még voltak többen akik ezen delikvenseket kordában tudták tartani.
Szeretném jelezni azok számára, akik alapvetően szeretik ezt a mangát és követik minden hónapban, nézzetek rá a Redditre és Discrodra (Redditről ellehet érni).
Soha nem fogtok olyan hozzászólásokkal találkozni, hogy valaki ott hagyja a mangát és társait. Objektív tényfeltáró beszélgetések, viták, amelyek alapvetően pozitív visszhanggal vannak a művel kapcsolatban.
Jelzem az utolsó fejezet után sem történt semmilyen petíció, semmilyen ellenvéleményezés. Mindenki inkább szomorú, de elfogadta és továbblép.
Most már, hogy Kishimoto visszavette, miután így lett eltervezve az egész már nem lehet Kodachi-t szapulni érte. Egyébként láttam karácsony körül a cinikus visszakérdezést, mintha nektek lett volna igazatok, hogy azért tér vissza, mert szar lenne az egész. Hogy miért is nem? Ezért:
Ha lett volna itt olyan akit kicsit is érdekel a sztori és utánajár a dolgoknak az már szólt volna, hogy tavaly decemberben maga Ikemoto jelentette be, hogy elérkeztünk a manga közepéhez. Eredetileg 60 volume-t terveztek és most járnak annak a felénél. Spinoff-nak indult az egész, rövidebb folytatásnak. A jelenlegi volume-t követően timeskip lesz a közeljövőben. Az eredeti megegyezés pedig az volt, hogy a második felére Kishimoto visszaveszi a történet írását, de a rajzolás marad Ikemoto munkája. Kodachi pedig a manga kiegészítésén fog továbbra is tevékenykedni az anime során, lévén, hogy az 1. fejezet óta ő annak az írója.
Lehet természetesen szidni Kishimotót emiatt, de lényegében már 2013-2014-ben el lett döntve, amikor az Otsutsukikkal kibővítette az egész naruoverse-t.