Saphira írta:
...
1. Én nem úgy látom, hogy ezt az EU el fogja ismerni.
2. Felvidék egészen biztosan nem szavazná meg a függetlenedést, az autonómiát talán... ha jó sok évig, jó sok pénz lesz kampányra és oktatásra költve ezen a téren. De azt is kétlem.
Székelyföld meg az ország szívében van. Nem hiszem, hogy megérjük mi azt a gondolkodás- és szemléletváltást, hogy Románia (meg amúgy akármilyen ország majdnem) ebbe belemenjen, hiába akarnák a székelyek. (Egész Erdély autonómiájára szerintem jóval nagyobb az esély, mert abban nagyon sok román is benne lenne, hiszen rengetegen úgy gondolják, hogy Erdély tartja el egész Romániát (és amennyire én tudom, ez igaz is).)
Szinte az összes EU tagállamban van egy terület, egy népesség, ami azonnal ki akarna válni az adott országból, és ez autómatikusan kilépést jelent az EU-ból is
Melyikek ezek? Ott van Skócia, de nekik volt rá lehetőségük, egy ideig nem akarnak majd. Észak-Írország és Wales meg nem akar.
Más? Észak-Olaszország talán, egyszer, ha elmérgesedik még jobban a gazdasági különbség. Finnországban a svéd terület talán csatlakozna Svédországhoz.
De ezekre jelenleg nincs nagy esély. Más országról én meg nem tudok. (Egy Nagy-Albánia, vagy Nagy-Románia már reálisabb, de ez egyesülés, nem függetlenedés.)
Katalónia függetlenedésére való törekvések (vagy legalábbis hangok) már vagy 10 éve elindultak... és ki tudja, hogy hova vezet. Ha van is olyan terület, ami a jövőben függetlenedni szeretne, én nem hiszem, hogy ez miatt a példa miatt (max. Olaszországban).
Szóval ez azért messze nem az "összes EU tagállam". De javítsatok ki, ha tévedek.
Egyébként papolhatnak bármit a spanyolok, pl. a BBC facebook posztjai alatt, ami tegnap történt, az vérlázító szégyen. Rég éreztem már olyat, hogy szét akarok verni valakit (talán akkor, amikor valami svéd bevándorlókról láttam egy videót, ahogy egy lányt zaklatnak)- na tegnap, amikor a videókat láttam, ahogy felfegyverzett rendőrök nőket ütnek, hajuknál fogva ráncigálnak, akkor enyhén szólva felment bennem a pumpa. (Mellesleg semmi értelme nem volt, csak jobban feltüzeltek mindenkit- ha hagyják, simán lehet, hogy nem ment volna át a referendum, ha meg mégis, akkor is ugyanúgy semmissé nyilváníthatják - bár ezzel persze precedenst teremtenének pl. a baszkok számára.)