Mikor létezett olyan társadalom, ahol az értelmiség vezette a társadalmat? Meg mit értesz te értelmiség alatt egyáltalán? Mert ha azt, hogy valami egyetemen kezébe nyomtak egy papírt, hogy "te értelmiségi vagy" akkor ez elég szar kritérium lenne a szuper vezető elit számára,
Mi kellett volna legyen egy összeomlott ország után? Svájc? Az egy felelős vezetés volt, aki vissza akarta szerezni a magyarlakta területeket. Ahol a vezetőség tényleg politizált és nem meggazdagodni akart.
Szereted Wass Albertet igaz?
Amiről beszéltek, arról beszél Az Átoksori kísértetek c. művét. Igazából az első Wass mű volt amit elolvastam, és baromi szkeptikus voltam, de oldalról-oldalra meggyőzött, arról, amiről Gdat beszél.
Hogy az a vezetés jót akart, nem a saját maga javáért munkálkodott, és bemutatta azt a nagyon késői feudális társadalmat, a konzervatív keresztyén értékekkel, ahol az emberek még az urakra voltak szorulva, de ők nem kizsákmányolták őket (a kevés kivételtől eltekintve), hanem egy kölcsönös egymásra utaltság volt. És hogy a maga békés egyszerűségében mégis mennyivel boldogabbak voltak.
És különösen azt, hogy hogyan ásott alá mindennek az ostobák eszméi, mint a szélsőjobb, és különösen a kommunizmus. (Ők az átoksori kísértetek, akik maguktól nem képesek elérni semmit, a társadalom perifériáján élnek, de nem azért, mert a társadalom rossz, hanem mert ők lusták és gonoszak, akik persze lelkesen támogatták a kommunistákat, merthogy a gazdagok rosszak, az urak rosszak, mert ők nem nélkülöznek.)
Na mindegy, még mindig nem vagyok 100%-osan meggyőzve, de nagyon-nagyon sok igazság volt abban, amit mondott. Vagyis leírt.