Számomra a játékok és a zene képezte sok-sok évig az életemet, és ez a kettő egy idő után egybefonódott, és azóta szinte csak játékzenéket hallgatok. Mivel főképp a retro játékok vonzanak(NES, SNES, Dreamcast, PS1, PS2...), emiatt én eléggé leragadtam a '90-es és a 2000-es évek közti játékoknál. Úgy hiszem, hogy a mai játékoknál a készítők csak a grafikát nézik, semmi mást. Régen a játékok a zenékből és remek sztorikból álltak, nem egy gagyi multiplayerből. Akkoriban még a játékoknak volt lelke, ami sajnos szinte 100%-ig hiányzik a legújabb játékokból véleményem szerint. A listában főképp RPG szériák zenéiből válogattam, de akad egy-kettő OST más műfajból való is. ^^
Remélem a listámból valaki talál magának olyan játékot, amit érdemesnek talál kipróbálásra! ^^
De még mielőtt rátérnénk a játékzenékre, gondoltam belinkelem az egyetlen olyan zenészt, akinek imádom a munkásságát, mégpedig Ronald Jenkeest. Tőle csak egy számot linkelek, de az magasan a legjobb tőle véleményem szerint.
Disorganized Fun <- Ezt sokkal jobban szeretem, mint a CD-s verziót.
Disorganized Fun CD verzió
Most, hogy ez megvan, jöhetnek a játékzenék. A JÓ hosszú listám belőle. ^^
Suikoden széria:
Kezdésként legyen a kedvenc RPG szériám, mégpedig a Konami által készített Suikoden széria. Miki Higashino, az első 3 rész zeneszerzője olyan munkát végzett, amire nem sok hozzá hasonló játékzene író lett volna a maga korában képes.
Suikoden II (1998 / PS1):
A 2. rész máig életem legjobb és legszebb játéka, lassan 15 éve játszom, úgyhogy kezdjük is azzal.
Opening <- Ezzel kezdjétek.
A Prayer to my Mother
An Old Story
Imprisoned Town ~ Greenhill Theme
The Outskirts of Tinto ~ Tinto Theme
Chant
Battlefield Without Light
Even Farther
The Fugue <- Az egyik kedvencem a részből, sőt az egész listáról is.
Gothic Neclord <- Amilyen elképesztő a zene, olyan gyengére sikeredett a főboss.
Iron Fist of Anger
The Chase <- Majd a legvégére hagytam a Chase nevű OST-ot, mely véleményem szerint a JRPG műfaj legördögibb és egyben leghatalmasabb gonosztevőjének harca alatt hallható, vagyis Luca Blight-é alatt. Kefka vagy épp Sephiroth még csak labdába se tud rúgni mellette. Egy sima halandóról beszélünk, aki egy nyílzáport követően képes 3 csapatnyi elit harcosoddal megküzdeni, majd miután még egy csapat íjász eltalálja, képes a főhősnek nekiugrani.
Suikoden III (2002 / PS2):
A sorozat második legjobb része a 3. lett, de sajnos Miki Higashino már nem vett teljesen részt a munkálatokban. Ez lehet az oka, hogy hiába voltak a 3-nak remek zenéi, a kettő volt a széria legjobbja.
Opening <- A széria legjobb openingje. Sajnálom, hogy anime nem készült belőle, mert ebből látni, hogy remek lehetne, ugyanis manga mind az 5 fő részből készült.
Meeting, Again <- Rövidsége ellenére ez a kedvencem ebből a részből.
Council
Stupid Ducks
Myterious People
Path Destroyer
Blade
Suikoden Tactics (2005 / PS2):
The Rune of Punishment <- Kedvenc ebből a játékból.
The One with Different Blood
Sitting Around the Swaying Fire
Suikoden 5:
A Konami láthatta, hogy a 4-nél és a Tacticsnál elbaltázott valamit, emiatt visszatért a régi megszokott rendszerhez, és elkészítették az 5. részt, ami szerencsére a második és harmadik rész hangulatát idézte, de sajnos a 4 és a Tactics miatt az emberek addigra elpártoltak a szériától, hiába lett ez a rész egész hangulatos, sőt néhol jobb is, mint elődei, nem hozott akkora sikert.
Viszont itt már ügyeltek arra, hogy a zenével megfogják a játékosokat, amire panaszunk nem lehet! ^^
A listát a teljes Suikoden széria 2 legszomorúbb zenéjével, a Sorrow-val, és a Despair and Hope-pal indítom.
Sorrow
Despair and Hope
The Light Moaning in the Darkness
When Your Strength Runs out
Tactician <- A második legjobb az 5. részből.
Counteroffensive <- A kedvencem az 5. részből. ^^
Distant Journey <- A legjobb World Map Theme a szériából.
The Godwin Family Castle
Castlevania széria:
Ha már Konamis játékkal indítottunk, akkor a Konami másik nagy szériája jöjjön, mégpedig a Castlevania sorozat. Szerintem nem sok gamer van, aki nem ismeri legalább hallásból a nagysikerű Castlevania nevet, aminél a fantasztikus zenéről Michiru Yamane gondoskodott évekig. A széria sajnos az ő távozásával el is halt.
Castlevania - Curse of Darkness:
Lényegében az egész lejátszási listát belinkelhetném, ugyanis szinte az összes OST remek lett, de azért inkább szelektálom a legjobbakat.
Abandoned Castle
Cordova Town <- A harmadik legjobb ebben a részben.
Eneomaos Machine Tower
Baljhet Mountains <- Ez a 2. legjobb véleményem szerint a játékban.
Garibaldi Temple
Garibaldi Courtyard
Mortvia Fountain <- Ezt tartom a legjobbnak ebből a részből. ^^
Mortvia Aquedact
The Cave of Jigramunt
Aiolon Cave Temple
Castlevania - Lament of Innocence:
Innen egyetlen örök kedvencemet teszem be.
House of Sacred Remains
Final Fantasy széria:
Következő nagyobb széria az a Square által létrehozott Final Fantasy RPG-sorozat. A legnagyobb RPG szériának tartják, és valóban vannak nagyon jó részei, de jobbnak tartom a Suikoden és a Grandia szériát. A sok-sok részéből játszottam az 1,2,4,5,6,7,8,9, és 13-mal, szóval nem csak pár részt próbáltam. ^^ Kedvencem a negyedik, a hatodik és a kilencedik rész. Ezen széria részeinek zenéiért Nobuo Uematsu volt a felelős, aki eszméletlen munkát végzett.
Final Fantasy IV (1991 / SNES):
A harmadik legjobb Final Fantasy-nek tartom. A zenéknél linkeltem felújított változatot, hátha valaki nem szereti a retro SNES zenei hangzását.
Overworld Theme (SNES verzió) <- Kedvencem a 4-ből.
Overworld Theme (felújított DS verzió)
Rosa's Theme (SNES verzió)
Rosa's Theme (felújított DS verzió)
Final Fantasy VI (1994 / SNES):
A legjobb Final Fantasy résznek tartom, ami nagy szó, ugyanis készült egy pár. Mind történet, mind karakterek, mind zene terén messze ez a leggyönyörűbb.
Terra's Theme <- Messze a leggyönyörűbb Final Fantasy zene, és a kedvencem ebből a részből, sőt az egyik kedvencem is a teljes szériából.
Terra's Theme (zongora verzió) <- Egy remek zongora verzió ebből a remekműből.
Cyan's Theme
Celes' Theme
Forever Rachel <- Ez egyszerűen gyönyörű. A második favorit ebből a részből.
Overture (SNES verzió) <- Ez a 4. kedvenc ebből a részből.
Overture (felújított verzió)
Esper World <- Harmadik kedvencem ebből a részből.
Magitek Research Facility
Final Fantasy IX (2000 / PS1):
A 2. legjobb FF rész, és egyben a legelső, amivel játszottam. Néztem videókat a szériáról, de nem jött annyira be, majd egyszer adtam a 9. résznek egy esélyt ePSXe-n. Majd meghallottam az Opening zenét, és onnantól kezdve nem volt megállás az FF játékoknál. Magának a zeneszerzőnek is ez a kedvence, akárcsak nekem. ^^
Opening Theme
Cid's Theme
Zidane and Dagger
Ambush Attack <- A zene hallatán tudod, hogy valami nem sült el jól.
Freya's Theme <- A Final Fantasy széria egyik legjobb zenéje, ha nem a legjobb. Ebből a részből ez a favorit magasan! ^^
Unforgettable Silhouette
Burmecia's Theme <- Még egy gyöngyszem ebből a sorozatból.
Sword of Doubt <- Ilyen haragot, mint ennél a zenénél sosem éreztem idáig játékban. 3-szor küzdünk meg egy bossal, közben természetesen fokozatosan erősödünk, és mindháromszor szemrebbenés nélkül elintéz minket.
Kuja's Theme <- Jobb ez a verzió, mint a neten található többi.
Kuja's Theme (zongora verzió)
Cleyra's Settlement
Eternal Harvest
Unrequited Love <- A végére meg a legmegnyugtatóbb zenéjét hagytam a 9. résznek.
Final Fantasy XIII (2009 / PS3, XBOX360):
A lineáris játékmenete végett sokan nem szeretik ezt a részt, de szerintem egész elfogadható. Zene terén meg nem lehet rá panasz.
Will to Fight
The Warpath Home <- Kedvencem ebből a részből.
Desperate Struggle <- A név jól szimbolizálja, hogy a Raines elleni harc alatt mit éreztem.
The Sunleth Waterscape
Chrono széria:
Chrono Trigger (1995 / SNES):
Ezzel a játékkal azt hiszem 2014 decemberében találkoztam egy 9gag poszt alatt. El is döntöttem, hogy Karácsonykor kijátszom, de sajnos teendők végett még most sem sikerült kijátszanom teljesen, pedig nagyjából 40 órám lehet eddig benne. Érdekesség, hogy a Dragon Ball készítője részt vett a játék tervezésében, így az átjátszások, és maga a karakterek, mind a Dragon Ballra emlékeztetnek.
Chrono Trigger
Frog's Theme (SNES verzió) <- Ez a játék legjobb zenéje! Annak a békának a zenéje, aki kettészelt egy hegyet!
Frog's Theme (zenekari újradolgozás) <- Ez a feljavítás egyszerűen eszméletlenre sikeredett! Nem szeretem általában az ilyesfajta remixeket, vagy újradolgozásokat, de ezt nagyon eltalálták.
Corridors of Time <- Az egyik legmegnyugtatóbb RPG zene.
Chrono Cross (1999 / PS1):
Folytatásképp jöjjön a Chrono Trigger egyetlen folytatása, a Chrono Cross. Sajnos ennél is olyan 80%-nál tarthatok, úgyhogy még ez is kijátszásra vár. Mindenesetre, állítom, hogy a PS1 korszak legjobb OST-ja ennek a játéknak van. Lényegében, mint a Castlevania Curse of Darkness résznél írtam, akár az egész OST listát belinkelhetném. De próbálok inkább válogatni.
Voyage (Home World) <- Ez a kedvencem a játékból. ^^
Dream of the Shore Near Another World
Another Marble
The Scars of Time <- Az egyik legszebb a játékból.
Frozen Flame
Lost Fragments <- Ez számomra a WoW-ot idézi, mert egyszer pont WoW közben hallgattam, és azóta amint meghallom, rögtön az eszembe jut.
Garden of God <- Az egyik legmegnyugtatóbb és egyben legjobb zenéje a játéknak. Az egyik kedvencem! ^^
People Imprisoned by Destiny <- A játék legszomorúbb zenéje.
És legvégül jöjjön egy válogatás, ahol pont a kedvenceimet játsszák el. ^^
Chrono Cross válogatás
Grandia széria:
A Grandia névvel nagyjából 4 éve találkozhattam, és olyannyira megtetszett az első rész, hogy beszereztem egy új PS2-t, és addig nem nyugodtam, míg a 2-vel, 3-mal és az XTREME-mel nem tudtam játszani. XD Az első rész magasan a legjobb, és a 2. legjobb RPG-nek tartom, amivel eddig játszottam. (Az első ugyebár a Suikoden 2.) És persze RPG révén itt sem lehet panaszunk a zenére! ^^
Grandia (1997 / Dreamcast, PS1):
Farewell to Sue
Sea Cat Restaurant <- Imádtam ezt az zenét.
Zil Ruins <- Ez volt a kedvencem az egész játékban.
Grandia 2 (2000 / Dreamcast, PS2):
Granas Sanctuary
Deus
Battle With the Parts
Middle Boss
Grandia 3 (2005 / PS2):
Opening
Requiem of Birth <- Az egyik elég agresszív haverom szólt így, mikor egyszer meghallotta ezt: "Norbi, ez a legmegnyugtatóbb zene, amit valaha hallottam..."
Requiem of Birth (Reverse)
Attack of a Flash
Emelious Battle
Seiken Densetsu 3 (1995 / SNES):
2015. december első hetében hallottam ebből a játékból egy számot melóhelyen. Véletlen bukkantam rá, és a zene alapján rögtön beleszerettem. Mint utóbb kiderült, sajnos csak Japánban jelent meg, viszont 2000-es évek elején egy fan elkészített hozzá egy ingyenes angol fordítást, így havernak megmondtam, hogy a Karácsonyt nálunk töltöd, és addig nem mész haza, míg ezt ki nem visszük ketten! XD Ugyanis ez egy kétjátékos RPG. Elkezdtük, de sajnos ki nem vittük, viszont a játék a korához és a platformhoz képest egyszerűen lenyűgöző zenéket tartalmaz. Azt is mondhatnám, hogy a legjobb a saját korában!
Where Angels Fear to Tread <- Elindítod a játékot, és a legelső zene, amit meghallasz.
Innocent Water <- Ez volt az a szám, amiről fent írtam, vagyis ezt hallottam meg véletlen melóhelyen.
Nuclear Fusion
Nuclear Fusion (remix) <- Én gyűlölöm a remixeket, de ez egyszerűen valami eszméletlen lett. A legjobb remix, amit valaha hallottam.
Devil May Cry 3 (2005 / PS2):
A Hack 'n Slash kedvelői közül ki ne hallott volna a Capcom által készített Devil May Cry sorozatról? Arról szerintem a széria kedvelőivel megegyezhetünk, hogy a 3. rész magasan a legjobb a sorozatban.
Vergil Battle Theme 1
Vergil Battle Theme 2
Vergil Battle Theme 3
Devils Never Cry <- Máig a legjobb zenéje a DMC szériának. 3:08-tól kezdődik a legjobb része az OST-nak.
Sword of Etheria (2005 / PS2):
A Konamis játékokat zárjuk egy Európában kevésbé ismert játékkal, a Sword of Etheriával. Ennél a játéknál is Michiru Yamane gondoskodott a csodálatos zenéről, amire panasz nem lehet, ugyanis az általam készített lista egyik LEGJOBBJAI lelhetőek fel a játékban!
Wingless Angels ~Requiem~
Theologia Wind Chapter ~Hope~ <- Ez az egyik nagy kedvencem, de nem csak a játékból, hanem úgy az összes linkelt OST közül.
Theologia Water Chapter ~Blue Memories~
Wasteland of Fossils
Overcoming Sadness ~Beggining the Journey~ <- A másik kedvencem ebből a játékból.
Cabal Online (2006 / PC):
Gyerekként talán ez volt a 2. MMORPG, amit kipróbáltam. Sokat játszottam vele, és a 2 kezdőhely zenéje nagyon megfogott. Több jó zenéje van, de innen csak ezt a kettőt linkelem.
Bloody Ice
Desert Scream
Odin Sphere (2007 / PS2) || Odin Sphere: Leifthrasir (2016 / PS3, PS4)
Még régebben véletlen egyszer megrendeltem ezt a játékot, ugyanis nem ezt akartam, csak rossz nevet másoltam ki. A játék egy meseszerű 2D-s RPG, ahol az 5 főhős történetét játszod ki. A játék nem tetszett elsőre a meseszerű kinézete miatt, viszont miután elkezdtem vele játszani, egyszerűen magába szippantott. A meseszerű világ ellenére, ennek a játéknak van a legnyomasztóbb befejezése. A játék zenéi nagyon beleillenek ebbe a világba. ^^
Aki szeretne egy jó PS3 / PS4 RPG-t, az mindenféleképpen vegye meg majd a júniusban megjelenő Odin Sphere: Leifthrasirt. Még szebbé teszik az így is gyönyörű meseszerű világot, ráadásul teljesen felújítják a harcrendszert.
Odin Sphere's Theme
Path of Fate
Valkyrie March
A Fate Accepted <- A legszomorúbb zenéje a játéknak.
A Fight Hard and then Hope <- Az egyik kedvenc boss zeném a listán.
Guild Wars 2 (2012 / PC):
Régi egyik kedvenc játékomnak, a GW 1-nek a folytatása, és egyben teljesen MMO-sítása. Sok zenét áthoztak az 1-ből, de kapott rengeteg újat is. Rég játszottam vele, emiatt nem sok zene ugrik be most, de a kedvencemet sosem feledem ebből!
Norn's Theme
Child of Light (2014 / Minden platform):
Nos, a teljes listámat ezzel a gyöngyszemmel zárnám. Az elmúlt 6 évben nem találkoztam olyan játékkal, ami hasonlót váltott volna ki belőlem, mint a Child of Light. Egy rajzolt 2D-s RPG, melyet a Ubisoft készített. Na és a zene... Amit Cour de Pirate művelt ennél a játéknál az egyszerűen fenomenális! Bátran kijelenthetem szerintem, hogy az elmúlt 10 év legjobb játékzenéjét készítette el, és a zenének és a rajzolt világnak a fúziója olyan játékélményt kölcsönöz, ami egyszerűen felülmúlhatatlan. Lényegében az egész zenelistát belinkelhetném, sőt, valószínűleg szinte azt is fogom tenni. Mindössze 1-2 OST-ot hagyok ki a listából.
Pilgrims on a Long Journey
Aurora's Theme
Magna's Heart <- Ez a 2. kedvencem.
Final Breath
Patches of Sky
Dark Creatures
Little Girl Gen <- Ez a 4. kedvencem.
Leave Your Castle <- Ezt mondanám a leggyönyörűbb és egyben legmeghatóbb zenének, amit valaha hallottam. Az összes játékzene közül, amit itt felsoroltam, ez mindenképp benne van a TOP 3-ban. De lehet, hogy még az 1. helyen is végezne.
Down to a Dusty Plain
Woods Darkes than Night <- Mikor elkezded a játékot, és meghallod a legelső lépéskor ezt a remek zenét... Már akkor tudod, hogy ez a játék egy remekmű.
Path of the Eclipse <- Címnek én a "Betrayal"-t adtam volna.
Hymn of Light
Dark Deep Well <- Ez az a szám pedig a 3. kedvencem.
Highest of the High
Szerkesztette: Azazel - 2016.04.15. 08:45