Szerintem ez az ultra instinct úgy működik, hogy az ellenfél támadásából ösztönösen védekezik az UI használója, majd egyből ösztönösen támad is. (ezzel nem hinném, hogy újat írtam.)
Ha megfigyelitek a Jiren elleni öklözést, akkor ő is csak várt míg Goku tesztelgette az erejét rajta, majd amikor full powerben nekiment, akkor is csak védekezett, kivárt majd jól földhözcsapkodta párszor.
Utána még mindig csak védekezett majd Goku kamehameha-ja után egyből támadott aztán le is alázta szegényt. Az egész úgy nézett ki (így visszanézve ennyi idő után) egyébként, mint amikor egy 120 kg-os emberhez oda megy egy ilyen szobakutya, megráncigálja a nadrágja szárát ami nem érdekli emberünket, de amikor már megharapja a bokáját az apró fogaival, akkor már határozottan alrébb tessékeli az ölebet.
Gokunak a legutóbbi harcánál már látszott, hogy tudatosabban használja az UI formát de még meg volt lepődve, hogy milyen ereje is van, ezért nem lehetett még ösztönös a támadása. Szerintem Jiren épp ezért meditál, hogy az elméjét teljesen leválassza amikor támad (vagy egyébként úgy az egész UI formához) és még gyorsabbak, ösztönösebbek legyenek a támadásai, ne hezitáljon annyit se mint eddig. Ezt Wish is megemlítette a mostani részben Goku kapcsán.
Vegitához mit szóltok egyébként? A megszólalásai alapján nincs aduásza, de én még mindíg reménykedek azért valami villantásban a részéről. Egyszerűen súlytalan lenne az egész, hogy bement edzeni a tér idő szobájába és nem fejlődött semmit. Szerintem lehet, hogy ő is átlépte valahogy a határait csak ő sem tud róla, mert ahhoz olyan szituba kell majd keverednie (és remélem fog is Jiren vagy más ellen) vagy valami nagyon fullos technikát talált ki, teszem azt egy pillanatra megnöveli az erejét és gyorsaságát (kaio ken Vegita módra). Vagy lehet hallgatott végre Whisre és csak pihent és aludt a tér idő szobában.