Dany
Úhh. Érdekes, és kemény irányba terelik a karakterét a készítők, és ennek egyrészt nagyon örülök, másrészt meg nagyon kíváncsi vagyok, hogy hova vezetik őt. A Varyssal való jelenete nagyon erős volt, és tetszett is, számomra sokkal érdekesebb ez a keményszívű Daenerys, mert én sosem szerettem, de a showban eddig egyértelműen fanfavorit volt, gyakorlatilag az egyetlen hős-féle karakter Jonon kívül. És ezt megváltozni látom. (Érdemes megnézni a jelenete alatti kommenteket, amiben Jont Sárkánykőre hívja...) És amúgy én ennek örülök. Ha a madness felé viszik a karakterét, akkor azzal nagyot, és (a sorozatban legalábbis) váratlanat húznak.
A Melisandréval való jelenete meg hozta azt, amire már évek óta várok: Dany most már tényleg része a nagy játéknak, azokkal a karakterekkel, akik már évek óta itt vannak. És nem törpülnek el Dany mellett.
Mert hogy a jóslat lehet éppenséggel "princess" is, csakhogy sem Melisandre, sem a történet nem utal arra, hogy ez Dany lenne, sőt. Sőt...
Tyrion támogatásának Jon felé nagyon örülök, mindenesetre a rész bemutatta, hogy Olenanak volt igaza, ez nem fog menni "okosan". Ebből sárkányok, tűz és vér lesz. Le fogja győzni Cerseit, ebben biztos vagyok, de hogy felül-e majd arra a Vastrónra, abban már nem. És ha majd győz, mit kezd majd vele.
A Jonnal való találkozása meg... Everybody on the hype train
Jon
Jon az egyedüli, utolsó klasszikus hős karakter. Nem tudom, hogy túléli-e az egészet, de egyre inkább úgy látom, hogy tényleg ő ennek a történetnek a hőse. Minden egyes lépését helyesnek, erősnek, meggondoltnak tartom, és mégsem meseszerű, hihetetlen a karaktere, az első hat évadban általa átélt dolgok miatt. Ahogy képes volt királyként dönteni (ellentétben Danyvel, aki ha nem pusztításról van szó, csak pusztán a tanácsadói szavait tudja visszhangozni), és tenni, ami helyes, még akkor is, ha senki nem értett egyet vele.
És éppen ezek miatt, sokakkal ellentétben én azt nézem ki belőle, hogy térdet hajt majd. (Bár szerintem itt bonyolultabb lesz a dolog Danyvel majd). Jövő héten meglátjuk... Alig várom. Alig várom. Mindenesetre ez mindent elmond:
Dany: I was born to rule the Seven kingdom.
Jon: I didn't ask to be king...
Deres meg Sansa és Kisujj kezében maradt. Istenem, aggódom, főleg a kriptás fenyegetés után... Kisujjnak lépnie kell. Ahogy Jon lefegyverezte Sansát a hatalom ígéretével, megmutatta, hogy Sansa inkább Dany, meg Cersei... Mindenesetre remélem, hogy Sansa végképp felnő majd, és lerendezi Kisujjt. A falkának elvégre össze kell fognia. És se idő, se kedvem nincs már Kisujj szarkavarásaira, egy újabb Deres-elvesztésre.
Arya
Amikor megtudta, hogy Jon Deres ura, és megfordult, rettenetesen örültem, kirázott a hideg is. (Meleg Pitét is jó volt látni, btw
És igaza van, tényleg kicsinosodott Arya.)
De aztán a Nymeriás jelenet... Istenem, a rész legjobb, legmélyebb, legszebb jelenete volt. És nem, nem a CGI miatt nem tartott vele Nymeria. Egy angol youtube komment jól összefoglalta: a farkasok a Stark gyerekek lelkét jelképezik. Arya már nem az a deresi kislány, aki volt. És nem is lehet az. Valahol én is most értettem meg, hogy mit is jelképez az ő karaktere, mert hajlamos voltam azt látni benne, hogy már nem is Stark, nem úgy viselkedik... és tényleg nem, de ez így van jól. Ez lett belőle, ez ő. Biztos vagyok benne, hogy visszafordul Királyvár felé. (És csaknem ő fogja végül megölni a sorozatban Cerseit? Eddig nem tartottam reálisnak, de ez után a jelenet után egyértelműen drukkolok neki.)
És Nymeria pedig gyönyörű volt. Egyszerűen gyönyörű.
Magasan a legjobb jelenet volt a részben.
Sam
Baromi jó kis jelenetei voltak megint
Bár a Főmester röghözkötött gondolkodása kicsit már frusztráló. És az után, hogy az előző részben az összeállítás nekem meg sem kottyant, az a vágás Jorah gennyéről a férfiak kajájára... Hihetetlenül undorító volt
Jorah... Meg fog gyógyulni, ideiglenesen legalábbis biztosan. Hogy Sammel mi lesz itt... És hogy utána Jorah mihez kezd... Remélem hősi halált hal Dany utolsó csatájában. Szép lezárást adna a karakterének. De lehet, hogy ő kesz az, aki majd visszarángatja a kattant Danyt a földre... Kíváncsi vagyok, és én amennyire nem kedveltem, most annyi potenciált látok benne, és egy visszatérésében, hogy el kellett szakadni Danytől.
Ja, és egy érdekes elmélet: mi van, ha az egész történetet Sam meséli el?
) "Something more poethic"- The song of ice and fire
Kíváncsi vagyok, meddig lesz még Óvárosban. Egyáltalán nem fogják-e kirúgni... Rég volt már, hogy az összes szál nagyon érdekelt. Mondjuk a vége előtt 11 résszel ideje volt
Cersei
Rettentően örülök, és megleptek vele ebben a két részben, hogy mennyire komoly fenyegetettség maradt (vagyis inkább lett újra) Cersei és a Lannisterek. Amennyire nem tudtam elképzelni, hogy ez ne egy egyoldalú mészárlás legyen, ha logikisan vezetik a sztorit, most olyannyira nem tudom elképzelni, hogy Dany ezt olcsón megússza. Akár még a sárkányok is... Randyll Tarly behozatala is baromi ígéretes. Így már tényleg majdnem kiegyenlítődött a két fél.
Ezen a téren is sokkal jobb ez az évad, mint amire legjobb esetben is számítottam.
Euron
Röviden: ez az Euron a létező legjobb dolog, ami történhetett ezzel az említésre sem érdemes, undorító Dorne-i szállal, meg puhány Greyjoy-okkal. Az a csata gyönyörű volt, ahogy meg ölte a kis ribancokat, még szebb
Szóval ez kesz a gift. Remélem Yara és Ellaria is meghal
Kegyetlen badass volt.
Theon karakterét is józanul, reálisan kezelték. A színészének meg illene valami díjat adni, mert pillantásokkal monológokat ad át már három évada folyamatosan.
Bran remélem találkozik majd Deresben Sansával. Remélem minél hamarabb. És ha Jon letudja Danyt (Davos reakciója Melisandréra is várós, ill. Hogy mikor derül ki Jon és Dany számára Jon származása), jöhet a Keleti Őrséges dolog, ami a világ legepicebb akármilye lesz
Fantasztikus ez az évad, véleményem szerint. Még Szürke Féreg és Missandei szerelmi szálát is sikerült szépre, nem kínosra megcsinálni. Okos az írás, gyönyörűek, mélyek, és nem szájbarágósak a jelenetek (legalábbis mindkét részben volt egy-kettö kiemelkedő), izgalmas, pörgős a sztori... Három éve nem volt ilyen jó a GoT. És Istenem, én ennek most nagyon örülök, és a felemás évadok után hatalmas megkönnyebbülés, és hype tölt el a végjátékra.