Köszönöm!
[Naruto-Kun Projekt] Shuumatsu no Valkyrie manga
Hali!
A 64. fejezet első oldalán "két lábon állba várja ellenfelét" van írva! Az "állba" az valószínűleg "állva" lesz!
Egy ismerősöm írt rám a minap, hogy van-e valami jó manga amit olvasok és ajánlani tudnék. Erre válaszként írtam neki, hogy a Record of Ragnarok vagy eredeti nevén Shuumatsu no Valkyrie 16. kötetét sikerült most befejeznem. Számomra idő hiányában ez a 16 kötet több mint egy évbe került. Mondjuk mellette egy másik mangát is olvasok, de azzal is le vagyok maradva.
Miután leírtam neki a véleményemet jött az ötlete, hogy írjam meg a fordító csapatnak is. Ennek okán szeretném megosztani mindenkivel a véleményemet, aki erre idejét szánja. Remélem, senkit sem sértek meg vele.
A leírásom kisebb spoilereket tartalmazhat és olyan üzemben készült, ahol más mangákat is feldolgoztak és azokról az én személyes véleményem nem mindig pozitív.
A rajzolás számomra bőven hozza azt a szintet, amit szeretettel tudok olvasni és szépnek tartok. Az igaz, hogy nekem egy Akame ga Kill! jobban bejön, de például az Attack on Titan-t a rajzstílusa miatt hagytam abba. A Ragnarök ábrázolása jól kihozza a harcok dinamikáját, a fegyverek vagy fegyverként használt testrészek súlyát és csapásaiknak fenyegetését.
A történet az 5. kötettől új szerkezeti elemeket kezd használni. Gondolok itt arra, hogy a későbbiekben fontosabb szerepet kapó karakterek nem csak az összecsapás közben kapják meg a múltjukat bemutató visszaemlékezéseket. Hanem a jelenben is kapnak kisebb vagy nagyobb lehetőségeket arra, hogy megismerhessük gondolkodásmódjukat és a konfliktusukat a másik táborral, ami így személyesebbé válhat ideológiai vagy egy egyszerű személyes nézeteltérés mentén.
Itt térnék rá egy gondolat erejéig az animére, aminek első évadját láttam. Sok jót és rosszat is hallottam az adaptációról. Nekem viszont csak egy problémám volt vele. Nem tudta áthozni a küzdelmek feszültségét. Lehet a tempója vagy az animációs megoldások vagy valami más volt a gond. Ezt nem tudom megmondani. Pedig én sem hónapról-hónapra olvastam a mangát és így nem fél év alatt lett vége a meccseknek. Tehát a küzdelmek nekem is relatív gyorsan folytatódtak és értek véget.
Ezzel el is érkeztem a következő pozitív ponthoz. A manga hangulata nagyon jó. Persze ha már tudod az eredményt és újra olvasod, akkor más a helyzet, de elsőre tényleg drukkolsz, és minden fordulatnál várod, mi lesz a következő meglepetés lépése a feleknek.
Befejezésképp néhány szó a magyar változatról. Nem nagyon tudok belekötni semmibe. A tisztítás igényesen van megcsinálva, a mondatok nincsenek túlbonyolítva. Néhány helyen, amikor a szereplők és a narrátor együtt akarják elmondani a mondanivalójukat ott kicsit izzadhatott a fordító, hogy a kis szövegbuborékba beleférjen és a hatás is megmaradjon. Elírás vagy nagyobb értelmetlenségek szerintem nincsenek, mert arra szerintem emlékeznék, szóval a lektornak is jár a köszönet. Ha nagyon kellene, egy dologba tudnék belekötni, ami nem hiba csak egyfajta megvalósítási útirány, ami az alkotók döntése. Én pedig tiszteletben tartom a csapattagok döntését. Ez pedig bizonyos például támadások nevének leegyszerűsítése a könnyebb értelmezés érdekében. Én jobban preferálom, ha ilyen esetekben az eredeti megfogalmazás marad és az adott oldalon magyarázat van hozzáfűzve, de ahogy már említettem értem a döntést és tiszteletben is tartom, hovatovább az élvezeti faktorból semmit sem von le.
Köszönöm minden résztvevőnek a munkáját! Immáron a manga és a magyar változat rajongójaként türelmesen, de ugyanakkor izgatottan fogom várni a folytatást. Mindenkit szeretettel vár a Valhalla Aréna és folytatódjon hát a végső leszámolás: a Ragnarök.
Ugrás a fórumra: |