37 éve nem csináltak ilyen bátor és jó Star Wars filmet. Btw Jon, én már rég kitöröltem volna azt a topicot.
Van annak egy iróniája, hogy a film pont azzal mutat tiszteletet az eredeti Star Wars felé és válik több mint méltó párjává, hogy nagy ívben leszarja azt. Ez az, amin a Force Awakens és Blade Runner akkorát csúszott, hogy az eredeti szellemiség megtartása helyett csak a konkrét karaktereket, történeti elemeket és a puszta vizualitást próbálja ahhoz a lehető leghasonlóbbra csűrni-csavarni, úgy hogy azért lehetőleg még ne tűnjön fel(de feltűnik).
Szerintem csak azoknak nem tetszik ez a film, akik a Star Warban a külsőségeket szeretik, vagy hiszik hogy szeretik, nem a szellemiségét. Nem is értem, hogy kérhették vissza Jar-Jar Abramst a következő filmre. Bele se merek gondolni milyen fantasztikus következő része lehetne ennek, mert Rian olyat rendezett, mint amilyet a fiatal George Lucas. Ez inkább érződik első résznek sok szempontból, mint a Force Awakens.
Spoilers
Az előző rész nosztaliga-szennyesét kb. patyolatra mosták az első 15 percben. Az ellenállás szarban, Kylo faboy-maszkja permanensen a liftkonzolban, Snoke meg flitteres ribancköpenyben a "rejtélyes" hologram helyett.
Rey még mindig remek, Luke meg minden várakozást felülmúl. Láttuk Han-nál, hogy mi történik ha 30 év után előrántanak a skatulyából egy "legendás karaktert"; "há' a Hant az csempésznek szereti a nép, legyen az 69 évesen is még(sic!)". Lukenál nem csak az érett és nehéz utat választották, de még azt a pillanatnyi, emberi megingást is megengedték neki, ami Kylot okozta. Olyan szépen lekerekítették az ívét, hogy bár sosem szerettem Lukeot most azt mondom, igen, ez egy jó karakter. Az utolsó jelenete, mikor a kettős naplementében a Binary Sunsetre eltávozik, az Star War univerzum egyik legfelemelőbb és méltóságteljesebb jelenete.
Kylo karakterének jó volt a koncepciója az előző részben is, hogy egy Darth Vader copy helyett egy önmagát is felőrlő félgonosz, de az iszonyatosan felvezetett maszklevétel és a Han Solos jelenet érdektelensége miatt inkább szánalmas és nevetséges lett. Itt sokkal érdekesebb, sőt, kifejezetten szimpatikus. Adam Driver alakítása fantasztikus, minimális testbeszéden és arckifejezéseken keresztül látatja azt a szép lassan rátelepedő higgadt nyugalmat, amivel arra a döntésre jut, hogy Snokeból ennyi is sok volt.
Semmi sem fekete-fehér, az Erő sincs kettéosztva. Nincsenek "jók" és "gonoszok", midikloriánok, csak a természet egyensúlya. Rey belebámul a sötétségbe, Kylo nem lövi le Leiát. Pedig mennyivel könnyebb, olcsóbb lett volna az ujját a ravaszon hagyni, és közben egy másik pilótával kilövetni a parancsnoki hidat? Mennyivel könnyebb, instantabb lett volna egy Rey Skywalker/Kenobi/Solo/Amidala, akinek előre van csomagolva a nagyság? Nem véletlen volt benne tipikus fanboy-izgatásra. Nem is reméltem, hogy a meg merik lépni, de Rey egy senki. Anakin is egy senki volt.
Végre nem felrobbantani kell valamit, hanem az egész sztori egy hajszára van felfűzve, ami olyan mint egy modern várostrom, ahol "ki kell éheztetni" a védőket. Sokkal eredetibb és izgalmasabb mint egy tizenhatodik Halálcsillag, vagy mint ne adj' isten az a Napkiszopó-Halálbolygó.
A kötelező Star Wars-"triót" sem erőltették, Rey és Kylo a két főszereplő, Finn meg Poe a háttérbe szorul. Az egyetlen gyengébb részei is ők a filmnek, mindkét szálat erősen meg kellett volna húzni. Finnél felesleges volt azon időzni, hogy verik a nyúl-lovakat és másik kódtörőt szerezni az eredeti helyett aki PONT ott volt(lel), de a háború-bizniszes kiszólás kellett már ide. Phasmára is már nagyon ráfért a halál, nála feleslegesebb karakterből kevés akadt. Poe volt az, akit tényleg a rossz irányba írtak át, egy kifejezetten szimpatikus, szerény, de kompetens pilótából tipikus "beütöm-fejjel" hülyegyerek lett, aztán az egész lázadósdit elintézték azzal, hogy "heh, én is kedvelem". Ok. Inkább Kylo saját szemszögéből kellett volna több ehelyett a két szál helyett.
Ami még örökletes Star Wars-hiba, hogy ha az Ellenállás ki is csinál egy-egy ellenséges cirkálót vagy bázist néha, az részükről általában olyan aránytalan, iszonyatos veszteségekkel jár, hogy ünneplés helyett inkább síri csendben gyászolniuk kéne. Itt ez benne van, meg végére maradtak vagy öten, lol. Ezen még lehet javítani a jövőben.
Yoda is végre az a kis görény volt, aki végigcipeltette magát Luke-al a susnyán, és azzal, hogy az ő áldásával égett le a fa, nem Lukeot láttatták olyan színben, mint aki a saját hibáit akarja így eltörölni. Ez a jelenet össze is foglalja a filmet, ez meg ahogy, a Nagy, Szimbolikus Fénykardot Luke egyszerűen eldobja. A régi parancsnokságot is sztornózták, nem volt Darth Vader OST, már 3 generáció telt el azóta. A stagnálás halál, ahhoz hogy valami önmaga, Star Wars maradjon, változnia kell.
Ja, meg ezek mellett még helyenként kurva vicces volt is volt ez a film.
Szerkesztette: Sabaku - 2017.12.17. 15:28