Retekség ilyet meglépni, amikor kulturálisan sem illeszthető be az ország életébe. Egyszerűen kihasználták a nyugati rinyálás menőségét, meg a gyökér dekadens zenéjét.
Egyértelműen a kutyára.
http://skocia.reb...sonlitgats
Ebben a cikkben zseniális ez a bekezdés:
Az állandóan érkező és távozó külföldiek, housewarming party és farewell party (let's meet for a pint.. or two... or three... ;-)), legjobb barátaid és lakótársaid voltak két évig, és már a nevükre sem emlékszel? A világot-mi-szartuk franciák; az ápolatlan spanyolok; a buta, ám fennhéjázó olaszok; az estét egy töményesüveg társaságában eltöltő, befordult, unalmas, barátságtalan finnek; a hihetetlenül beltenyészet skandinávok; az aránytalanra nőtt hollandok; a nácikat három sörig elutasító németek; téged nem teljes jogú európai polgárnak tekintő EU-s útlevéllel rendelkező berber majmok - a borzasztóan sablonos nemzetközi beszélgetések, rácsodálkozások és szar, unalmas közös témák? Hogy életre szóló barátságok, szerelmek szövődtek - a rendszerint azonos nemzetiségű fiatalok között?
Nem tudom eldönteni, melyik jelző a viccesebb.
Amúgy ti mit gondoltok a világ alakulásáról? Mármint, tudom, hogy csomó gáz meg szar dolog van még Magyarországon, de szerintem csomót fejlődik. Nemcsak gazdaságilag (mert úgy nem ), hanem kulturálisan például, aminek csak egy szegmense, hogy egyre szebb az összes magyar város, megújulnak a közterek, mindenhol van egy csomó építkezés. De az emberek is fejlődnek. Adnak magukra, nem olyan proli ruhában járkálnak, mint a 90-es években, már az öreg nénik sem mackónadrágban tepernek a banyaszekérrel, a fiatalok között meg nagyságrendileg kevesebb a homáröltözetű, mint egyéb országokban. De ezzel nemcsak mi vagyunk így szerintem, hanem egész Kelet-Európa.
És ezt valljuk be, részben azért van, mert példaként tekintünk a nagybetűs Nyugatra. Van egy homályos víziónk róla, hogy ott minden jobb, ott sosincs mutyi, ott fát ültetnek a köztereken kivágás helyett, ott nem lopnak, ott nem adócsalnak, ott mindenkinek van munkája (akinek meg nincs, az is jól él), ott a politikusok az emberekért vannak, ott nem büdösek az utcák, ott nincs a járdán kutyaszar, ott kevesebb a hajléktalan, ott kedvesebbek a boltban, ott jó az oktatás, ott humánusak, ott öt perc alatt helyreteszik a kátyúkat, ott van sajtószabadság, ott tényleg van igazi munkamorál, meg úgy egyébként is kolbászból a kerítés. És amikor Magyarországon történik valami szarság, akkor lehet mondani, hogy "üdvözöllek Magyarországon, bezzeg a Nyugaton!". És hiába esik rosszul, hiába dühítő ez a mondat, mégis változásra kényszerít, mégis törekszünk a nagybetűs Nyugat homályos víziója felé.
És mindeközben ott vannak a nyugat-európai országok, az igaziak, és nem a mi víziónk, meg en bloc a first world, ahol már nincsenek ilyen elvárások, mert beleposhadtak abba a kényelembe, hogy ők a legjobbak. Nem hasonlítják magukat semmi valóban létező erkölcsi vagy morális magassághoz, amit kitűztek maguknak célul, hanem egyszerűen beleragadtak a kényszeres önmegfelelés posványába, és miközben összehullik körülöttük a világ, még akkor is merik hajtogatni, hogy "nem baj, minden rendben, mi vagyunk a legkirályabbak, a mi eszméinkben nincs hiba, és ha megöli a 19 lányomat egy migráns, azért is csak a nácik lehetnek a felelősek, meg az, hogy kevés a bevándorló."
Most felettébb optimista vagyok emiatt, és szerintem Kelet-Európa csak egyre jobb lesz. És ugyan szoktak viccelődni (főleg balos körök) azokkal, akik a nyugat halálát vizionálják, de azért mára valljuk be, hogy az a dögrovás nemcsak a képzelet szüleménye. A vicc az, hogy a filozófusok (Heisenbergtől kezdve Spenglerig) már 60 éve beszéltek róla, de a liberális körök még most sem képesek felfogni, talán mert a pénzzel sokáig eltussolhatták a valóságos nyomort.
Aztán lehet, hogy nemsokára kirobban egy háború, és mind megyünk a darálóba, de ha így folyik tovább medrében a történelem, akkor Micsudi nemsokára szedheti a sátorfáját.
----
Pf, közben elszállt az optimizmusom, mostmár megint utálom az emberiséget. Méghogy Micsudi kedve hullámzik.
Szerkesztette: Saphira - 2016.12.05. 22:16