Még szerdán néztem meg moziban a filmet, utána egyből megnéztem pár kritikát, sok videót és itt is elolvastam a hozzászólásokat. Azt kell mondanom, hogy eddig nem nagyon egyezett egyikkel sem. Viszont mielőtt rátérnék a filmre muszáj elől járóban egy-két dologról említést tennem, csak a tisztább kép érdekében.
0. Úgy látom lehet tartalmasabban/spoileresebben beszélni itt a filmről én is jobban belemennék, szóval aki esetleg még nem látta a filmet, az ne olvassa tovább a hozzászólásomat.
1. Ez csak az én szubjektív véleményem, azonban tartom magam ahhoz, hogy vannak benne részigazságok.
2. Mérhetetlen szűklátókörűségről tesz tanúbizonyságot, amikor a következőket olvasom (mindenféle rosszindulat nélkül): "A 7. részben az volt a baj, hogy sok volt a sablon és sokat másolt, most meg az a baj, hogy egyedi." Másolni/felhasználni dolgokat is lehet rosszul és jól, illetve újítani is lehet kreatívan, hűen, illetve nagyon szerencsétlenül. Tehát marhára nem csak ez a két véglet van és még azon belül sem, amiket most említettem. Ezt muszáj volt megemlítenem.
3. Szomorúan tapasztalom ezt az új irányzatot mostanában a filmekkel kapcsolatban, hogy a szórakozást túl szó szerint veszik. Persze evidens, hogy szórakozni megyünk el moziba, nézünk meg filmet, azonban túl szó szerint veszik mostanában. Ezt arra értem, hogy nem azt értik szórakozásnak, hogy kikapcsolódunk a film alatt, élvezzük a filmet, hanem, hogy teli pakolják poénokkal, mindegy milyen filmről legyen szó. És még mielőtt valaki azzal jönne, nem a poénok ellen vagyok, kell bele valamennyi ez tény. Az az elvárás, hogy végigröhögjünk egy filmet hibátlan elvárás egy vígjátékkal kapcsolatban, azonban nem egy komplex, összetett történetű és felépülő filmmel kapcsolatban. Ez persze mind a nézők és filmkészítők hibája is. Annyi jelenetet tettek tönkre ezzel, mert nem nézték, hogy milyen mélységű jelenetekhez basztak oda valami poént, amit nem kellett volna.
Néhány példa: Rey és Kylo beszélgetése. Rey teljesen elveszti a fejét, amikor beszél Kyloval azonban leblokkol, mert Kylo félmeztelen. WTF? Luke egyes jelenetei szerintem nem voltak viccesek, egy ember ilyen mértékű tragédiáján nem nagyon szoktam röhögni. Az elején is, amikor teljesen retardáltak állítják be az első rendet. Értem én, hogy Poet azt a tipikus vagány lázadónak állítják be, azonban ez már nagyon túl ment. Nincs bajom vele, azonban ezeket nem kellett volna. Nem tudom ezek miatt komolyabban venni Huxot és a többieket. BB-8 sem poénos szerintem, inkább kínos. Komolyan csak engem zavar, amit levágott?
Most akkor rátérnék komolyabban a filmre. Szerintem mindenképp jobb volt, mint a hetedik rész, több értékelhető jelenete van. Az alapkoncepció szerintem egyáltalán nem volt rossz, azonban a végeredmény eléggé elcsúszott.
Karakterek:
Egyáltalán nem ilyen jövőt képzeltem el Lukenak, ezt Mark Hamill is bevallotta, azonban olyan zseniálisa játszotta el, még ha nem is kárpótolt ezzel teljesen, de valamennyire kompenzálta.
Rey valamennyire pozitívabb szerepben tűnt fel számomra, azonban ez még mindig nagyon kevés ahhoz, amilyen szerep ráhelyeződött a film végével.
Kylo még az egyik nagy favorit számomra, zseniálisan játszotta el a szerepét ő is. Még az előző részben is tetszett, hogy úgymond kicsit bizonytalannak van beállítva, azonban az egyáltalán nem, hogy őt is teljesen retardáltnak akarják bemutatni. Remélem a következő részben komolyabban fog visszatérni.
Finn még egyáltalán nem vicces számomra, ő az egyik legérthetetlenebb számomra. A való életben az egyes rendezvényeken a megjelenéséből ítélve az a tipikus nyápic, egós pojáca lehet. Bírom, hogy azt hiszi, hogy őt itt a nagy főszereplő, de közben nem.
Rose, Holdo, DJ elment szódával, azonban utóbbi kaphatott volna normálisabb (kreatívabb) nevet. Leia több szerepének is örültem, azonban amit vele csináltak inkább szerepelt volna kevesebbet, de azt minőségibb színvonalon. Poeval nem volt különösebb bajom, hozta a saját szintjét.
Mikor megjelent Phasma, kínomban felnevettem, hogy róla teljesen megfeledkeztem. Remélem őt nem hozzák vissza és meghalt. Most se volt sok szerepe, ha eddig nem tudtak vele mit kezdeni, akkor szerintem a fináléban, sem fognak.
Annak ellenére, hogy tele volt wtf pillanatokkal több értékelhető momentuma volt, mint a hetedik résznek. Azonban ez is hemzsegett a hibától:
1) Leia hogy hogy nem halt meg a robbanástól? Komolyan, csak én vagyok ezen kiakadva? Sőt még azok után képes olyan mértékben használni az erőt, hogy visszatérjen a hajóra? Na ez egy olyan pillanat volt számomra, hogy majdnem kimentem a moziból.
2) BB-8 sok jelenetben wtf pillanatokat okozott. Sőt még az a tipikus "gonosz én" BB-9E, gyenge Disney húzás volt.
3) Ezek a porgok is mérhetetlenül idegesítőek, csak engem fojtogatott ennyire a marketing?
4) Az erő felfogása is kicsit érthetetlen számomra. Oké, hogy Reyben "ébred az erő meg minden", de ettől, hogy lesz hirtelen profi fénykardvívó? Ez inkább az előző részre vonatkozik, de ez sem idegesít senki mást? A fénykard vívási tudásnak/tapasztalatnak mióta van köze az erőhasználathoz? Mert azt még elfogadtam, hogy még az előző részben már tudott használni erőt, de hogy legyőzzön egy sokkal tapasztaltabb fénykard használót, az mindennek a teteje. Luke kivetülése is egyszer fizikai volt, másszor nem. Azonban azt muszáj megemlítenem, hogy ezzel szinte bárkit át tudott volna verni Luke, szóval pont emiatt nem kellene Kylot lenézni.
5) Már írtam róla, de ismét megemlítem, hogy az ellenséget teljes mértékben retardáltnak mutatták be.
6) Sok karakterrel nem tudnak mit kezdeni, de erről már beszéltem bővebben.
7) Yoda jelenete jó volt, azonban mióta van ilyen nagy hatalma egy erő szellemnek? Luke áldozata sem volt egyáltalán megindokolva.
8) Snoke halála sem volt teljesen rossz lépés. Tetszik, hogy nem egy bizonyos alapfelállásra megy el egy trilógia, azonban ő még mindenféleképpen vissza fog még térni szerintem. Bár ezt is eszméletlenül rosszul oldották meg, teljesen mindenhatónak és jövőbelátónak állítják be, erre simán átverik. Még a múlt is nagyon ködös. Amikor Luke mondja, hogy teljesen megfertőzte Snoke Bent. Hogy? Találkozott vele azelőtt, vagy csak erőn keresztül vette fel vele a kapcsolatot?
9) Az űrcsaták is teljesen átgondolatlanok voltak. Mire az elején komolyabb lépéseket tesznek Poe ellen, meg azok a kifogások.. Meg sose arra koncentrálunk, aki komolyabb bajt tud okozni.
10) A halálcsillagtól sem tudtak még teljesen elszakadni...
11) Ahogy Rose megmenti Finnt az is elég wtf volt. Apropó! Hogy értek vissza ilyen hamar és sértetlenül? Rose eléggé szívós, ha ezt túl fogja élni.
12) Hol vannak a lovagok?
Még sorolhatnám, de már így is elég hosszú lesz.
Ezektől függetlenül voltak epic jelenetek is.
Kylo, Rey vs Praetorian őrök nagyon adta. Itt legalább érezni lehetett, hogy ők legalább valamilyen szinten profik.
Néhány szereplő pozitívabb volt most számomra, mint az előző részben, viszont volt sok, akikkel még mindig nem tudtak mit kezdeni.
A látvánnyal nem volt különösebb problémám, a zenét is eltalálták.
Mark Hamill és Adam Driver nagyon áttudták adni a szerepüket.
Tetszett, hogy próbáltak kezdeni az erővel is valamit, de ez sajnos nem mindig sült el jól.
Még mindig nem láttunk komolyabb fénykard párbajt, remélem az utolsó részre tesznek be egyet.
Ezen a részen, legalább éreztem a szándékot, nem csak azt, amit Abrams csinált, hogy csődítsük össze a veteránokat az első részre egy haknira, rosszul nem jöhetünk ki belőle kezdésképp.
Igazából nem tudom, hogy zárjam le. Bárhogy is alakult nem most kell elkezdeni Vér Pistit játszani. Az ébredő erő több tekintetben rosszabb volt, szóval akkor kellett volna a nagy felháborodás nem pont most. Persze megértem most is, aki elégedetlen, én is az vagyok, de ezt már sokkal ezelőtt is lehetett tudni. Úgy érzem, hogy a Disney túl korán vágott bele ebbe, nem feltétlen tud mit kezdeni még a Star Warssal úgy érzem. Kicsit félek az új trilógiától is, remélem az jobban fog végződni.