-Cold open: Arya megöli a Frey-eket
Az előző évad végén nekem nem igazán jött be Frey megölése, nem elégített ki, bár frappáns volt, az tény. Ez a jelenet mindent megadott: Arya okosan felhasználta a képességét, és kaptunk egy igazi, mindenkit kielégítő bosszút, kellett ez a szöveg hozzá, hogy ne csak egy üres gyilkosság legyen.
"... But you didn't slaughter every one of the Starks. No, no, that was your mistake. ... Leave one wolf alive, and the sheep are never safe."
"When people ask you what happened here... tell them the North Remembers. Tell them winter came for House Frey."
Elképesztően badass volt.
Amúgy tök jók ezek a cold openek, a múltkor a Vérebbel is nagyon király és ütős volt.
-Bran látomása, és a Fal
Nem számítottam rá, hogy már ilyen hamar látjuk a Másokat, meg a sereget (az óriások külön említést érdemelnek
), de nagyon örülök neki. Jelezték, hogy tényleg itt van a tél. Ahogy Edd még visszanézett az alagút elé... az ilyen kis dolgok éreztetik, adják át a hangulatot.
Bran meg úgy beszélt Eddhez, mint a Háromszemű holló, és ennek nagyon örülök. Nem kisgyerek, és nem is tanuló többé, most már ő a mester. Végre. És végre hazamehet... nagyon remélem, hogy találkozik Jonnal
-Jon és Sansa
Jon szervezi Észak védelmét, jó látni ebben a pozícióban. Tormundék meg mennek a Keleti Őrséghez... te jó ég, mi lesz ott
Amikor Sansa már másodjára is belepofázott, legszívesebben felpofoztam volna, de Jon úgy oldotta meg a dolgot, mint egy igazi király. Helyre rakta Sansát egy kicsit
"That is my decision, and my decision is final."
És amikor előrehívta a két gyereket...
"Yesterdays wars don't matter anymore. The North needs to band together, ALL THE LIVING North. Will you stand beside me, Ned and Alys, now and always? - Now and always!"
Hidegrázós
Jon jelenetről jelenetre nő a szememben. És amúgy különösen, hogy a kisfiút Nednek hívták... és még hasonlított is a gyerek az előző évadban látott gyerek Nedre.
De kellett ez a jelenet Sansától, és még inkább az azt követő. Baromi jó párbeszéd volt, értelmesen érvekkel mindkét féltől. És valamilyen kommentben láttam, és találó: amikor Jonnak átadják a levelet, és ott áll mellette Sansa, az egészen olyan, mint amikor az első részben Nednek adta át Ser Rodrik az üzenetet, és Cat állt mellette
Nem fogja Sansa őt elárulni, és ennek örülök talán a legjobban, annyira fölösleges időhúzás lenne, saját magukat szúrnák tökön. Öröm volt nézni, hogy minden nézeteltérésükkel együtt is, ami Jon és közte van, úgy oltogatja Kisujjt.
"I know exactly what he wants."
Mondjuk ezt a "lányok is harcoljanak" dolgot kicsit erőltetettnek érzem, de igazából logikus a dolog, csak ahogy elhangzott, azt találtam kicsit... mindegy. Viszont ez a Tormund-Brienne dolog egyre jobb
-Cersei és Jamie+Euron
Elképesztően jó párbeszéd volt, érezhető feszültséggel.
Euron meg... amilyen lebutítottnak éreztem az előző évadban, most annyira veszélyesnek, élesnek. Nagyon jó a színész. És a tróntermes jelenet is kemény volt. Sokkal szimpatikusabban, érdekesebben őrült, mint Ramsey volt.
És vajon milyen ajándékot akar Cerseinek adni? Levadássza az egyik sárkányt? Ez jutott elsőre eszembe, de ez elég lehetetlen küldetésnek tűnik. Amikor azt mondta, hogy kisgyerek kora óta arra vágyott, hogy elvegye a legszebb nőt a világon, annyira vártam, hogy berektelje Cerseit egy "hát az már nem te vagy, de te is megteszed" féle beszólással
De utána a
"Itt vagyok hát. Ezer hajóval, és két jó kézzel"... utána Jamie arca
Mindenesetre ha Cersei hozzámegy valaki máshoz, az lehet a végső lökés Jamie-nek Cersei ellen. Szerintem (a próféciát beteljesítve) ő lesz az, aki végez vele.
-Sam a Fellegvárban
Szerintem is hatalmas volt
Én jót nevettem rajta, nem is éreztem hosszúnak, pont annyi volt, ami érzékeltette, hogy már ott van egy ideje. A Főmester meg baromi intelligens és normális fickó, örülök, hogy nem kreténekkel akarják hátráltatni Sam-et az írók.
Jorah viszont nagyon meglepett, hogy itt van. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz vele... bár valószínüleg valahogy megállítják a betegséget, de utána? Nem igazán élhet mostmár sehogy normális életet. Bár valószínűleg csak hasznosan akarna meghalni.
-Arya és a Lannister katonák
Ed Sheerenen nagyon jót mosolyogtam
És amúgy baromi jó ez a kis dalocska
Hangulatos.
De amúgy is nagyon szép jelenet volt, ahogy rájött, hogy ők is ugyanúgy emberek, ráadásul jó emberek, hiába ellenségek.
De annak nem örülök, hogy Királyvárba készül
-A Véreb, Thoros és Dondarrion
Zseniális
Kis túlzással órákig el tudnám nézni ahogy "beszélgetnek"
Már csak a hangjuk miatt is.
Kemény volt, ahogy a Véreb a tudattal küszködött, hogy tudta, ő miatta haltak meg ezek az emberek. És a lángok...
Sandor Clegane, Myri Thoros, Beric Dondarrion, Tormund, Jon Snow, valószínűleg Davos és Bánatos Eddék a keleti őrségnél a Mások ellen... A Bosszúállók ovis banda ehhez képest
Alig várom, alig várom.
-Daenerys
Mindent elmond, hogy bár én nem szeretem őt, de teljesen bele tudtam magam élni a helyzetébe. A perceken át tartó néma csend, ahogy partra szállt, ahogy felfedezte a kastélyt... és a végén a
"Shall we begin?"... Többet elmondott, mint akármilyen szöveg.
Ja, és az egész valami gyönyörűen nézett ki, de komolyan. Minden egyes képkocka, érezhetően szebb, még az előző évadnál is... Talán mert több a pénz, és kevesebb az epizód. És nem csak a várak, meg a gyönyörű termek, de a tájak, a képi beállítások... (Pl. el tudtam volna nézni még, ahogy Sandor ássa a sírt a hóviharban).