Sabaku- nagyon jó dolgokat mondtál. Igazából egyetlen dologban tudok nem egyet érteni teljesen (ezt megfogalmaztam) és az a sárkányok.
Lehet, hogy nekem alacsonyak az elvárásaim...de szerintem jól néznek ki, mindig. Mármint amikor mutatják őket, nem véletlen, hogy ritkán teszik ezt.
De tényleg, fogalmam sincs, mit kéne ezen máshogy néznem, hogy azt lássam amit te, meg sokan. De (őszintén) elhiszem, hogy ez az én hibám
A látvány amúgy is harmadlagos számomra, szóval whatever, de mégis.
A többi:
Dorne- minden mondattal egyetértek, kb. mind el is hangzott a privát beszélgetéseimben, de ezt a fórumon elintéztem annyival, hogy "kuka az egész, értelmetlen". A homokkígyók idegesítő és arrogáns ribancok, támogatom a zombis ötleted, dialógusaik nincsenek, a színésznők gyengék, a szál értelmetlen, de még ha lenne is értelme, a jelenetek olyan szarul vannak megszerkesztve, hogy lelép a képernyőről.
Az viszont igaz, hogy a sorozat által felépített Dorne-ban, meg Elláriától, meg Dorantól (ez a legfájóbb) ez tényleg logikus. Tehetetlen, gerinctelen pipogya, aki nem képes cselekedni (az ő szemükben legalábbis, én még mindig jobbnak tartom ezt a hozzáállást, mint az övékét), hát eltávolítják az útból. Hogy ezzel meggyalázzák Oberynt, azt már leszarják, és jobb nem belegondolnom.
Ha a könyvbeli karakterekhez viszonyítunk, tragikomédia az egész, nem tudom, hogy sírni kéne vagy nevetni.
Ezért gondoltam azt (meg gondolják sokan, szerintem megalapozottan), hogy pont azért írták ki őket, mert ilyen szar volt az egész, a nagy csinandrattával bevezetett homokkígyókat meg nem lehet kiírni (hogy miért nem, ne kérdezd, valószínűleg tényleg igazad van, és feminizmus. Talán a tavalyi Sansa jelenet miatt most törleszteni kellett- ami miatt pofázni megint értelmetlen, teljesen karakter és környezethű lépés Ramseytől, nem olyan, ami már csak azt hangsúlyozza, hogy fú-én-mennyire-gonosz-vagyok).
Igazából ami ennyire csalódás, kár is beszélni szerintem.
És igazából a többibe se nagyon tudok belekötni. Jon feltámasztása tényleg...csalódást volt egy kicsit, de ezzel még várnék, mert én még reménykedem benne, hogy lesz ennek valamilyen hatása, ára (főleg Melisandrera gondolok, talán megöregszik véglegesen...máskülönben mi értelme lett volna az első rész végének?).
Ramsey lépései meg egyre inkább olyan irányba mennek el, ami már értelmetlen, csak kell a heti szadizmus és gyilkosság, meg pszichopata viselkedés. Az, hogy eltegye az útból Roose-t, szerintem elkerülhetetlen volt, de annak a módja... kiábrándító, nem ezt várnád egy ilyen kaliberű embertől.
Balon szerintem teljesen rendben volt, Euron rettenetesen bejött más most, három perc után, csak hát, mivel alig ismerjük a sorozatból, így nyilván nem okoz semmiféle sokkot a halála.
Királyvár nagyon jó volt, Arya jó lenne, ha nem lehetne minden rész után egy mondatban összefoglalni azt, hogy mi történik vele ("csak a szokásos, ami eddig" ).
És igen, összességében nézve is igazad van, a sorozat a gyilkosságok terén elment egy olyan irányba, ami határozottan nem...hogy is mondjam. Ahogy te is mondtad, meglepő, de logikátlan és nem megrendítő. Míg Tywin halála akkora sokkot okozott, amivel méltán le lehet zárni egy évadot, azért, ahogy az fel volt építve, ezek a halálesetek...nem tudom.
Összességében viszont a sorozatnak még mindig meg vannak azok a pillanatai, ami miatt bőven érdemes nézni, sőt, ami még mindig kimagaslóvá teszi, és szerintem ez a két rész arra szolgált egyszerűen, hogy elrendezze a táblát, amit meg kellett lépni, azt meg kellett lépni.
Az, hogy mi lesz később, sokkal mérvadóbb, mert ezek a halálok így is-úgy is elkerülhetetlenek.
Az viszont borzasztó zavaró, meg elkeserítő, hogy az emberek ezt a két részt sokkal jobbnak értékelik, mint mondjuk a tavalyi évadot. Pedig a tavalyi évad, attól még, hogy lassú volt, elképesztően jól volt felépítve, a dolgoknak súlya volt (Stannisnek is, szerintem, bármennyire is pofáznak a Stannis rajongók, hogy meggyilkolták a karaktert. Az a lépés, és a végén a bukás egyszerűen törvényszerű és fantasztikusan felépített volt, olyan, amit lehet, hogy a könyves Stannis nem tenne meg (én ebben nem vagyok biztos), de a sorozatos Stannis, ahogy mondta is, ha hű marad magához, a választás egyáltalán nem is választás. És pont ezért volt ennyire megrázó. Ahogy az egész tavalyi évad...tele volt, a lassúsága miatt elképesztően felépített és kihegyezett pillanatokkal, Sansa, Arya, Cersei, Jon, Stannis szálon (kivéve Dorne-t, mert az már tavaly is fos volt)), míg az idei évadban megy a csihi-puhi, ezért fű de jó.
Amúgy nem rossz ez az évad sem, mert most már haladni kell, a tavalyi évad pont azért lehetett, és kellett ilyen lassú legyen, hogy idén az, amit lassan építettek, egyszerre zúduljon össze és érjenek össze a szálak (mint egy Breaking Bad évad). De tény, jó pár esetben okozott csalódást, olyan dolgokban, amiket sokkal jobban meglehetett volna csinálni.
Ja igen, eszembe jutott, hogy még miben nem értettem egyet. Szerintem teljesen jogos Melisandrétól, és pont ezért szép és érdekes nézni, a megtörtség és a kételkedés. Mindent Stannisre tett fel, és nem Rhollorban kételkedik, amit te mondasz (hiszen tényleg történtek csodák), hanem abban, hogy szólt hozzá. Nem ugyanaz a kettő.
Coelho- pedig szerintem sajnos az Rickon lesz Csak tudnám, hogy az Umberek mit keresnek a Boltonok oldalán. (Mondjuk oké, attól függ melyik Umber ugye, ha a könyvet nézzük, de a Manderlyk akkor sem. Remélem eljátssza a sorozat is, hogy csak tettetik.)
Mi alapján kedvenced amúgy Rhaegar? Saphira neked az aláírásod az csak nem Rhaegar és Lyanna?
És azért a sorozatnak sem könnyű, lássuk be. Az örömtornyát bármilyen jól fogják megcsinálni, még csak a közelébe sem fog érni a könyvnek.
Amúgy szerintem le is egyszerűsítették 5v2-re. Gondolom így is nehéz volt felvenni, ha tényleg eredeti vívókkal csinálták, hogy úgy nézzen ki, ahogy elvárják az emberek.
Szerkesztette: Jon - 2016.05.05. 20:00