Rogue One, durva spoilerek a keretben
Kurva jó volt, de most mehetek nutellát zabálni bánatomban : (( Nem is értem, én az a fajta vagyok, aki a Requiem for a Dream, a Se7en meg az összes hírös ilyen film után is úgy áll fel, hogy az csak intellektuálisan nyomasztja, a kedvét nem bassza el egy napra, erre meg. Pont egy "Star Wars" film kap el. Úgy hogy nem is volt váratlan a dolog ráadásul. De visszamenőlegesen nagyon komoly plusz súlyt ad a 4. résznek, és sajnos bár én élveztem a 7.-et, ezek után nagyon látszik, hogy az milyen üres is volt igazából a jó hangulat meg szimpatikus szereplők ellenére.
Ezt biztos minden kritika írta, de hát illik is, a látvány végre az eredetire hajaz, koszos poros lepukkant utcákban keveredik a mindenféle csuhás-csápos-robotmaszkos rosszarcú suttyó, akiket a rohamosztagosok baszogatnak a papírjaikért a sikátorban. A lázadók se a Poe-féle félistenek, már amennyit szerepelnek, rongyosak, kiégettek, félnek és eleve ki a faszom akar nekifutni fejjel egy Halálcsillagnak? Az, akinek vagy semmi vesztenivalója nem maradt már. De persze azért tényleg meg akarják mentei a galaxist, van aki a Birodalomtól is emiatt dezertált, és jól meg is szívta a cél érdekében.
Bár hogy őszinte legyek, nem is tudom mennyire tekinthető ez Star Wars filmek, főleg hogy a készítők se John Williamst szerződtették le, és beúszó szöveg sincs az elején. Kicsit mint a különbség Poe meg Cassian közöt; az előbbi az eredeti Star Wars, a tipikus sármos, karizmatikus hős pilóta poszterfiú, a cuki kerek füttyőgő droiddal, akit mindenki imád, te is, és annak ellenére is tiszta marad, hogy csak abban a filmben 8 oka lenne az összeroppanásra: végigkergetik a galaxison, megkínozzák fizikailag és mentálisan, egyedül ragad a sivatagban és hullanak a bajtársai, mint a legyek. Cassian meg bizalmatlan, óvatos, szarkasztikus és a birodalomtól lopott gyilokrobotja van, lassan melegszik össze az emberekkel, és még on-screen "okot" se ad rá, hiszen aki 6 éves kora óta van a bizniszben, hogy ne lenne már morálisan szürke. Ő maga a Rogue One, kicsit kevésbé szerethető, de igazibb.
A főgonosz se egy piros fénykarddal hadonászó sithjedi rohadék drámai fekete köpenyben , dührohamokkal és/vagy lélegeztetőn, hanem egy törtető pszichopata hivatalnok, aki most itt éppen egy Halálcsillagot talált ki, nem egy céges leépítést. Nem is úgy ijesztő, főleg nem Vader mellett. Tőle egy maximum 3 mp-es kikacsintós cameóra számítottam, mit csak a fanok elélvezése miatt raknak bele, de szerencsére kapott egy-két rendes jelenetet.
Apropó, hálát adhatunk a technológiának, mert a CGI fejek miatt nem kellett kínosan úgy csűrni-csavarni a történetet, hogy pont ne legyen benne 1-1 olyan szereplő, akinek egy amőba logikája szerint is ott lett volna a helye egy ilyen kaliberű történésnél.
(Ez egy spoiler. Vidd rá az egeret a megjelenítéshez: Hello, CGI Tarkin és Leia)
A legnagyobb erőssége mindenképpen a negyedik részhez való kapcsolat, hogy megmutatja, hogy hiába Luke meg Leia meg az Erő meg az istennyila, ha nincs benne a terv ellopásában rengeteg ember áldozata és halála, akkor elmehetett volna a lázadás a jó büdös francba. Mintha a kosárjátékos felállna másik 3 ember vállára, aztán ő kapná a tapsvihart, hogy bedobta fél méterről.
(Ez egy spoiler. Vidd rá az egeret a megjelenítéshez:
A legvégére gondolok első sorban, amikor kvázi váltófutást játszottak a tervekkel, meg félig nyitott ajtókon csúsztatták át őket egymásnak a teljesen noname katonák, egy tizedmásodperccel azelőtt, hogy Darth Vader lekaszabolta volna őket. Egy egyébként nagyon menő jelenetben. Ezek után valahogy nehéz tiszta szívvel lelkesedni Leiáért, akit amúgy nagyon örülök, hogy beleraktak, és nem csak tessék-lássék ért össze a két film, hanem rendesen, elegánsan összekötötték. Az a kb. egy darab jelenet, amit üresen hagytak a kettő között, pont elég.)
A vége nagyon erős volt a filmnek több szempontból is, egyrészt amiatt amit az előbb írtam, másrészt
(Ez egy spoiler. Vidd rá az egeret a megjelenítéshez:
meg persze Jyn meg Cassian halálára gondolok. Még úgy is, hogy lehetett sejteni, hogy nem sok mindenki fogja túlélni a főszereplőgárdából az eseményeket, hiszen mi más magyarázat lenne rá, hogy nem kulcsszereplők a többiben, az ember mégsem várta ezt egy Star Wars filmben. Nagyon szép és emberi jelenetet volt, sőt, azt hiszem az eredeti forgatókönyv szerint az eredeti trilógia végén is meghaltak volna Hanék, szóval ez annak is egy plusz tisztelgés. Jó, meg mindneki más is meghalt, de a dezertőr pilótán meg Galenen kívül kinek emlékszel a nevére? Na ugye.)
Nyilván nem volt hibátlan a film azért. Volt itt megint jeditúlmisztifikálás, vak kínai harcművész, egy totál felesleges Saw Gerrera, családi dráma. "Ki-a-faszom-is-vagy" karakter kínosan túldramatizált és elhúzott halála. Meg az első felében kicsit sok volt a bolygókról ide-oda való ugrálás, mint a Force Awakensben is, de ez a 1 bolygó = 1 város eleve franchise hiba. John Williams zenéjét én hiányoltam, de érthető volt a kihagyása.
tldr: Kurva jó, nézzétek meg, de nem a szokásos Star Wars feeling. Bár a legutóbbi sokkal gyengébbnek fog tűnni utána, meg az alap hollywood blockbuster is, ha azokról még nem mondtál le teljesen már alapjáraton.